Jak mi za den WordPress nabobtnal o 2 GB

mother-of-godVčera jsem vám představil v článku Tip jak získat doménu se spoustou odkazů program Xenu, který postupně prochází jednotlivé stránky webu a hledá na nich například zpětné odkazy. Samozřejmě jsem se chtěl ujistit, že se aktuální verze nějak radikálně nezměnila a tak mě nenapadlo nic lepšího, než jí otestovat na mém blogu 404M.COM. Jenomže se mi to tak nějak vymklo z rukou :)

404M.COM jeden na Českém Hostingu, respektive jejich službě Spolehlivé Servery. Dneska ráno mě od nich překvapil následující email.

upozorneni-na-prekroceni-diskove-kvoty

Samozřejmě žádný problém. Ty 2 GB jsem tam plácl při zřizování účtu domény na serveru jen tak bezmyšlenkovitě. Celkem mám k dispozici 30 GB. Navýšení bylo otázkou pár kliků.

Co tedy zvedlo velikost mého blogu z 260 MB desetinásobně?

Za vším hledej plugin

Vzhledem k tomu, že mám s WordPress už nějaké zkušenosti věděl jsem, že za tímto problémem stojí cachovací plugin. Na 404M.COM používám WP Super Cache. Ten předgenerovává části stránek, aby urychlil WordPress. Bohužel včera za 4 hodiny a 22 minut prošel 106 tisíc stránek. Zhruba polovina byly  externí odkazy. Druhá polovina z 404M.com, ovšem převážná většina jsou stránky vygenerované dalším pluginem All-in-One Event Calendar by Timely. Ten generuje ke každému dni záznam a WP Super Cache jej pro jistotu uložil.

Bohužel cachovaných souborů je momentálně tolik, že je script kvůli nedostatku paměti či něčeho jiného (chyba 500) není schopen, spočítat ani smazat.

Naštěstí je WP Super Cache profesionálně vymyšlený a tak jsou jednotlivé soubory rozmístěné v podadresářích až do Xté úrovně. Momentálně probíhá ruční mazání, které skončí až skončí :)

Pokud by ale byly soubory v jednom podadresáři, tak by přes FTP zřejmě ani nešly smazat, protože by se adresář ani neotevřel. Leda si na to udělat PHP skript, anebo poprosit podporu ať se o to postará.

Poučení na závěr

V tomto případě WP Super Cache vytvářel pidi soubory, ale při běžném provozu není pro něj problém běžně vytvořit 800 – 900 MB dat a to nemám blog se širokým záběrem. Rozhodně počítejte tak s 1 GB prostoru na 1 tisíc článků, pokud nechcete být nepříjemně překvapeni. Samozřejmě to záleží na délce článků a kolik článků se za den zobrazí. Právě zde návštěvnost z vyhledávače na starší články může nadělat další megabajty.

trollface WP Super Cache samozřejmě umí i vyřazovat stránky z cachování. Právě v tomto mém konkrétním případě jsem vyřadil komplet cestu 404m.com/kalendar/. Dále umí vyřadit i roboty vyhledávačů. Což opravdu vřele doporučuji :)

Btw. když nad tím tak přemýšlím, tak by se dal použít Xenu i na takový lama DoS útok s bonusových zaplácáním prostoru na disku, zvláště pokud používáte cachování tak nezodpovědně jako já :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Jak mi za den WordPress nabobtnal o 2 GB”

  1. Tenhle plugin jsem taky používal, ale po čase jsem ho odinstaloval, protože mě začal srát s tím, že se aktualizované věci na webu poměrně špatně a s časovou prodlevou aktualizovali. Nechci už ho ani vidět.

  2. Cache, aneb aby to bylo ještě pomalejší :)

    Btw.: Pluginy pro wordpress mi přijdou docele srandovní. Zapneš cache a ono to zasere všechno místo…

    Nedávno kolega nainstaloval (čti zaškrtl checkbox “chci security wp”) nějaký super high security plugin něco na způsob “Ultra all best wp security” a druhý den mu to hacknul robot. :)

  3. Taktiež som ho na jednom projekte používal len určitý čas len čo som mal hodnoty s analytics a videl som že sa nič nezmenilo tak som odstránil všetky nepotrebné pluginy a až potom sa prejavila “rýchlosť” WP :D

  4. takmer na každom druhom plugine pre WP sa nájdu určité chyby alebo rôzne bezpečnostné diery, ktoré sa dajú zneužiť

  5. Mimochodem, Xenu jsem pustil proti Firmy.cz a skoncilo to Forbiden a vymalovano :-) Holt to maji kluci Seznamacky osetreny.

  6. Jenom něco k tvorbě linkbuildingu z komentářů (a netýká se to jen 404m.com ale dalších blogů např. owww.cz apod.

    http://www.seomoz.org/blog/how-guest-bloggers-are-sleepwalking-their-way-into-penalti

    That’s all before you consider that the link’s in a box that gets skipped over by readers. That means you can expect virtually no traffic from it. Wouldn’t it be better to be building links that drive traffic as well as rankings?

    “Anchor-text-heavy links in author boxes look fishy, even to non-marketers; let’s stop building them.”

    1. Marek: na průměrném článku na 404M je přes 150 odkazů na stránce. Pokud vezmeme v průměru 10 komentářů na článek + dalších řekněme 10 co mají follow v šabloně, tak to je 20. Takže 13% odkazů na stránce je externích s follow.

      SEOmoz podobně jako většina “white” hat firem vede kampaň za to nejčistší SEO. Jinými slovy je třeba jejich články brát s rezervou a vytvořit si vlastní názor.

  7. Nejsem si jistý tou poznámkou, kdyby bylo vše v jednom adresáři, tak by to přes FTP nešlo otevřít. Ono by to otevřít šlo, jenomže jenom natáhnout seznam souborů by trvalo hodně dlouho protože by to bylo třeba pár desítek až stovek MB. Samozřejmě takhle naházení do adresářů je to mnohem lepší.

  8. Díky! To je ten správný nástroj, pomocí kterého dokážu kontrolovat existenci vložených stránek v katalogu stránek. :) Sice mi to neřekne, zda pokud stránka stále existuje, je ta samá, co byla v počátcích, ale aspoň hrubou představu mám.

  9. A umí je WP Super Cache i sám umazávat? Z toho adresáře? Nastavil jsi to tam nějak?

Comments are closed.