Odkazovat na špatné stránky?

NoKdyž píšete o nějaké stránce je zvykem na ní aktivně odkázat. Jednak tím ulehčíte návštěvníkům život, ale také je to jakási slušnost. V případě stránky, kterou chcete spíše zkritizovat, či spíše “pomluvit” se často zpětný odkaz vynechává záměrně. Přece tomu dotyčnému nebude posílat svůj pracně vydřený linkjuice ne?

Otázkou ovšem je zdali to není neetické. Přeci když už se o někom mluví, je dobrým zvykem jej také jmenovat a nemluvit o něm například v anagramech. Na internetu se ale navíc dostáváte do problému jestli mu věnovat i aktivní odkaz. Popřípadě jakou formou.

Což o to, kdyby se jednalo jen o stránky k “pomluvení”, ale u nás často chybí i slušnost odkázat nějak vhodně na zdroj. Nutno ovšem podotknout, že na rozdíl od citace pro to neexistují žádná zaběhnutá pravidla. Ta se řídí normou ČSN ISO 690-2.

U oficiálních médii v podstatě existují dvě oblíbené formy zdroj: internet a zdroj: domena.tld. Nějaké odkazy přímo v článku jsou prakticky nemyslitelné. Místo nich se často používají screenshoty cílových stránek.

Právě tady si můžeme vzít příklad. Pokud se objevila nějaká “špatná” stránka, na kterou nechceme aktivně odkazovat, ale zároveň myslíme na naše návštěvníky, můžeme si udělat screenshot “závadného obsahu” a publikovat jej jako nezbytnou součást článku. Ono to má i tu výhodu, že se problémový obsah často nenápadně ztrácí a lovit jej z Google cache často není zrovna ideální.

Z hlediska SEO je odkazování obecně považováno za přínosné. Relevantní odkazy v článku pomáhají vyhledávačům v tématickém zařazení jak samotného článku tak postupně i celého webu. V zahraničí si blogeři celkem ochotně mění odkazy v článcích formou shrnutí, kdo co zajímavého napsal. Tady určitě o aktivních odkazech není pochyb.

Zajímavým nešvarem jsou nofollow odkazy v článcích. Zkoušel jsem na několika blozích s tímto experimentovat. Google ostatně sám tvrdí, že nofollow máme dávat nejen na reklamu, ale také odkazy směřující na potenciálně nebezpečné weby. Mno a potenciálně nebezpečný se může stát každý dokaz ven. Obsah domén přichází a odchází. Když doménu odchytne “zlý spekulant”, hodí jí na parking, tak se na ní může dokonce objevit závadný obsah. Nabídka malware na sto způsobů není nic neobvyklého na parkovaných doménách.

Co se týká mého experimentu, tak nic neprokázal. Penalizace za “skalpování GPR” se nekonala a nějaké lepší výsledky ve vyhledávačích jsem nedosáhl. I když mám pocit, že GPR poskočilo o z 2 na 3 nějak moc ochotně. Ale to je spíše můj osobní názor.

Hmm co z toho všeho vyvodit za závěr? Odkazování by mělo být zdravé. Dokonce jsem někde četl, že stránky lépe získají autoritu, když odkazují na velké autoritativní zdroje (wikipedia či Google). Já osobně s odkazováním nemám problém. Občas zapomenu a autor od kterého jsem čerpal mi to připomene. Rozhodně to není na škodu. Jestli píšete dobré texty anebo publikujete novinky jako první, určitě se nezapomínejte připomenout. Do této formy linkbuildingu se vyplatí investovat. U velkých webů a magazínů to ale moc dobře nejde. Pro ně jste často jen zdroj: internete :)

Co se týká odkazování samotného, to je jen na vás. Nikdo vás k tomu nemůže nutit. A pokud nutí, dejte mu prostě nofollow odkaz. Když se bude bránit, použijte jako argument, že až mu expiruje doména může tam být malware web a vy nehodláte zpětně dohledávat nefunkční odkazy. Jó dohledávání nefunkčních odkazů, to je kapitola sama pro sebe a další důvod proč aktivně nelinkovat :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Odkazovat na špatné stránky?”

  1. Odkaz – odkazovanie by malo byť samozrejmosťou. Čiste teoreticky, na tom je predsa založené celé vyhľadávanie na webe – na odkazoch. Druhá vec je, či sme alebo nie sme natoľko vyspelí, aby sme takéto jednanie brali ako samozrejmosť. Ono je to podobne ako s poďakovaním pri šoférovaní bliknutím smeroviek – každý už o tom počul, ale nie každý to automaticky robí…

  2. Jo, vše jen jen Zdroj: Internet, chtěl jsem to na just dávat za každý článek. Nejlepší je to, proklikat se až na začátek odkazového profilu a tam nalinkovat. Pak máte jistotu, jelikož se většinou jedná o web s autoritou. Odkazuji jen ve výjimečných případech a na zdroje, které mají autoritu.

  3. je pravdou, ž eniektorý blogery len veľmi neochotne odkážu na nejakú inú stránku a dosť nepekné je aj to, že veľké magazíny tiež nauvádzajú konkretný zdroj, častokrát to vedie až k samotnej nedôvere, dôveryhodnosti daného článku

  4. Jako navstevnika stranek mne vzdycky nastve, kdyz je na nich webova adresa na kterou nejde kliknout. Pokladam to za zhovadilost jdouci proti principu www. I na kritizovany web se chci dostat jednoduchym klikem.

Comments are closed.