Nová reklamní plocha na AdSense 970×90

happy-little-kidGoogle už dříve avizoval, že hodlá zavést velké reklamní plochy. Dosahují většího prokliku, velké společnosti je využívají k prosazování značky a hlavně umožňují do budoucna nasadit nové interaktivní prvky přímo do reklam.

V listopadu minulého roku jsme se dočkali nasazení formátu Half page, česky Velký obdélník. Velikost 300×600 pixelů už se pomalu dala zaměnit za část stránky a doslova vyzývala tvůrce MFA k akci. Přiznám se, že mé počáteční nadšení nakonec vystřídalo zklamání a vyměnil jsem jí za dva čtverce 300×250. Ovšem našel jsem názory, že se jedná o jednu z nejlepších ploch vůbec. Podle neoficiálních odhadů jí používá až 10% uživatelů AdSense.

Nejnovější přírůstek, který by jste měli mí všichni možnost nasadit má rozměry 970×90 pixelů a nazývá se Large leaderboard, česky Velký široký banner. Zvládne zobrazit vedle sebe až čtyři textové inzeráty, samozřejmě počet se může měnit doslova s každou impresí. Grafické reklamy prozatím zvládá pouze v improvizovaném režimu. Tedy uprostřed se objevují klasické grafické reklamy formátu 728×90.

Přemýšlel jsem nad jejím využití. Textové 728×90 se daly celkem dobře využít jako oddělovače na stránkách s minimem grafiky. Inzeráty se totiž často zobrazovali jako samostatné řádky. Fungovalo to dobře u stránek s exportem dat, vyhledáváním a vlastně většině linkfarem.

Ovšem 728×90 také přebraly práci formátu 468×60. Klasické bannery se vkládaly do horní části vedle loga či názvu stránek. Dnes už tam najdeme spíše 728×90. Jestli je do budoucna vystřídá formát 970×90 těžko říct. Na jednu stranu vše směřuje k responzivnímu designu, kde pevně dané velikosti jsou spíše na škodu, na stranu druhou se zvláště u mobilních zařízení brutálně zlepšuje kvalita displeje. Kámoš mi nedávno ukazoval nový iPad a ta destička měla rozlišení 2048×1536. To v klidu zvládne dva Velké široké bannery.

Přemýšlel jsem kam by se tak ideálně hodil. Na mou oblíbenou WP šablonu 20-10 je moc velký, ale koukal jsem že na 20-11 je místa dost, ale nějak mi tam nesedne. 20-11 je taková hodně vzdušná. Možná dát někam do spod. Pak mě napadlo, že na 404M.COM mám právě ve spodní částí 728×90, který po posledním roztáhnutí prostředka nějak nestačí. Zkusím jej tam nasadit a počkám jak bude vypadat v akci.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Nová reklamní plocha na AdSense 970×90”

  1. taj svoje využite si to podľa mňa určite nájde, len tomu treba ešte dať chvíľku času, kým sa tam začne zobrazovať aj viac grafických reklám. Ja si najskôr počkám a odkúkam to ako to bude vyzerať tu na 404m ak to bude v pohode tak túto reklamnú jednotku skúsim tiež niekde umiestniť

  2. Pro maximální šířku stránky se obvykle používám něco mezi 960-990 px, takže tenhle rozměr je jasný oddělovač přes celou šířku stránky. Bude dobře fungovat úplně nahoře, oddělovat hlavičku od těla. Ale bude to chtít grafické reklamy na plnou šířku. Rozhodně mi přijde lepší než ten brutální 300×600. Jsem docela zvědavý jak to bude fungovat u online her, až na to, že tam se narazí na omezení vzdálenosti od hry. Ale dovedu si představit poměrně dost vhodných využití. Možná ho zkusím otestovat.

  3. ja som si všimol že nedostatok inzerentov je aj pre grafickú reklamu s rozmermi 300×600 a častejšie sa zobrazuje iba klasický široký skyscraper 160×600

  4. Asi to taky vyzkouším, na některé mé weby se to bude hodit, jsem zvědav. Díky za upozornění, ani jsem si v admin nevšiml, že je k dispozici nová velikost.

  5. Mám stránky, kde se mi přesně tento rozměr bude hodit. Zatím tam mám eTarget v tomto rozměru, ale eTarget všeobecně má menší výdělky, než Adsense.

Comments are closed.