8 tipů jak získat unikátní texty do eshopu skoro zdarma

Challenge-AcceptedJeden z nejčastějších problémů, které mají eshopy je nedostatek originálních textů. Pokud nepotřebujete návštěvnost z vyhledávačů, není unikátní text vlastně tak podstatný. Jsou tu fráze, co prodávají anebo nahodíte stokrát kopírované věty dodané distributorem. Ale když chcete ten slaďoučký organický trafik z vyhledávačů bez kvalitních textů jej prostě nezískáte.

Jenomže kde jej získat? Když máte stovky položek zboží, tak představa psaní popisu a recenzí ke každé z nich je … prostě šílená.

Necháme si je napsat téměř zadarmo

1. Levní pisálci z řad studentů – Studenti středních škol, často víceletých gymnázií, jsou ochotní pracovat za pár desetikorun na hodinu. Jak jistě víte život studenta je levnou záležitostí a kapesné v řádech stokorun často v pohodě stačí. Představa, že si sami vyděláte neuvěřitelnou tisícovku je lákavá. Prostě pro studenty je “hodně” peněz úplně jinde než pro nás, co musíme platit tisícové částky na sociální, zdravotní, fond oprav a spousty dalších věcí. Nějaké zhodnocení o 100 slovech na jeden produkt za dvacku není problém získat. Vyplácet můžete třeba už od stovky. Když s tím jeden praští, máte v záloze další. Tohle není programování eshopu, kde musí všechno udělat jeden člověk.

Tipy na hledání:

  • Vyvěste nabídku práce na nástěnku místních škol (gymnázia, obchodky).
  • Dohledejte skupiny psavců na Facebooku (zkuste hledat třeba psaní)

2. Levný copywritting – O něco dražší jsou copywritteři. Na druhou stranu je to pro mnoho z nich způsob jak vyplnit volný čas, když zrovna není žádná vhodná zakázka. Navíc co si budeme povídat je to daleko jednodušší než psát klasické články anebo PR texty.

3. Tématičtí odborníci – Když existuje k danému odvětví například diskuzní fórum (auta, hardware, zahradničení) dají se oslovit účastníci diskuzí s nabídku napsání recenzí. Odměnou mohou být peníze, zboží anebo jen nabídka věcí k zrecenzování.

Recenze od návštěvníků/zákazníků

Osobně si myslím, že recenze, tedy zhodnocení produktu je jednou z nejlepších forem přirozeného SEO textu. Intuitivně předvídá zvláště long tail. Například případné budoucí komplikace s produktem. Pokus se recenzentovi něco nezdálo anebo nesedělo, zřejmě nebude jediný. Když se navíc recenzent anebo dodá vlastní fotky je to to nejlepší, co můžete získat.

Takže základem je pod produktem mít možnost napsat na něj zákaznické hodnocení. Váš eshop by to měl umožňovat a “použitelnost webu” zase nabádat zákazníka, aby své zkušenosti sdělil ostatním.

4. Ať zkušenosti píše komunita – Není nic lepšího než mít kolem jakéhokoliv projektu komunitu, která doplňuje informace. Koukněte se třeba na csfd.cz, to je ukázkový příklad, co dokáže komunita vytvořit za obsah ke každému produktu. Je mi jasné, že jsou odvětví, kde vytvořit komunitu je velice obtížné (boty, lednička) a naopak lehčí (sexshop, zahradnické potřeby). Základem ovšem vždy je mít nástroje, které komunita může používat tedy vytváření profilů, diskuzní fórum provázané s produkty a důvod pro existenci. Nejlepším je podle mě možnost pokládat dotazy někomu kdo se vyzná a může přinést odpověď. Zároveň určitě pomůžou i doprovodná témata. Například pokud prodáváte přípravky na hubnutí, hodí se návody od dietologa, různé dietní kalkulačky, deníky a žebříčky hubnoucích. Takovouto komunitu pak můžete povzbuzovat ať píše, třeba nějakými body, soutěžemi a tak dále.

5. Píšeme za slevu – Pokud někdo něco koupí, stojí za to se mu třeba připomenou emailem a požádat jej o napsání recenze na zboží co koupil o délce sta slov. Když to udělá nabídnete mu kupón na další nákup. Výhodou je, že získáte texty, máte důvod jej konkrétně oslovit emailem (nemůže být považováno za spam), dostane slevu z níž má pocit, že je “vydřená”. Obecně jsou zasloužené slevy považované za hodnotnější než ty zdarma, které se “rozdávají”.

6. Píšeme za kredity – Tohle se používá spíše v zahraničí a nejsem si jistý, jestli to všude bude fungovat. Pokud prodáváte nějaké zboží, které má obecně dobře dohledatelné informace (počítačové hry, filmy), můžete nabízet kredity zákazníkům za napsání recenze a procentuální ohodnocení. Jasně bude tam spousta falešných hodnocení a všechno bude vyžadovat ruční schvalování, ale textů bude zase dostatek. Kredity pak bude možné směnit za slevu, reklamní předměty anebo nějaké zboží, které vyšlo z módy a je zbytečně ve skladě. Když to dobře rozpočítáte, zjistíte že třeba napsání takové sto slovné recenze vyjde na koruny.

7. Nejlepší vyhrává – Pokud si poradíte s loterijním zákonem můžete zkusit soutěže. Například vylosovat jednou měsíce náhodného zákazníka, co napsal recenzi odpovídající pravidlům. Popřípadě každého stého, toho kdo napsal nejlepší, anebo jej zvolit podle počtu hlasů.

Uplácíme třetí stranu

Na rozhodování komunity mají největší vliv autority anebo provozovatelé diskuzí. Tito lidé mohou motivovat komunitu k nějaké akci.

8. Sleva pro členy komunity – Poměrně oblíbený způsob rozdávání slev. Dáte provozovateli magazínů či diskuze k dispozici procentuální slevu, či kupóny a na oplátku jej poprosíte, aby motivoval uživatele k psaní recenzí/diskzí do speciálního vlákna či sekce s názvem vašeho eshopu. Toto vlákno/sekce bude mít noindex a součástí jeho pravidel, bude že můžete použít cokoliv z diskuzí k propagaci. Stačí pak jednou za čas sesbírat texty, komentáře a umístit je k patřičným produktům. Zase ale platí, že klíčové je zaměření. Ne vždy to je možné. Navíc to chce trochu cviku, aby se diskuze rozproudila.

Závěr

Asi by se toho našlo více, ale tyto způsoby mi přijdou nejméně nákladné v poměru článek/cena. Popřípadě mají přidanou hodnotu v podobě další reklamy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “8 tipů jak získat unikátní texty do eshopu skoro zdarma”

  1. Asi je klíčové rozlišit mezi popisem zboží, které vlastně daný autor textu osobně nezná (nepoužívá) – „made by student“, a recenzí produktu, který si někdo koupil. Student může napsat pozitivně vyznívající text, ale daleko větší hodnotu by pro mne jako potenciálního kupujícího byla zkušenost těch, kteří za danou věc zaplatili jsou jejími uživateli. A slevové kupóny pro recenzenty nebo losování? Ale proč ne, pozitivní motivace není nikdy na škodu. V každém případě se jakýkoliv originální text určitě cení.

  2. celkom obsiahly článok, na niektoré metody sa len tak ľahko nedá prísť. Mna osobne oslovila metoda ked rozvešam po školách letačiky, že zháňame brigadnikov za par korún na písanie. Niekedy to asi aj zrealizujem.

  3. To shánění studentů na nástěnkách je často nejsnadnější fungující metoda, zvlášť pokud je v dosahu více vhodných škol.

    Zajímavé téma jsou ty loterie. To by určitě stálo za podrobnější rozebrání, jak se vejít do mezí zákona…

  4. Zase pozor s tím náběrem studentů. Oni až tak nechtějí pracovat, jak si myslíte. Na nabídku brigády se mi ozvalo deset lidí z několika tisícové skupina na FB, jak jsem jim poslal přesný popis, nikdo už neodpověděl. Možná, že to je tím že to bylo z ekonomky, ale dneska studenty brigáda, která jim bude třeba i do budoucna moc nezajímá. Raději se pochlubí kolik utratili za chlast než aby něco dělali.
    Samozřejmě existují i výjimky, které si to uvědomují, ale ty už zřejmě někde dělají nebo se snaží něco dělat sami.
    Jednalo se o VŠ z kraje s nejvyšší nezaměstnanosti..

  5. Ano, recenze od uživatele je přínosná, když do ní zakomponuje problémy s produktem, instalací SW, či dalších věcí s tímto spojené. Svatá pravda. Proto si třeba skočte na Heuréku, a zkuste věcně na svém webu odpovídat na dotazy uživatelů, to je tutovka, která přivede návštěvníky.

  6. já si nechávám psát články a texty od studentů, bohužel kolikrát je to snůžka pismen. Ale občas se nejaky šikovny najde dam inzerat na kupclanek.cz nebo webtrh.cz a pak si vybiram, cena od 60Kč za text…

  7. Díky za tip s tvorbou textů od uživatelů. To mě nenapadlo. Máš nějaký konkrétní příklad?

Comments are closed.