BitCoiny prolomily hranici 1 miliardy USD

mother-of-godPočet BitCoinů v oběhu je momentálně něco přes 10,9 milionů. Aktuální kurz  je 92 USD za BTC. V oběhu jsou tak BitCoiny za jednu miliardu dolarů a podle vývoje za poslední dny je po nich stále poptávka.

K velkému skoku došlo ve čtvrtek, kdy cena skokově narostla z 78 USD na 90 USD. Proč tak náhlý skok? Možná za to může zpráva, že se na Kypru plánuje první BitCoin automat, skokový nárůst zájmu o tuto měnu (podle nárůstu počtu nových peněženek), že 18. března vydala United States Department of the Treasury pokyn jak se má s budoucími kryptoměnami zacházet, čímž je v podstatě postavila na úroveň peněz. BitCoin mineři teď podléhají regulacím podobně jako nebankovní instituce. Ze záležitosti pro počítačové nadšence je tak miliardový obchod.

Bankéři už BitCoiny sledují dávno. Podle článku Reutors Bitcoin, the City traders’ anarchic new toy, se o novou měnu intenzivně zajímají. Prozatím má obchod s BitCoiny naštěstí jeden nedostatek a to je nízká likvidita. Velkým spekulantům se tak nevyplatí ovlivňovat trh. V největší směnárně MT.GOX se jich protočí za den v průměru 72 tisíc, což je jen 6,6 milionu USD. Stejně vzhledem k velkým denním výkyvům by bylo zajímavé znát názor nějakého odborníka na spekulaci.

Na BitCoinech mi vadila hlavně dlouhá doba synchronizace peněženky. Člověk to musel mít puštěné dny, než se dalo platit. Nedávno jsem zkusil virtuální peněženku Multibit a ta to zvládla synchronizovat téměř okamžitě, což potěšilo.

Zdroje

  • Víc informací o BitCoin najdete třeba na wikipedii

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “BitCoiny prolomily hranici 1 miliardy USD”

  1. Trochu mi to připomíná Lindeny v Second Life, který jsem vždy považoval za momentální módní výmysl pro ty, co nevědí, jak lépe využít čas. Ale rozumím tomu, že se v tom „pár“ peněz určitě otočilo. Bitcoin je proto z mého pohledu jen dalším pseudonápadem hry „na internetu“. Měna nikdy nebude měnou, pokud není kryta aktivy národní banky, a stejně tak jako FOREX se spoustou finančních spekulantů odráží reálnou hodnotu měny (a odmýšlím v tuto chvíli externí vlivy a intervence v rámci monetárních politik), jeví se mi obchod s Bitcoin v bledě modrém, pouze však v jakémsi virtuálním formátu. Nic víc, nic míň.

  2. No já už se těším na ty reportáže na nově, nedokážu si představit jakým způsobem to důchodcům naservírujou. Tipuju něco ve smyslu, že díky této měně budou brát všechny děcka kokain, protože to tím můžou zaplatit.

  3. Tim ze to neni nikde kryty … tak by me zajimalo kdo tu “miliardu USD” ma :) A kdy nastane pruser az nekdo bude chtit par mega vymenit za realny penize a nikdo mu je neda :D

    1. Gransy: je tam poměrně nízká likvidita, co jsem sháněl informace tak se v tom milióny točit zatím nedají. Oproti minulému roku ale výrazně přibude transakcí nad 1K USD. Což už je nesrovnatelné v porovnání prakticky s jakoukoliv měnou, kde se běžně dělají obchody v řádech milionů.

  4. HonyZahy: Koruna samozřejmě kryta je, a to aktivy České národní banky. Měnový kurz pak může ČNB ovlivňovat např. zmiňovanými devizovými intervencemi.

Comments are closed.