Zajímavá náhrada za captcha

LOLKdyž jsem před pár dny řešil výměnu antispamového pluginu, mimochodem akismet funguje zatím skvěle, za 6 dní pochytal 2.344 spamů, uvažoval jsem i o ověření přes captcha. Ale to bylo jen chvilkové přeskočení elektrického impulzu mezi dvěma neurony, co moc nevychází se zbytkem. Okamžitě jsem to zamítl. Sám jsem často lenivý vyplňovat odpověď na “kolik je 1 + 1”.  I když ne všechny ověření zdali jste člověk jsou natolik nepoužitelné.

Dneska jsem narazil na projekt areyouahuman.com. Místo captcha kódu bude probíhat test na člověka pomocí jednoduché hry, kde stačí pomocí myši něco udělat. Na výběr je poměrně velké množství variant. Od zasaďte mrkev, přes dejte koš až po zaparkuj auto. Už dříve jsem viděl ověření postavená na grafice, ale třeba skládání či natáčení obrázků bylo časově celkem náročná záležitost. I když se bavíme o vteřinách, podle mě cokoliv nad 10 je už moc. Hry od Are You A Human se dají stihnout do dvou vteřin. Navíc v placených plánech si můžete zvolit jen jednu konkrétní, která bude sedět vašim návštěvníkům.

Co se týká jednoduchosti instalace, tak k dispozici už jsou připravené pluginy pro WordPress, Drupal, phpBB, Invison board a vBulletin. Zbytek může využít knihovny pro PHP, Perl, Ruby, Python, .NET anebo Java.

Zatím jsem objevil jednu nevýhodu. Mohlo by se snadno stát, že někteří uživatelé budou zkoušet jaké všemožné hry na ověřování jejich lidskosti tam máte.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Zajímavá náhrada za captcha”

  1. keď sa pozerám kto ti píše, vždy sa tam zobrazujú tie isté mená, čo je pri stránke tvojho typu bežné, pre takých by si mal spraviť registráciu a zbavíš sa väčšej časti zbytočnej roboty.

  2. To je sice hezké, ale co na to mobily?
    Né každý mobil může tyhle věci podporovat a nebo vůbec nebude možné na mobilu “zasadit mrkev” kvůli neschopnosti dotykového displeje.

  3. To by me zajimalo, jak bych se potom mohl prihlasit, kdyz webim na mobilnim telefonu :-)

  4. Drago: další věc je blokování javascriptu (někteří to prý dělají :) a v neposlední řadě anglicky nemluvící lidi nepochopí i tak jednoduché instrukce jako dej rybu do vody :)

  5. Pro obé výše je by se daly hledat další a další podpůrné argumenty, nicméně mi z toho zatím vychází zachování současné praxe. Registrace mi jsou s každým dalším webem protivné a i kdyby se zde zavedly, vytrácí se možnost „kontroly“ vkládání nevhodných příspěvků – kvůli čemuž je to asi i takto nastaveno, pokud se nepletu. Mrkev nebo pomeranč, za chvíli bychom tu měli herní arénu na klikání;-)

  6. skvělý na ipadu funguje nadherne, a to nepodporuje flash

  7. Mne sa kedysi davnejsie pacila captcha, v ktorej bola otazka aj odpoved. Clovek sa pri opisovani odpovede mohol aj nieco nove naucit :)

  8. Zajímavé, ALE! Byla docela dřina naučit BFU vyplňovat textové captcha. Už ví, co se po nich chce. Teď jim ale najednou předhodíme nějaký blikající flash banner (bannerová slepota) a opět bude velmi moc lidí, kteří buď nebudou vědět co s tím, nepochopí to, budou ignorovat jako reklamu, nebo se jim to vůbec nezobrazí – telefony a jiné zařízení. Nejlepší je pomocí php GD knihovny vygenerovat obrázek s captcha.

    Já ale nepoužívám absolutně žádnou captchu.

    Mám na to jednoduchý trik. Do formuláře přidám další pole, pojmenuji ho nějak zajímavě a univerzálně pro české i cizí boty (například URL, EMAIL). A následně jej celý skryju pomocí CSS stylů. A pak stačí jednoduchá kontrola – člověk jej nevyplní, protože jej nevidí. Bot do něho napere text. Za poslední dva roky, co to používám, jsem neměl ani jeden spam. A že se tady bavíme o cca 50 vyplněných formulářích denně, co mi na všech webech reální lidé vyplňují.

  9. viac sa mi páči to jednoduchšie “motion) captcha, ktoré spomenul petr kobelka v komentároch

Comments are closed.