Facebook zvažuje nasazení hashtagů

disgusted-oh-godTaky zbožňujete, když někdo na Facebooku používá #hashtag, prostě jen tak? No možná tito lidé budou překvapení až jim hashtagy začnou fungovat. Facebook totiž vážně uvažuje o tom, že by je zavedl. Oblíbený způsob jak sledovat specifické téma se osvědčil zvláště na Twitter. Díky své jednoduchosti můžete být prostě uprostřed dění. Navíc rychle a pohodlně. Twitter exceluje hlavně na mobilních zařízeních, což Facebook nelibě nese. Zkouší jej tak trochu kopírovat. Například oblíbené @nazev_uctu  už funguje i na Facebooku.

Zatímco před pár lety ještě Twitter nebyl žádným konkurentem, dnes už to je jinak. Podle eMarketer Twitter vydělá 249 milionů USD a Facebook 851 milionů USD. Na nějaký počet uživatelů se dá hrát, jen když chcete prodávat akcie, ovšem poté co spadnou z 40 USD na nynějších 27 USD je potřeba přesvědčovat zisky.

Facebook čeká nový revoluční design. Otázkou je jak bude náročné se v něm zorientovat. Osobně se mi zdá Facebook celkem složitý, na to že má být použitelný pro každého. Vytunit si jej, tak aby vše fungovalo není otázkou pár minut, ale spíše hodin. Seznamy lidí, nastavení soukromí, různá omezení a do toho ještě polofunkční rozhraní, s kterým mají problém i prohlížeče, které v pohodě projdou nejednou zatěžkávací zkouškou. Facebook prostě potřebuje kompletně překopat, pak možná bude použitelný. Když si to pak srovná s naprostou jednoduchostí Twitter, tak mám pocit, že tyto dvě služby nejde ani srovnávat.

Ovšem hlavním problémem nasazení hastagů je jejich koncept. Twitter byl už od začátku navržený jako otevřená síť, facebook je uzavřená. Hashtagy jsou právě pro otevřenou síť. Když se chci kouknout na reakce k novému filmu zadám prostě #nazevfilmu. U Facebooku mají lidé profily uzavřené. Jejich reakci tak neuvidím. Na FB by jsem radši zvolil procházení skupin věnovaných tomuto filmu.

Závěr

Hashtagy budou mít pro Facebook určitě jednu výhodu a to je reklama. Inzerenti na ně pěkně nabidují a zobrazí se někde v popředí. Proklik bude rozhodně zajímavý. Když už někdo zadá slovo s hastagem tak má o danou frázi určitě zájem. Třeba právě tohle je důvod na zavedení?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Facebook zvažuje nasazení hashtagů”

  1. Och boze… hashtag je sice fajn vec, lebo to ma ako-tak zmysel na Twitter, ale podla mna je nevhodne takto prasacit spravi, ved uz teraz ten Twitter vyzera ako keby vsetko pisali roboti. :-(

  2. Místo, aby se Facebook zlepšoval a přinášel více, jen z něj dělají ještě větší taškařici a nefunkční rozhraní, které mě už ani neláká, jak tomu bylo na začátku.

  3. twitter je proste genialni a jednoduchy, facebook je zmetek :)

  4. podľa mňa to na FB prinesie ešte oveľa väčší zmätok ako tam je teraz

  5. Má ještě vůbec cenu něco dalšího na facebook přidávat? Facebooku totíž dávám rok, maximálně dva. Už teď je v zahraničí vidět odklon k jiným službám.

  6. facebook o tagech neuvazuje, ale uz je vyviji.

    nekde jsem zaslech, ze v tydnu zavedl hashtagy Skype pro monitorovani.

    akcie FB resim a je to trochu jinak. start 38 a v unoru zpet na 32, ale predevsim ma FB nova pravidla a protoze ted vsechny data vlastni a to navzdy, konecne bude moc cena rust, protoze monetizace dataminingu je nyni legalni. z legrace se take rika, ze Marky dal pulku vseho na charitu, takze definitivne neni za arogantniho blbecka a investori maji chut nakupovat. FB vrchol teprve ceka a konec bude, az nekdo haakne ten jejich login script a padne 3/4 internetu. :)

Comments are closed.