AdBlock plus odstraněn z Google Play

troll-troll-dadAdblock Plus je aplikace, která odstraňuje reklamu z internetových stránek. Oficiálním důvodem je “Ovlivňování jiné služby či produktu nepovoleným způsobem.” Stejný osud potkal i další další aplikace na blokování reklam.

Uživatelé androidu jsou na jednu stranu zaskočeni na druhou se to dalo dříve či později čekat. Zisky z reklam na mobilních zařízeních významně rostou a tak “zaříznout” různé aplikace na blokování reklam hned v začátcích se zdá jako logický krok. Otázkou ale je jak se zachová Google v případě, že někdo vytvoří prohlížeč pro mobilní telefony, který bude blokování reklam nějakým způsobem maskovat za službu, která bude nastavena implicitně jako aktivní. Zakáže Google z Google Play takovýto prohlížeč?

Ono to vždy nějak začne. Objeví se dva konce nůžek a ty se pomalu začnou přibližovat. V momentě kdy se začnou dotýkat, dojde k souboji o to co je správné. Svoboda instalovat si co chceme a právo na zobrazování reklamy provozovatelem. Google se rozhodl tomu co možná nejdříve předejít, aby získal náskok. Teď je na řadě protistrana.

Popravdě hezky to jiskří na desktopech. Blokování reklam jedna skupina bere jako samozřejmost a argumentuje, že má právo na obsah webu, druhá si zase stojí za tím, že provozování webu něco stojí. Prozatím jsou lidé co blokují reklamu odepisovatelnou položkou. Zas tak moc jich není a nezpůsobují znatelné škody. Jistě můžeme si hrát s čísly a vypočítat náklady na jednoho člověka, přepočtem na platy či hosting. Pak se dá jednoduše vypočítat o kolik takovýto lidé “okrádají” majitele. Ovšem to je jako považovat kopírování či poslech hudby online za krádež. Prostě se to tak brát nedá a je efektivnější hledat alternativy, než s tím nějak bojovat.

Ovšem pokud by se v další verzi prohlížeče s významným zastoupením objevila předzaškrtnutá položka na blokování reklam, byl by to problém. Alternativní forma propagace zatím není naplno použitelná. Malé a střední weby rychle něco vymyslí, ale velká média mohou mít problém. Tam to jen tak nepůjde. Že taková apokalypsa nehrozí? Mno jedna s názvem Megabox visí stále ve vzduchu.

Závěr

Rychlý a celkem tichý proces s AdBlock určitě neodvrátí nevyhnutelné, ale může získat Google slušný čas. Pokud se něco vyvíjí mimo a není to jen tak dostupné všem, určitě to nebude mít tak rychlý nástup. Dokonce je možné, že nakonec aplikace na blokování reklam zůstane jen pro hrstku nadšenců. No to záleží jestli druhá strana nezvedne hozenou rukavici a nezkusí to jinak.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “AdBlock plus odstraněn z Google Play”

  1. osobne mne prekvapuje ze se jeste nikdo nepustil do anti adblocku !?! proste nechces videt reklamu nebudes videt ani obsah stranky!

    1. HonyZahy: Takové stránky opravdu najdeš. Některé mají upozornění, například “Je nám líto, že máte zapnuté blokování reklam” jiné zkouší různá omezení. Obecně to ale asi nemá cenu nějak řešit. Těch lidí je minimum, často jsou to lidé s pomalým železem (třeba netbooky), kde flash reklama může shodit prohlížeč. Prostě to mají preventivně.

      Pokud bude o téma zájem můžu dohledat i konkrétní případy.

  2. Co jsem viděl na zahraničních webech tak Adblock se dá nějak javascriptově identifikovat, takže pokud se Adblock nějak více rozšíří tak se do toho zapojí majitele webů treba blokováním těchto uživatelů a s blokováním reklam to půjde z kopce.

  3. Pro provozovatele webů to je dobrá zpráva:)

    Nějaké příklady můžeš dohledat, případně dát i odkaz na script co identifikuje AdBlock.

  4. Myslím, že příjmy z mobilních reklam zatím stoupají spíše z neznalosti. Mobilní reklamy jsou velmi neefektivní v porovnání s desktopem. Ano, na CTR jsou velmi levné, ale na konverzi už předražené. Takže to s nimi nebude tak horké a časem si to uvědomí i inzerenti. Na druhou stranu nemám důvod blokovat reklamu pokud mě neobtěžuje. Banner na webu se dá ignorovat a malý obrázek v mobilu také. Pokud ale hraju hru a kvůli reklamám my schroustá pomalu denní limit, je to obtěžující (zde jednoduše vypnu data). Pokud by se ale něco podobného vyskytlo i na mobilním webu, budu to řešit také blokací. Různé šílené překryvné reklamy a další věci můžou z mobilu/tabletu celkem rychle vyždímat baterku – a co z toho uživatel má (ano obsah zadarmo, ale mrtvý mobil :-) )?

  5. Kdyz si google z webu vycucava fotky a lidem zobrazuje sve reklamy misto reklam publiseru, tak v poradku. Pokud se jedna o reklamy googlu, pak jde o „Ovlivňování jiné služby či produktu nepovoleným způsobem“ – logicke.

  6. Jako domácí úkol jsem zkusil vytvořit detektor AdBlocku – zkuste navštívit http://www.norank.cz – testoval jsem na Opeře, Chromu a FF. Určitě by šlo upravit i pro další prohlížeče pokud nebude fungovat.
    Pokud Vám nefunguje nebo blbne, napiště :-)
    Co se týče samotného detektoru – je v kódu a myslím, že samopopisný…

  7. Jak má ten detektor fungovat? Mě norank.cz s AdBlockem normálně běží, jen bez reklam samozřejmě – Opera verze 12.14 Sestavení 1738

  8. Že by se někdy AdBlock stal mainstreamem si nemyslím, jedině, že by se dostala nějaká taková funkce do updatu velkého prohlížeče, což myslím u žádného nehrozí, takže to vždycky bude naštěstí jen geekovina (bohužel asi stejně, jak Google Reader, který mě fakt mrzí). Spíš se bojím snahy blokovat defaultně cookies, zatím je ve hře jen upozorňování na ně, ale pomalu se objevují i myšlenky na defaultní zakázání, což by bylo zlo. Kontextová reklama je podle mě jediná rozumná forma reklamy na Internetu a tohle by ji prakticky zabilo.

  9. S přiměřenou reklamou problém nemám, sám provozuju 9 webů a z reklamy taky pár korun mám. Za prvé jsou ale lepší a efektivnější (byť pracnější) způsoby výdělku, za druhé je na většině webů reklamy přespříliš.

    Nedávno jsem vlezl z cizího počítače na centrum.cz a málem jsem padl! Celý obsah olemovaný blikající flashovou sračkou, 80% zobrazeného obsahu reklamy a PR články a teprve kdesi dole se mezi reklamou krčil obsah. Navíc se poslední dobou rozšiřují různé vyskakovací neřády, které nejde zavřít, uřvaná a bez ptaní spouštěná videa atd. – AdBlock není příčina problému, ale následek naprosto přebujelé a nehorázně vlezlé reklamy.

  10. GeorgeV – stránka by měla být překryta tmavým DIVem s upozorněním na AdBlock. Dělal jsem ten AdBlock asi 20 minut, netvrdím, že je to funkční řešení, jen že není problém to detekovat.
    AdBlock dělá úpravy do banneru, ty lze potom pomocí JS vyčíst a hned po načtení stránky tam hodí to upozornění. Zkus jiný prohlížeč nebo novější AdBlock – já ho nepoužívám, takže jsem stahoval aktuální.

  11. ako správca zopar webstránok som rád že adblock nie je moc rozšírený, ale chápem aj tých, ktorí ho používajú, pretože existujú aj reklamy, ktoré su fakt otravné

  12. Za mě kde je reklama, tam nejdu, to mě nezajímá. Jsou weby, který by bez blokování byly naprosto k ničemu a nezajímavé, reklamou přehlcené. Typicky živě.cz nebo idnes.

Comments are closed.