Akce na prestižní certifikát GeoTrust True EV na SSLmarket.cz

Pokud nějaká internetová stránka má certifikát GeoTrust True BusinessID EV (Extended Validation), tak patří mezi naprostou špičku v důvěryhodnosti. Provozovatelé stránek s tímto certifikátem se nemusí bát, že by některý z internetových prohlížečů s ním měl problém a vystrašil jejich návštěvníka. Oficiálně mu důvěřuje totiž až 99,9% prohlížečů. GeoTrust dává dokonce garanci 500 tisíc USD při zneužití.

Certifikát EV znamená opravdu vše ověřit

Mít ke stránce takto důvěryhodný certifikát, ale není žádná rychlá záležitost. Jeho vystavení totiž trvá  déle v porovnání s levnějšími alternativami. Informace totiž musí být ověřeny z více zdrojů. Navíc bez zaslání papírových dokumentů se u takto vysoce důvěryhodného certifikátu už neobejdete. Kontroluje se naprosto všechno – majitel domény, společnost žadatele, kontaktní osoby včetně jejího zaměstnaneckého poměru v rámci společnosti. Například údaje společnosti se ověřuje ve veřejných telefonních seznamech. Kontaktní osoba je zase nejdříve „proklepnuta“ u společnosti a následně musí podstoupit ověřovací hovor přes telefon. Pokud kdekoliv vzniknou pochybnosti, tak si certifikační autorita vyžádá dodatečné ověření pomocí speciálních formulářů, což se může protáhnout. I tak ale vystavení certifikátu trvá týden.

Ten kdo ale tímto procesem projde se může pyšnit zeleným adresním řádkem velké důvěry. Společnost GeoTrust navíc připravila pro majitele stránek speciální obrázek (pečeť) GeoTrust Site Seal, která se dynamicky generuje. Po kliknutí na ní se zobrazí veškeré informace o certifikační autoritě a platnosti daného SSL certifikátu. Pro ukázku se můžete podívat například na certifikát GeoTrust.

Kolik to stojí?

Na SSLmarket.cz právě teď probíhá akce 2 roky za cenu jednoho. Tedy pokud si pořídíte GeoTrust True BusinessID EV na rok, získáte druhý zdarma. Za dva roky tak zaplatíte 4990 CZK. Obnova pak stojí 3990 CZK za další rok.

Jak už jsem zmínil získat certifikát s EV není jen tak jednoduché. Je nutností pro banky jako ČSOB, EQUA bank, Air bank anebo známé společnosti například Tipsport, Eset a spousty dalších. Všechno jsou to také klienty SSLmarket.cz (spadá pod ZONER software, a.s.), který má na českém trhu dominantní postavení a lepší podmínky zřejmě v ČR jen tak někdo nezíská. V zahraničí by jste zase přišli o českou podporu, která je ke službám poskytována.

Závěr

V České Republice si zatím lidé stále na zabezpečené stránky teprve zvykají. Ačkoliv už dnes existují různé studie, že lidé radši nakupují na stránkách se zeleným adresním řádkem je nutné brát to s rezervou. Většina lidí u nás ani neví co je adresní řádek. I když spousta lidí moc dobře ví, že číslo kreditní karty se zadává pouze na stránkách se zeleným adresním řádkem. Snad každá banka na to upozorňuje.

Na druhou stranu je to i o vlastním přístupu k zákazníkům a jejich datům. Čekat než se něco pokazí, anebo to dostaneme nařízeno se shora nemusí být vždy ideální. Certifikáty navíc nemusí stát tisíce korun. Nejlevnější RapidSSL vyjde na 349 CZK.