Namecheap akceptuje BitCoin

mother-of-godAhyde se na svém blogu schickelgruber.blog.cz před pár dni zmínil, že doménový registrátor Namecheap začal přijímat virtuální kryptoměnu BitCoin[1]. Namecheap patří mezi nejznámější doménové registrátory. Je sice pravda, že za to může i jejich celkem agresivní marketingová strategie. Například v době, kdy se rozhodl GoDaddy podpořit SOPA (později otočil) proti němu Namecheap silně vystoupil na Reddit a vyzval k jeho otevřenému bojkotování. V rámci akce Move Your Domain Day, mohli domaineři použít kód SOPASucks a Namecheap daroval 1 USD nadaci Electronic Frontier Foundation[2]. Podpora BitCoinů tak může být chápána jako další s marketingových akcí.

BitCoin je trochu složitější na vysvětlování. Mnoho lidí jej chápe jako kredity, které si můžete někde koupit a použít jako platidlo. Pro placení by toto vysvětlení snad i stačilo, jenomže je toho trochu víc. Decentralizace, minování, kryptoměna, deflace a spousta dalších pojmů je potřeba znát, pokud by jste chtěli pochopit celý princip.

Faktem je, že opravdu funguje tak jak byla naplánována. Její hodnota roste, je naprosto anonymní a ukazuje jak v porovnání s ní ostatní měny ztrácí na hodnotě. No to poslední je možná trochu přehnané, ale něco na tom je. Tím jak je omezená jsou u ní znát vlivy poptávky a nabídky.

Na Webtrhu v její začátcích proběhla debata. Tehdy jsem byl skeptický a celkem dost. Po zhruba roce už ne. Dokonce jsem jí zvažoval jako rizikovou investici. Nakoupit za pár dolarů a počkat si. No neprodělal by jsem. I když jí stále považuji za rizikovou investici, asi by jsem neměl problém prodat třeba reklamu na 404m za BitCoiny. Problém je, že před rokem by jsem za reklamu pod tímto článkem dostal 1 BTC, tak dnes cca 0,125 BTC. Njn trochu to narostlo.

A nejdůležitější otázka – kolik stojí momentálně BTC doména u Namecheap? Momentálně je kurz BTC cca 44,78 USD. Teoreticky tak 4 domény .com bez slevy.

Závěr

Osobně si myslím, že se Namecheap veze hlavně na popularitě prosazování internetové svobody. Případné vydělané BTC mohou rychle předělávat na peníze, aby minimalizovali ztráty. Tedy investice do reklamy a image společnosti.

Zdroje

  • Víc informací o BitCoin najdete třeba na wikipedii
  1. https://www.namecheap.com/support/payment-options/bitcoin.aspx
  2. Namecheap Pokes Go Daddy over SOPA with $1 EFF Donations

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Namecheap akceptuje BitCoin”

  1. Shodou okolností jsem si o tom ráno četl na Wikipedii a směle můžu prohlásit, ač je to tam popsaný “polopatě” tak jsem to stejně nepochopil. :)Hlavně tu těžbu. Aby to mělo smysl pro mě pro “koncáka” muselo by se to víc rozšířit. Jako pouhá investice – nevím, nevím.

  2. Videl už niekto obchod v CZ alebo SK kde sa za to dá niečo kúpiť?

  3. > A nejdůležitější otázka – kolik stojí momentálně BTC doména u Namecheap? Momentálně je kurz BTC cca 44,78 USD. Teoreticky tak 4 domény .com bez slevy.

    Tuhle část jsem moc nepochopil, jak jste to myslel.

    Ono to funguje tak, že zadáte počet dolarů, které chcete nabít do peněženky a přesměruje vás to na Bitcoin platební bránu. Ta vám zadanou dolarovou částku přepočítá dle aktuálního kurzu na bitcoiny, které musíte poslat.

    Čili doména placená v bitcoinech není dražší než doména placená přímo v dolarech.

    Jinak BTC taky velmi fandím. Jen bych to tolik nepřeháněl s tou anonymitou – ta platí jen za dodržení určitých poměrně specifických podmínek a není dobré na ní moc spoléhat.

    1. Inwebstor: přesně tak. Doména stojí tolik kolik je momentálně kurz BTC. Šlo o informace pro neznalé kolik je momentální kurz BTC.

  4. Bitcoiny uplne anonymni mena! tj. nelze dohledat kdo tu platbu ucinil! Na jednu stranu je to vyhoda (a take se tim chlubi) na druhou to muze byt i nevyhoda…. kdyz majitel nebude chtit dohledat tak ho nedohledate!

  5. Docela by me zajimalo jak resej fraud platby kdyz je to plne anonymni … to vam pak takhle nekdo vytuneluje ucet a zadna zaruka.

Comments are closed.