Že by přiznání Google – GPR ovlivňuje pozice?

fuck-yeah-close-enoughDneska koukám na Twitter a vidím upozornění na nový článek od Matta Cuttse na téma Google Page Rank – A reminder about selling links that pass PageRank. Dozvíme se v něm například, že prodej zpětných odkazů je špatný, na každý reklamní prvek s hypertextovým odkazem musí být atribut nofollow a samozřejmě, že za porušování svatých pokynů pro webmástry zvaných quality guidelines může naše stránka také trpět.

Jenomže tentokrát bylo v článku něco málo navíc…

Většinou tyto články jen prolítnu jestli se v nich nenachází nějaká zajímavost anebo ukázka. Tentokrát mi ale padla do oka věta, která stojí za důkladné zamyšlené:

“The consequences for a linkselling site start with losing trust in Google’s search results, as well as reduction of the site’s visible PageRank in the Google Toolbar.”

Hrubý překlad zní asi nějak takto:

“Důsledky pro web prodávající odkazy začnou ztracením důvěry ve výsledcích vyhledávání Google a stejně tak i snížením viditelného Page Rank v Google Toolbaru.”

Jinými slovy: “Stránka prodávající zpětné odkazy ztratí GPR a také pozice.”

Je otázkou jestli v tom chceme vidět korelaci mezi GPR a pozicemi anebo jen důsledek penalizace. Většina z nás nedělá stránky, proto aby jsme dostali penalizaci. Takže hledáme odpověď na otázku zdali pokles či růst GPR se odrazí ve výsledcích SERP. Na to nám článek jasně neodpověděl. Na druhou stranu neustále omílání témat kolem Page Rank na oficiálních kanálech Google je buď extrémní snahou přiživování imaginárního mýtu, anebo na tom prostě něco je.

Ale na jednu otázku se nám odpovědi dostalo. Vyplatí se sledovat GPR? Ano, protože když dostaneme penalizaci a spadne na nula, tak je zde šance, že spadly i pozice. No a v takovém případě se vyplatí jednat co nejrychleji.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Že by přiznání Google – GPR ovlivňuje pozice?”

  1. Nemyslim, ze by uvaha v nadpisu byla spravna. V Cuttsove textu je nasledujici veta: The consequences can also include lower rankings for that site in Google’s search results.

  2. tohle ale G dela uz hodne dlouho, minimalne dva nebo tri roky, na jedny varce us.com webu nam srazil PR ze 3-4 na nulu po te, co se tam objevily placeny linky na casina a podobny blbiny

    pozic v SERPs ani adsense prijmu se to ale nedotklo, jsou to niche stranky, na ktery vedou solidni odkazy a content je taky good, ale svyho G dosahl, prodej linku sel dopryc :)

    1. Ivo: jj taky jsem pár penalizací vychytal. Většinou jen výmaz ranků a nic víc. Propad pozic jsem nikdy nezaznamenal. Platilo to i obráceně. Po znovuposouzeni se mi vrátil rank, ale nárůst žádný.

  3. Page Rank je jedním z faktorů, které mají vliv na pozice, ale určitě bych snížení GTPR nedával příčínu poklesu pozic. Matt tam navíc píše o “viditelném” GTPR, takže teoreticky interní PR může zůstat pořád stejný.

    Dělali jsme u nás ve firmě výzkum faktorů vzhledem k pozicím a GTPR nejvíce s koreloval s pozicemi. Ale je to pouze korelace, takže nějaké předpoklady těžko vyvozovat.

  4. Mě osobně vždy baví, jak se spekuluje nad tím, že je GPR tím, co bychom neměli sledovat. Nicméně si po 4 letech myslím, že je to dobrá ukázka toho, jak je web oblíbený, co se týče celkového “výkonu” ve vyhledávači. Ranky prostě a jednoduše na vliv mají, to mi nikdo nevyvrátí. Odkazový profil mluví za vše, nicméně se časem do algoritmu snaží procpat nové technologie, viz. +1 od Googlu.

  5. Také myslím, že to spolu nesouvisí. Roky jsem měl gambling web bez PageRanku, ale v SERPu byl. Teď se vrátil PR3 a pozice stejné. Je to jenom číslo, které hezky vypadá, když je větší. :-)

  6. admin: a dělal jsi nějaké úkony na webu, než jsi žádal o znovuposouzení?

    1. Ma: já jich měl vícero.
      – Jednu doménu jsem “zdědil” (penalizace za DirectoGlobal = prodej odkazů), nahodil nový obsah a nechal to snad rok ladem. Jestli mi při následujících přepočtech GPR vrátí. Nic se nestalo. Musel jsem si požádat o znovuposouzení.
      – Další jsem vychytal za mlink. Odstranil jsem jej, požádal o znovuposouzení a pohoda.
      – Jeden manuální ban jsem obešel změnou šablony.
      – Měl jsem i jeden složitější. Taky manuálně udělený (tehdy byl nějaký zátah). Tam jsem zkusil čistit všechny odkazy po stranách – nic. Změnit šablonu – nic. Odstranit PR články – nic. Nakonec jsem úplně všechny externí odkazy dal nofollow a prošlo to. Tohle byla akce na dlouho, nikomu by jsem to nepřál :/

  7. Otázkou je, jak G pozná, že jde zrovna o placené odkazy. Kdyby měl na všechy weby jeden metr, penalizuje i spoustu webů, které odkazy neprodávají a účastní se jen nevinné výměny odkazů. Může jít o weby, které jsou neziskové a je na nich kvalitní a přínosný obsah…

  8. ak chce byť web v SERPe vyššie na nejaký keyword tak potrebuje tematické spätné odkazy a odkazy = GPR preto sa stále píše že GPR súvisí s umiestnením vo vyhľadávaní

  9. ale prosim vas prodat/koupit odkaz to je to same jako ho “nevinne” vymenit… proste googl chce jen prirozene odkazy :)

  10. Tak jinak, spousta blogerů má na webu záložku doporučené blogy, kde je x linků na další zajímavé projekty. A ty mají kolikrát to samé. Typická 2way výměna. Ban? To určitě ne. Takže na jakém základě to může G hodnotit? Tohle by mě docela zajímalo. A asi nejsem jediný :D

  11. Mám u jednoho webu asi rok nulový GPR, ale návštěvnost nijak neklesla…

  12. přidám taky svou trošku do mlýna – na jednom svém hodně mladém webu jsem si všiml právě provázanosti GPR a SERPu. Začátkem února se GPR přepočítavalo – skočil jsem z 0 na 2, a okamžitě vyletěly výsledky o 100% nahoru. Pozice se diametrálně ze dne a den změnili.
    Mimochodem v komentářích se neustále mluví o vlivu prodeje odkazů, tj. jedna otázka do pranice – adsense není prodej odkazů? Zcela jistě je, takže by G musel penalizovat i sám sebe.

  13. Ne AdSense není prodej odkazů, protože je to reklamní sdělení kreté nepřenáší rank na cílovou stránku. Když to samé uděláš u všech odkazů co máš na webu, to jest dáš jim “nofolow” tak je to stejný. Ještě lépe redirect, za ten ti G neřekne ani Ň.

  14. poznat zaplacene odkazy je pro G imho dost jednoduche, pokud se jednosmerne linky na nejakou stranku (napr. kasino) zacnou najednou objevovat na naprosto netematickych strankach, tak si to G poznaci jako sajt co nakupuje linky a kazdej dalsi takovej link co se nekde objevi uz automaticky muze brat jako zaplacenej a danej sajt penalizovat :)

  15. 365solutions: shoda okolnosti, ale opet ty.. jak jen na to G muze prijit? trackuje asi tak 90% internetu, porovnava ceny pujcek i bez kalkulacky a do toho vseho rozesila mailling na lidi z Libimseti. Bow wow prestan se na ptat na jasny veci a zacni premyslet..

  16. Všimněte si té arogance Googlu, když celému světu bez uzardění přikazuje jak používat jeden ze základních kamenů HTML (potažmo HTTP), kterým je hypertextové odkazování. Jedna soukromá společnost si prostě napíše do podmínek, že nesmíte používat HREF bez atributu NOFOLLOW. Podle mého je to jeden z nejzásadnějších zásahů do práv majitelů webových stránek. Co kdyby jiná soukromá společnost naopak pro správné fungování svého systému požadovala, aby odkaz nofollow neobsahoval?

  17. Nemohu si pomoci, ale já v tom anglickém textu nevidím to, co tam chce vidět autor článku.

    Naopak v té větě jsou jasně odděleny dvě nesouvisející věci „důvěryhodnost ve výsledcích vyhledávání“ a „PageRank zobrazovaný v Google toolbaru“.

    Ta věta už nemůže v angličtině více zdůraznit, že ty dvě věci spolu nesouvisí. Že jsou spolu v jedné větě jenom proto, že obě věci jsou důsledkem, kterým Google trestá sajty s prodejem linků.

    Základním problémem je, že autor hodnotí český překlad, který je nepřesně přeložen a tím se vzdaluje původnímu sdělení.

    Naopak bych v tom viděl jinou informaci, kterou podvědomě a automaticky Google do toho dal, a to zdůraznění, že „existuje PageRank zobrazovaný v Google toolbaru“, tedy náznak, že to není ten vnitřní PageRank, který Google algoritmy skutečně používají.A dále automatické zdůraznění, že „pozice ve výsledcích“ a „PageRank“ jsou dvě různé věci.

    Nevěřím tomu, že v hromadě textů, co Google vyplodí by se čas od času nepřeřekávali, kdyby PageRank měl tak rapidní souvislost s výsledky vyhledávání. Tedy hlavní a skoro jedinou.

Comments are closed.