Tak se bez těch mráčků asi fakt neobejdu

Většinu myšlenek a poznámek zaznamenávám do klasického notýsku formátu A6. Zkoušel jsem všechno možné, ale nic z mobilních technologií mi zatím nesedlo. Navíc je to i pro protistranu pohodlnější. Schválně si zkuste představit situaci, kdy před vámi sedí člověk a něco si zapisuje do notebooku. To ještě ujde. Ale v momentě, kdy mu něco říkáte a on si jen na obrazovce něco čte a občas přikyvuje – to už může působit dojmem že vás ignoruje. Mimochodem jedna ze života. Nikdy ale opravdu nikdy si nezkoušejte na poradě hrát s mobilem i kdyby jste na něm měli hospodářské výsledky :)

Ve většině případů si opravdu vystačím s notýskem a připravenými podklady v papírové podobě. Jenomže tento měsíc jsem rozjel jednu intenzivnější spolupráci, která vyžaduje trochu víc. Aby jsem se naplno mohl zhostit nových úkolů a výzev musím být v centru dění a pochopit jak co funguje. Osobně to pojmenovávám – Nasát atmosféru a připojit se na kolektivní vědomí :)

Jenomže rázem je nutné nějak sesynchronizovat připravené podklady, poznámky a už hotovou práci. Na poradách si stále vystačím s notýskem a podklady, ale práce bez notebooku už dlouho nepůjde. Doma mám svůj oblíbený počítač, tam ještě pracovní stanici. Prostě moc strojů a jedny data, která musí být stále aktuální. No chtě nechtě je načase sáhnout po nějakém obláčkovém řešení. Protože právě to by mělo všechno řešit.

Drago a druhá dekáda 21. století

O mráčkách jsem si toho přečetl celkem dost. Tomu prostě jen tak neujdete. Navíc stupeň mráčkovitosti je poměrně rozsáhlá záležitost. Je rozdíl mezi mít kompletní operační systém někde na serveru a jen několik souborů, které se synchronizují.

Když jsme zkusil DropBox tak jsem celkem koukal. Tak jednoduchá myšlenka a perfektní provedení. Jako klobouk dolů. Prostě nainstalujete na všechna zařízení, přesunete pracovní adresáře do jedné složky a je hotovo. Tedy ještě jsem si na ploše udělal nějaké zástupce odkazující na jednotlivé podadresáře, aby jsem to měl jak jsem zvyklý. No a hotovo, přesně to co jsem potřeboval.

Celkem pokrok od síťových disků, tedy alespoň pro mě :)

Závěr

Občas mám pocit, že jsem se někde zasekl. Nemám tablet a můj smartphone je Nokia N95. Nepoužívám nové vymoženosti, dokud je nepotřebuju. Jenomže když pak dojde na lámání chleba mám občas pocit, že jsem se dostal do budoucnosti. Když mi kámoš tento rok rok ukazoval nový tablet měl jsem pocit, že koukám na scénu s filmu Minority report. Ne že by jsem na tablet nikdy předtím nesáhnul, ale když koukáte na člověka, co už má ovládání v ruce tak vám prostě hlavou proletí to WTF?

Celkem by mě zajímalo jestli jsem v tom sám :)

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Tak se bez těch mráčků asi fakt neobejdu”

  1. Ne, nejste v tom sám :-)) Také používám věci, dokud fungují a nekupuji či nepoužívím hned každou novinku, protože je to in. A to se nepovažuji za staromilce :-))

  2. Ja z cloudovych sluzieb vyuzivam dropbox a evernote, tak sukromne ako aj pracovne na zdielanie informacii a uloh. A teda mi to podstatne ulahcuje a zjednodusuje zivot

  3. Klapání na notebooku může být někdy otravné, ale v dnešní době se rychleji píše na klávesnici než zapisuje na papíře :)

    Co se týče “mráčků” tak si nemůžu pomoc že tímhle systémem zmizí další zeď našeho soukromí :/

  4. každý sa má stále čo učiť, na webe existuje veľa rôznych vychytávok o ktorých ani netušíme a takisto je to aj s technikou

  5. To je strategická chyba ignorovat novinky, postupně více uživatelů přechází na mobilní zařízení a je dobré s tím počítat minimálně u nových projektů. Bez používání těchto zařízení lze těžko pochopit jejich princip a přizpůsobit se.

  6. Určitě v tom nejsi sám, já teda dropbox používám už tak 1,5 roku, díky němu jsem naopak přešel od stavu kdy sebou pořád někam tahám notebook do stavu kdy mám jeden stolní PC na seriózní práci a pak tablet na různé cestování. Žádné tahání externích disků, flashek ap. Vzhledem k různým akcím se dá dropbox snadno a zadarmo rozšířit. Momentálně tam mám asi 8 GB, a to spolehlivě pokyrje všechny moje pracovní dokumenty.

  7. Mráček má u mě přísný zákaz, už tak toho Google a další poskytovatelé ví až moc. Tato data se velmi draho platí, takže si o jejich “poskytování” nedělám iluze. Sdílet firemní projekty, plány, ekonomiku atd. na síti je prostě šílenost, protože jakmile to je jednou zvenku dostupné, vždycky se do toho dá vlámat. Používám flešku, která funguje jako jakýsi pracovní disk a není problém.

  8. Mam podobny problem a nevim jak ho vyresit.

    Mam 5 usb + notebook + doma, kam si ukladam soubory – backup a normalni bezne uzivane soubory. Kdyz pracuju na notebooku, tak chci mit k dispozici soubory v pocitaci, zase pracne ukladat do usb. Obcas se stane, ze soubor prejmenuju, premistim atd… takze kopirovani neni take zrovna nejlepsi zpusob, mam tam pak duplikaty a bordel.

    Napady?

  9. Já místo obláčku používám běžný hosting, jehož datový prostor by jinak ležel ladem. Mám tudíž i přístup k zálohám, ale samozřejmě je to o důvěře k hostingu. K synchronizaci používám šikovný program GoodSync. Umí synchronizovat s FTP, WebDAV i s cloudy. Pokud data potřebuji někde, kde GoodSync nemám, typicky v práci/škole, stačí se připojit přes WebDAV. Flasdisk jsem potřeboval naposledy před několika lety.

  10. Sám rozhodně nejsi :-) Já jsem na tom podstatně “hůř”. Minulý rok jsem vydělal skoro půl mega na x let starém netbooku, který bych na aukru neprodal ani za tisícovku. Mobil se mi kdysi dávno pokazil a doteď používám tak 8 let starý Siemens, který jsem sebral tátovi. A jezdím 19 let starým autem. Není to o tom, že bych byl škrt, ale přesně, jak píšeš – dokud něco funguje a nepotřebuju něco modernějšího, nemám důvod měnit. Ale když se dívám na manželku, jak frčí všechny ty aplikace na iPhonu, koukám jak blázen :-) Ale teda Drobbox, ten používám dlouho :D

  11. tuto dilemu som riesil uz davno – nakoniec z toho vzniklo nasledovne – vlastny server so synchronizaciou dat ..
    v praci mame nastavene VPN a subory su na internej sieti ..
    akymkolvek cudzim technologiam, cloudu a pod nedoverujem ..

  12. Veci jako Dropbox a Evernote pouzivam, ale co se HW tyce jsem hodne pozadu. Bydlim na 2 mistech, na jednou mam 6 let stary notebook na druhem pohodlne ale zastarale PC. Prejizdeni a caste cesty mi resi utlralevny netbook. Nic vic. Telefonuji ze 2 starych Nokii 1600 ! O smartfonu nebo tabletu ani neuvazuji. Proc taky, temer neustale mam u sebe neco s klavesici, na tabletu bych pracovat nemohl a po dni stravenem u monitoru mam jine predstavy o zabave nez zase cucet na nejaky displej.

  13. Já naopak se snažím poznat nové technologie dříve než přijdou na trh. Testoval jsem W8 metro preview verze, Windows longhorn vám něco říká? Na telefon si flashuji nejnovější android.. prostě jdu s dobou :)

  14. Určite nie si pozadu, ja napríklad stále len občas zálohujem na iný HDD, cloud nemôžem využívať pretože mi to neumožňuje internetové pripojenie (slabé a s FUP)

  15. Cloud nepoužívám hlavně proto, že jsem pořád na cestách a na hodně místech je mobilní připojení tak pomalé, že jsem otrávená i z kontroly mailů. Jinak taky trochu té schizofrenie.
    Notebook mi vydrží díky neustálým otřesům v autě tak dva tři roky – zatím mám třetí. Auto sedmé :-) Vše používám do úplného zničení. Výjimkou jsou pracovní počítače doma. Ten mám čtvrtý, a to z důvodu rychlosti práce s fotkama. Á propós. Foťáky. Ty taky obměňuju, ale hlavně kvůli nárokům fotoagentur na stále více pixelů. A s tím pak souvisí i ta zbytečná obměna počítačů.
    Jelikož dělám po večerech s Photoshopem, nad nějakým tabletem ani neuvažuju. A telefon mám hloupý za 499 Kč.

  16. No tedy Drago, asi stárneš, čekal jsem, že tyto technologie budeš již dávno používat. Osobně po rootnutí mobilu jsem si z něj udělal poměrně nadupaný stroj, který umí skoro za mě chodit na záchod.

    Mráčky jsou luxus, ale také se bojím o data. Proto mám svůj mráček postavený na aplikaci ownCloud, který mám na své VPS, takže můžu říci, že mám svá data tak nějak pod kontrolou. Bohužel tato aplikace je zatím ještě 100% nedodělaná.

    Tablet na práci sice ještě nemám, ale už si na něj brousím zuby. Je super pro prohlížení inetu, když nemusíš pouštět velký počítač, nebo neohrabaný ntb. Na běžnou práci mám rád klasický počítač, protože mám doma dva velké monitory.

  17. Oprava. ownCloud není 100% dodělaný, ale pracovat se s ním dá velmi slušně, navíc je to open source, takže si tam můžeš dodělat co chceš.

Comments are closed.