adBrite končí

adBrite je největší nezávislou sítí na výměnu reklamy. V dobách největšího rozmachu dosahovala jen v USA na 160 milionů unikátních uživatelů za měsíc. Ve společnosti pracuje 26 zaměstnanců. K 1. únoru 2013 však adBrite končí poté co nedokázala více jak půl roku sehnat kupce anebo velkého investora.

Společnost vznikla v roce 2002 a v roce 2008 se proměnila na výměnný systém. Investoři v čele se Sequoia Capital do ní investovali kolem 40 milionů dolarů. V zahraničí byla velice oblíbená jako náhrada za AdSense. Funkční technická podpora, větší výběr reklamních formátů a různé moderní prvky jako videoreklama rozhodně lákali od konkurence. Ovšem inzerenti na rozdíl od publisherů si často rádi stěžovali na nekvalitní trafik anebo moc vysoké CPM. Údajně se zde často stávalo, že publisheři nakupovali levnou nekvalitní návštěvnost a posílaly jí na drahé keywordy. Prostě přemíra arbitráže, která je u většiny systému zakázaná. Těžko ale soudit.

I tak je ale konec adBrite velkým překvapením. Měli poměrně slušnou síť publisherů, funkční technologii i zázemí. Trh s reklamou navíc neustále roste. V každém případě se teď určitě konkurence raduje. Spousta inzerentů skončí u AdWords a bez pořádné investice se nový reklamní systém jen tak nerozjede. Do začátku je totiž vždy nutné na svou stranu dostat velké publishery a ti chtějí většinou garance prodané reklamy. Prostě si u nich musíte koupit reklamu za jejich ceny a modlit se, že budete mít dostatek inzerentů, aby jste neprodělali.

Závěr

Kolik byla společnost v mínusu se mi dohledat nepodařilo. V roce 2008 měla obrat přes 30 milionů USD. Nechce se mi věřit, že by se to do roku 2012 takhle pokazilo. Ale něco se stát muselo.

Naštěstí český sklik jen tak nezkrachuje :)

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “adBrite končí”

  1. Nestastny konec, ale nejspis to neslo jinak. Spis by me zajimalo, jestli jim odesli duleziti lide z vedeni nebo proc se to tak pokazilo?

    Je v zahranici nejaka jina alternativa ke Googlu?

  2. ešte že tu je stále ten skilk a etarget :D, google určite slušne profituje na tom že adBrite skončí, ktovie či práve google nemá v tom prsty

  3. Prostě to už tolik netáhlo. Myslím, že to se prostě stává. Ještě vzpomínám na systém Reklama24 =) to byl své doby nejlepší systém na výměnu. Pohodový provoz a žádní podvodníci… a taky už je kolik let mrtvý.

    Dnes se podle mě udrží jen velcí hráči a všichni ostatní půjdou dříve či později do kytek.

  4. chvíli jsem využíval adBrite i jako publisher i jako inzerent…. a nedivím se že zkrachovali! jako publisher jsem neustále musel blokovat nové a nové hrozně blikající, třesoucí se reklamy s nabídkamy jak porazit ruletu – tak hnusný banner bych nevytvořil ani já jakožto amatér. Zisky tak 10% co adsense. A ještě dost často dělali arbitráž oni samy, tím že se mi dost často místo jejich reklamy objevovala reklama od adsense za adbrite ceny!
    A jako inzerent ještě větší tragédie. Připadalo mi to, že trafic je celý generovaný či placený!

  5. Nějak jsem to moc nesledoval, ale myslel jsem si, že to jednou koupí Microsoft, vylepší to a bude s tím konkurovat Google. Ale tak asi ne…

  6. To je škoda, zrovna jsem se chystal zaregistrovat.

Comments are closed.