Google plus je druhá nejpoužívanější sociální síť

V souboji sociálních sítích už nejde jen o uživatelova osobní data. Dalo by se říct, že kdo ovládá sociální sítě může ovlivňovat i šíření zpráv, brandů a monitorovat veřejné mínění. Česká republika není výjimkou. Stále více je patrný jejich vliv na dění u nás. Nedávno mě pobavila jedna reportáž České televize, kdy za reportérem byl velký billboard. Na něm byla rozmáznutá dvě loga firem, ale logo Facebooku už ne.

Dneska někdo shodou okolností na Google plus sdílel článek na web GlobalWebIndex, kde jsou zajímavé údaje z čtvrtého kvartálu 2012. Podle jejich měřené aktivních uživatelů (ti, kteří něco udělali během posledního měsíce) je momentální pořadí následující:

  1. Facebook
  2. Google plus
  3. YouTube
  4. Twitter
  5. Qzone (pouze čína)

Google plus je druhý

Google plus je médii často prezentován jako město duchů. Zvláště zastánci Facebooku rádi používají výraz “naprosté zklamání”. Faktem ale je, že počet aktivních uživatelů je 343 milionů. Což je zhruba 27% aktivní internetové populace. Otázkou však zůstává, co všechno je vlastně Google plus?

YouTube přidán do seznamu sociálních sítí

Kategorie sama pro sebe je YouTube. GlobalWebIndex z něj udělal regulérní sociální síť. Diskutovat se tam dá, posílat zprávy a dokonce tam máte vlastní zeď. Tak proč ne. Osobně jsem si zde založil účet kvůli vytváření playlistů. Když nad tím tak přemýšlím, tak YouTube je vlastně sociální síť na které trávím nejvíce času :)

Twitter roste nejrychleji

Twitter roste ze všech sítí nejrychleji. Dát 40% za rok je rozhodně slušný výkon, když už máte přes stovku milionů aktivních uživatelů.

Facebook

Facebook začíná lidi nudit. Společnost si to dobře uvědomuje. Na rozdíl od konkurence toho nemůže moc nabídnout. V podstatě je to čistá sociální síť. Ostatní mají výhodu, že vznikly  na určitém konceptu, kolem kterého se pak vytvořila komunita. Google plus sjednocuje služby, Twitter streamuje události, YouTube tu je kvůli videu. Dalo by se určitě najít spousta dalších příkladů.

Sázka na internetový deníček Timeline zrovna moc nevyšla podle očekávání. I když mě osobně se koncept celkem líbí. S trochou snahy můžete vytvořit svůj životopis anebo historie jakéhokoliv projektu. Většina lidí s ním má ale problém a neumí jej správně používat. V brzké době nás ale čeká jeho vylepšení, tak uvidíme jak to pomůže BFU.

Facebook také nedávno dostal pořádnou ránu. Techcrunch upouští od zavedení facebook diskuze a prosí své uživatele ať se vrátí a diskutují (Commenters, We Want You Back). Sice se jim podařilo snížit úroveň aktivit trollů, ale také přišli o lidi, kteří rádi jen tak komentují. Zvláště odborné diskuze jsou požehnáním pro každého provozovatele stránek. Nutit uživatele ať komentují ze svého osobního profilu je volovina. Navíc v IT světě se často Facebook setkává s takovým přirozeným odporem.

Závěr

Osobně jsem s Twitter nadmíru spokojený. Je zdrojem prakticky neomezených informací. Vybudování nějakého “portfolia” lidí, kteří sdílí zajímavé věci sice trvá, ale pak to stojí za to.

Síla YouTube je znát nejen u hudebních skupin. Producenti videonávodů jsou také vyhledávaným artiklem. Osobně sleduju několik lidí, co pravidelně publikují návody jak kreslit.

Google plus je zatím pro mě spíše rozporuplný zdroj informací. Občas tam něco zajímavého najdu. Jeho čas ještě přijde.

Facebook je … no je takový jaký je. Nebýt pár uzavřených skupin, tak ani nemám důvod tam vlastně chodit.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Google plus je druhá nejpoužívanější sociální síť”

  1. Nema Qzone viac?

    September 2012:
    597+ mil. registerd
    400+ mil. active

    Po Facebooku je najpouzivanejsi QQ, ktory ma 712 mil. aktivnych (Sep 2012), ale to uz nepovazujeme za socialnu siet, ale za virtualnu komunitu (messenger?).

  2. Zajímavé, statistiky Google Plus mne překvapily. Osobně tuto síť používán spíše pro sdílení článků z internetu. Že bych tam aktivně přispíval, to ne…

  3. Jaký návody na kreslení sleduješ? Docela by se mi hodilo nějaký doporučení.

  4. Já tedy upřímně nepřišel Google + vůbec na chuť. Spíš než v plusku vidím velký potenciál ve Twitteru.

  5. Já osobně nejvíce času trávím též na youtube.

  6. Zajímalo by mě jestli je možný aby G+ překonal Facebook. Bude to mít asi hodně těžký.

    1. Honza: to je spíš pravděpodobnější že FB zkrachuje na kombinaci narůstající požadavky inzerentů a různých zákonů na ochranu osobních údajů :)

Comments are closed.