Jeden (ne)povedený rebranding

V květnu 2010 japonská společnost Rakuten koupila  obchodní portál na doméně buy.com za 250 milionů dolarů (Portál Buy.com prodán za 250M USD).  Rakuten je obrovská asijská společnost s obratem kolem 5 miliard dolarů. Mimo buy.com vlastní i play.com. No a tato společnost se rozhodla rebrandovat.

Z buy.com je teď Rakuten buy.com. Z play.com zase Rakuten play.com. Loga na vizitkách, balících a dalších propagačních materiálech vypadají následovně:

rakuten-buy-com-logo rakuten-play-com-logo

Společnost hodlá všechny svoje projekty sjednotit a prosazovat společnou značku. Klást důraz na brand je určitě základ pro budování dlouhodobé důvěry mezi společností a zákazníkem. Jenomže pánové z marketingového oddělení udělaly hned několik chyb.

Předně když už se rozhodnu rebrandovat z domena.tld na něco domena.tld, tak si k tomu alespoň koupím doménu něcodomena.tld. RakutenBuy.com tak vlastní spekulant, a jestli to bude umět, tak potrvá nějaký ten pátek než doménu získají. Tedy pokud vůbec budou chtít, protože údajně se plánuje k 31.1.2013 přesměrování obsahu domén na jednu společnou rakuten.com. Zahodí tak super potenciál, který je v doménách buy.com a play.com.

Obecně vzniká zajímavá situace. Představte si, že za vámi přijde známý a řekne: “Víš jak mám tu doménu pujcky.tld, tak jsem se rozhodl to přejmenovat na hatlamapatlama.tld, tam všechno přenesu.” Co by jste mu k tomu řekli? Tak teď už máš ke klientům blíže než kdykoliv předtím? To si hned každý zapamatuje? Nevím, nevím.

Síla značky je nepochybně super a pro velké společnosti má větší význam než nějaké domény ať jsou sebelepší, ale nevím. Vždy když mám posuzovat doménu, představím si jak se sejdou dva lidi ráno na zastávce, povídají si co je nového a ten jeden tomu druhému začne doporučovat nějakou službu. V momentě když přijede autobus a začne být rušno tak vysloví název domény. Ten druhý má jen jeden pokus na to, aby jí uslyšel a zapamatoval si.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Jeden (ne)povedený rebranding”

  1. Neřekl bych že bude důvodem prodej domén když si je pracně kupovali předtím

  2. Pokud vím, tak se Mall.cz kdysi zachoval úplně stejně, měl/má spoustu dobrých domén a vše sjednotil. Ono je většinou jednodušší dělat marketing pro jednu doménu než pro několik.

  3. Ja myslim ze treba na tom play.com je vyrazne hlavne to play, rakuten je jako doplnek.

  4. aj majster tesár sa niekedy utne :D, každopádne škoda takých domén, niekto šikovný mohol na nich vytvoriť pekné projekty

  5. Rozhodně je to škoda peněz. Kdyby na těch doménách vytvořili zajímavé obsahy tak by jim to mohlo vydělávat nemalé peníze, ale takto ty domény zaniknou, protože se každá naučí používat tu hlavní doménu.
    By mě zajímalo co budou používat na propagaci své značky, zda ty koupené domény, nebo tu hlavní :D

Comments are closed.