Přichází KupČlánek.cz

KupČlánek - logoPo několika letech jsme se konečně dočkali opravdové potenciální konkurence systému PlaCla. Do ostrého provozu vstoupil projekt KupČlánek.cz, který jak pevně věřím bude pro mnohé z vás šancí jak vydělat nemalé částky na tolik u nás opomíjeném pay per post aneb dostanu zaplaceno za to co napíšu.

Kdo stojí za KupČlánek.cz?

Za projektem stojí společnost Ing. Jan Kalianko, kterého zná spíše komunita z WebDeal, kde se pravidelně vyskytuje. Je to člověk, který má s podnikáním na internetu poměrně slušné zkušenosti. Občas mám z jeho vyjadřování pocit, že je trochu prchlivý a perfekcionalista. Doneslo se mi i několik negativ spojených s webtrhem, ale osobně jsem s ním nikdy neměl problém. Pokud by jste se mě zeptali, jestli tento člověk zvládne rozjet nový pay per post systém, tak řeknu ano tento člověk má na to předpoklady a zkušeností. Dokáže vytvořit funkční systém na základě doporučení, ale vždy musí mít poslední slovo. To je podle mě správně.

Co je KupČlánek.cz?

V první řadě chci na férovku napsat, že to není kopie PlaCla. Je to systém vybudovaný od začátku na zkušenostech a požadavcích inzerentů a tvůrců obsahu. Jediné co tyto dva systémy mají společného je kategorie Pay Per Post. Jinak se naprosto liší.

Aby jste mohli začít využívat KupČlánek.cz nemusíte být inzerentem anebo vlastnit blog. Systém je postaven tak, aby jste mohli prodávat i své schopnosti psát články jako copywriter anebo překládat texty. Když jsem se to dozvěděl, byl jsem mile překvapen. Otvírá se totiž například možnost pro majitele magazínů anebo začínajícím novinářům. Vím, že teď asi hledám trochu moc do budoucnosti, ale prostě mě ta myšlenka nadchla. Dále mezi námi jsou lidé, kteří by občas rádi napsali 300 slov o modrém tričku pro nějaký eshop za pár korun. No uvidíme jak se to vyvine :)

Hlavně je ale KupČlánek o spárování inzerentovi reklamy a blogerova blogu. Přidání webu do systému je jednoduchá záležitost. Zadáte URL, vyberete druh vašeho webu. Mimo blogu, magazínu myslí systém i na takzvané PR weby. Proč by to někdo dělal, když je většina z nich zdarma? Protože systém rozlišuje mezi cenou za umístění článku a napsání článku! Což znamená, že vložení může stát rovnou nulu a napsání třeba padíka. KupČlánek tak celkem hezky řeší otázku kvality a kvantity.

Svůj web můžete zařadit do jedné z 28 kategorií. Nestane se vám jako u placla, že vám každý den chodí X nesmyslných poptávek, které vás už nebaví mazat. Křičím hurá, protože konečně alespoň nějaké cílení. Navíc díky nastavení minimální ceně za článek můžu vyfiltrovat lidi, kteří rozesílají nabídky naprosto všem v systému.

Nevýhody

Asi největší nevýhodu pocítí plátci DPH. Dokud pan Kalianko nevydělá milion během následujících měsíců, tak si žádné DPH neodečteme. Dokonce i u výplaty to půjde na vrub našemu zisku. Jestli jste tedy plátci DPH počítejte s tím, že 21% musíte odevzdat státu a přičítejte to k vašim nabídkám. Budete bohužel dražší než neDPH konkurence. Inzerenti si neodečtou vůbec nic*.

Když jsem pročítal podmínky užití systému, narazil jsem hned na několik věcí, které je dobré mít na paměti. Pokud hodláte na KupČlánek vydělávat ujistěte se, že to myslíte opravdu vážně. Například článek, který napíšete musíte mít na webu alespoň rok. Pokud tak neučiníte dostanete penále 500 CZK, které vám strhnou z účtu, popřípadě je budete muset doplatit. Takže smazání webu o 20 článcích rovná se pokuta 10K CZK.

Uživatel má povinnost ponechat Článek zveřejněný na Www stránce, za který získal odměnu, po dobu minimálně 1 kalendářního roku od publikování Článku a to bez jakýchkoliv změn nebo přidávání cizích zpětných odkazů do textu.
V případě porušení předchozího bodu je Provozovatel účtovat Uživateli pokutu ve výši 500 Kč (Pět set Korun českých) za každé takové porušení. Pokutu je Provozovatel oprávněn strhnout z Kreditu, který má aktuálně Uživatel na svém Uživatelském účtu. V případě, že Uživatel nemá dostatečný zůstatek Kreditu, je Provozovatel oprávněn požadovat po Uživateli peněžní plnění až do výše pokuty, které je Uživatel povinen uhradit do sedmi (7) dnů od zaslané výzvy.

Takže pozor na to. Osobně to nevnímám jako nějaký podraz či výhrůžku. Pokud si někdo zaplatí, že u vás bude mít článek, tak je fér to splnit.

V podmínkách jsem našel pár dalších bodů, které se mi zas tak moc nezdály, ale to se mi nezdají ani u AdSense. Na druhou stranu alespoň jsou napsané pořádně a na férovku.

Závěr

O systému toho hodlám napsat ještě víc, ale musím ho nejdříve pořádně odzkoušet. Takže sledujte RSS feed 404m a těšte se na pokračování.

* EDIT 12.1.2013 10:22 – Tzn. že jim to může být jedno. Viz. diskuze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

37 Replies to “Přichází KupČlánek.cz”

  1. TO Jarek: Mě si formulář při opakování všechna data mimo hesla pamatuje. To bude asi prohlížečem.
    Co se týče data narození, tak se používá u copywriterů a překladatelů – vysvětloval jsem už. Podmínka data narození byla už o víkendu už odstraněna. Bude povinna zadat pro copywritery a překladatele u nichž se věk sděluje inzerentům, aby měli více info k rozhodování. Chce to klid.

    TO bjoe: Jaký pak mám nedůvěryhodný údaj v živnostenském rejstříku? Že podníkám a platím poctivě daně od svých 18ti let? (mimochodem ani to se tam nepíše)

    TO 15854: Minimální mezení není. Takové weby teoreticky také někdo může chtít, takže se do systému vpustí a ty si při zadávání inzerce zadáš svá kritéria webů a ty co splňují, tak tvou poptávku obdrží…

    TO Martin_H: Ano, nedělám si iluze, že by weby nebyly tam i u nás, ale to není překázkou myslím. To jakou chce cenu si zadává sám majitel webu a u nás se k tomu připočítává menší provize, než má PlaCla, takže je na majitelově zvážení, jakou minimální cenu si zadá… Levnější poptávky mu pak nechodí.

    Děkuji všem za plodnou diskuzi a těm co mají konstruktivní připomínky, tak i za ně.

  2. Pěkný, vzhledově mi to hodně připomíná tu novou službu co je na webdealu:)

    Ohledně DPH, je tady dosti SK uživatelů. Nestane se automaticky plátce DPH když to SK uživatelé nebo inzerenti začnou taky využívat? Jedná se o poskytnutí služby do zahraničí.

  3. Martin_H: Jak jsem již psal výše, je to způsobenou tím, že do ceny musíme absorbovat DPH a tak se obávám, že i přes nižší provizi na KupČlánek.cz bude cena stejně o něco vyšší nežli na Placla.cz, alespoň u plátců to takpředpokládám bude. Další možnost pak máte kontaktovat nás přímo.

  4. Držím palce novému PPP. Ale nevidím kritéria pro přijetí webů. Taky by mě zajímalo, co autor chce udělat, aby přilákal kvalitní weby, které budou nabízet svůj prostor. Co udělá jinak než třeba placla.cz, které se to moc nepodařilo.

  5. TO Josef: Ahoj, minimální podmínkypřijetí nejsou, přijmeme skoro každý web a to říkám otevřeně. Nemám problém mít v systému PR web atd. Však někdo je chtít může a první dny to ukazují.
    Jako inzerent si vybereš, zda se tvá poptávka má zobrazova ti PR webům a pokud zadáš že ne, tak to na ni nikdy neodpoví. Tohle je to čím se liší KUPčlánek od PlaCla – nikdy tě nebude posílat irelevatní nabídky.

    Co se u webů hodnotí po přijetí je uvedeno v nápovědě: http://www.kupclanek.cz/napoveda.xhtml

  6. Zrovna se chystám registrovat na ten KupČlánek a řikám si, jestli už někdo udělal affil Cash-Back web pro kategorii online marketing (online reklama, domény, hosting atd.)…

  7. “Podle provozovatele je PR web každý web, který má alespoň ve 30% článků jeden nebo více odkazů na externí weby.”

    Takže když dělám odborný, úzce technicky zaměřený web a z každého článku poctivě linkuju na všechny externí zdroje informací, píšu vlastně PR? A co třeba Wiki, to by taky byla zařazena do kategorie PR webů?

    1. Homer: souhlasím, dělat odborný web bez odkazů na různé zdroje je nereálné. I 404m má skoro v každém článků externí odkaz.

  8. TO ŠoupniHoDoPece:): Tak to je vskutku zajímavý nápad. Nevím o žádném, ale nemám moc pocit, že by po tom tato skupina lidí šla…

  9. TO Homer: A proto prochází weby ručním schvalováním. Pokud poctivě linkuješ na zdroje, tak určitě dodržuješ normu pro označování zdrojů a správce, který bude magazín hodnotit, je určitě nepřehlédne. V takovém případě je web jako magazín povolen.
    Podmínka 30% pr článků je řečená pro ty, kteří chtějí vtdit, že mají 80% článků s reklamou, ale jsou jen magazín.

  10. Kali > Nejdřív blahopřeju k vysokému počtu webů, které máš v systému registrovaných – dnes ráno jich bylo necelých 190.
    Trochu problémem je ale DPH – jako inzerent konstatuju, že majitelé blogů “přelili tvoje neplátcovství DPH do konečné ceny” , která je teď prostě vyšší, než by nutně musela být. Část webů co se nabízí poznávám z Placly a můžu tak porovnat ceny. Konstatuju, že jsou o DPH vyšší a zaokrouhlené nahoru , a vysvětluju si to právě tím DPH

Comments are closed.