AdSense 300x600px po skoro dvou měsících

V půlce listopadu minulého roku jsem v článku Nová velká reklamní plocha AdSense, představil nejnovější počin z dílny AdSense. Prvotní nadšení nějak opadlo a ačkoliv se plocha v listopadu celkem osvědčila, čekal jsem víc.

Velký obdélník, tak se oficiálně nazývá, rozhodně pozornost nepoutá. Je něco mezi extrémně velkým menu a reklamou. Vleze se na ní sedm reklam s nadpisem srovnatelným s H2. Ne že by nějak extra zapadla, ale okamžitě je jasné, že se jedná o reklamu. Jenomže v jakési nezáživné podobě. Když to srovnám například s 300×250. Tam moc prostoru pro inzeráty není. Buď jsou tam namačkané čtyři anebo jeden opravdu velký, který nadpisem upoutá pozornost. Než si člověk uvědomí, že jde o reklamu už klikne.  Problém Velkého obdelníku bude podle mě v tom, že si návštěvník přečte první reklamu a dál nejde.

Možná i proto se mi stává od ledna, že se na něm často zobrazuje jen jedna reklama úplně nahoře. Vypadá to na stránkách celkem blbě. Nejdřív jsem si myslel, že se jedná o nedostatek inzerentů, ale když si tak po sobě čtu co jsem v předchozím odstavci napsal, možná je to úmysl jak zvýšit množství prokliků.

Největší síla 300×600 podle mě bude v grafickém podobě. Ovšem inzerentů je málo v porovnání s ostatními formáty jde spíše o prosazování značky. Takže ceny zatím nejsou rozhodně nic zajímavého. Pokud si přímo nenastavíte, že chcete grafickou reklamu, tak jí na ploše ani neuvidíte.

Když jsem zkoušel hledat nějaké reference ze zahraničí, tak jsem se dočetl, že se kvůli této reklamní jednotce plánuje úprava pravidel. Nově budete moct mít na stránce jen jednu reklamní plochu 300×600. Zřejmě v ní našel někdo více potenciálu než já. Obecně se ale na diskuzních fórech zmiňuje Velký obdélník spíše v špatném duchu. Nízké RPM, CPC a návrat k starým ověřeným formátům.

AdSense ale s 300×600 rozhodně neřekl poslední slovo. Plocha má hodně potenciálu do budoucna přinést nové možnost pro inzerenty. Schválně se podívejte na jeden screenshot, který jsem našel. Podle ikonky v pravém horním rohu to vypadá na grafickou reklamu, ovšem představte si něco podobného jako interaktivní prvek. Například reklamu napojenou na XML. To už zní zajímavě.

Budoucí 300x600

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “AdSense 300x600px po skoro dvou měsících”

  1. Nápady i rady googlu nutno vždy ověřit pokusně. Mně pořád radí, abych zvýšil výkon jednotek adsense změnou na grafický formát, pokusem (rotace + sledování kanálů) se ovšem nic takového nepotvrdilo.

  2. Pravidlo použití pouze jedné reklamní jednotky o velikosti 300×600 a dvou dalších velikostně odlišných reklamních jednotek na téže stránce platí někdy od vánoc. U mne je CPC dost nízké, asi 3 Kč.

  3. Já začal používat plochu jako inzerent v grafické podobě a skoro se nezobrazuje. Pokud ano, tak má prokliky cca 2,5-3x vyšší, než ostatní formáty. Nevím kde to testuješ, ale já mám opačné zkušenosti.

  4. Souhlasím s článkem, že síla téhle plachty je podle mě pouze v brandingu/grafické reklamě. Inzerentů, kteří si ale takovou kampaň mohou dovolit zase tolik není a proto si myslím, že ani do budoucna nárůst graf. reklam nebude nijak extrémní.

  5. Mám úplně stejnou zkušenost. Plochu jsem nasadil na jeden web asi před 2 měsíci a za celou dobu (přestože byly vánoce) klesly výdělky včetně CPC a CR. Jak píšeš, tak na ploše se mi také skoro pořád zobrazovala jedna textová reklama a pak prázdný prostor. Grafickou reklamu jsem tam vůbec neviděl. Po návratu k ploše 300x250px se čísla zase vylepšují.

  6. Takže asi nebrat, co?
    Máte někdo zkušenosti s tím, že by se vám vyplatilo nechat na stránce jen jednu plochu AdSense a ostatní vypnout?

Comments are closed.