Doména .org od července podraží

.org domény od července 2013 podražíNa silvestra mi Jan Horák dal echo, že v červenci 2013 plánuje PIR (Public Interest Registry) zdražit .org domény. Cena pro akreditované registrátory tak vzroste na 8,25 USD. Teď si přesně nejsem jistý jakou mají registrátoři cenu. Tuším to bylo něco kolem 7,70 USD, ale na sto procent to nevím.

Kdo vlastníte větší množství .org tak si je do té doby nezapomeňte prodloužit ať ušetříte nějaký ten dolar.

Kolik bude cena za prodloužení domény pro nás můžeme jen těžko odhadovat. Většinou se snaží registrátoři držet cenu zhruba stejně. Osobně v zahraničí používám Dynadot a GoDaddy. U GoDaddy se dá vychytat kupón na dumpingové ceny registrace a renew ceny pár desítek centů nad nákupní cenou. Ovšem ICANN poplatky započítává navíc. Můj odhad je, že se kupóny u GoDaddy na prodloužení budou pohybovat kolem 8,49 USD bez ICANN poplatku 0,25 USD.

Dynadot používám, když nejsou aktivní slevové kupóny u GoDaddy a nechal jsem si to na poslední chvíli. Stává se to často u .biz. U Dynadot je cena vždy 9,99 USD. Což vyjde lépe než GoDaddy. Důvodů proč jsem si oblíbil Dynadot je více. Jednak se tam dají odchytávat domény za nějakých 20 USD a také mají zajímavé akční nabídky. Slevy na domény nejsou nijak zajímavé, ale bonusy k předplacenému kreditu už stojí za povšimnutí. Nedávno měli k 30 USD dobití kreditu 10 USD zdarma. Pokud by jsem to přepočítal tak doménu můžete prodloužit za nějakých 7 USD. Ovšem je to jen na jedno použití, takže spíše takový “socking” :)

U nás je situace trochu jiná. Akreditované registrátory máme v podstatě jen dva. Subreg a Forpsi. Druhý jmenovaný registruje domény prostřednictvím své mateřské společnosti ARUBA S.P.A., ta má akreditaci od roku 2009. Zbytek odebírá domény odjinud. Ceny se pohybují kolem 200 CZK s DPH. Právě DPH je u nás největší problém. Značně domény prodražuje, což u virtuálního zboží znamená 21% znevýhodnění vůči zahraničí.

V každém případě jakékoliv zdražování zahraničních domén pěkně nahrává naší národní doméně. .cz doména je momentálně za 125 CZK/rok pokud jste plátci DPH. Konkurence tu prakticky není. Osobně jsem dřív míval víc gTLD než .cz domén, ale postupně se to mění. Teď už mám určitě víc .cz domén a myslím si, že v tomto trendu budu letos i pokračovat.

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Doména .org od července podraží”

  1. Zajimave je prave to DPH. Spozoroval jsem to uz pred lety, kdyz jsem u Godaddy vylpnil pri platbe hostingu adresu treba nejake africke zeme. Dnes uz DPH neplatim ani u vetsiny cz sluzeb (wedos, subreg, forpsi apod.).Figl pritom neni az tak komplikovany. Pokud najdu trochu casu, pokusim se na to na svem blogisku zverejnit navod. Aplikace je mozna i na cz domeny. Ono to vypada jako zanedbatelna castka, ale pokud mate stovky domen, pak to na par opulentnich pijatik vydela.

  2. Forpsi registruje domeny u Tucows (Kanada). Italska ARUBA je sice akreditovana, ale v Rijnu kdy jsem delal kompletni WhoisStats .com domen nemela registrovanou ani jednu. A domena arubadns.net je taktez vedena u Tucows.

  3. Petr: tim ze zadas adresu mimo EU se vystavujes riziku ze to zkusi FU studovat (napriklad po kontrole u nejakyho ze subjektu u kterych kupujes sluzby). A zcela fiktivnima udajema se zas vystavujes riziku ztraty domeny/dat.

  4. Gransy&Petr)

    A jak by to FU bralo v pripade, ze mam mimo EU forward adresu (jako majitele domeny)?

    V podminkach prece nikdo nema psane, ze musis uvest adresu kde sidlis nebo kde jsi danovy rezident atp…
    A ze si prodejce stanovuje cenu dle uvedene adresy to nemuze FU postihovat, ne.

    A FU nemuze tohle brat jako obchazeni zakona, protoze nic nezakazuje mit adresu ve vice zemich (treba skryvas ze jsi z CR).

    A kdyz nekdo (treba ja) mam i na tuhle adresu vedeny i b. ucet, tak muzu uvest i mimo EU platce domeny a imho je to naprosto korektni.

  5. To ze mas jeste nekde adresu neznamena ze tady nejsi rezident a nemusis tedy odvadet dph. Az si zrusis obcanku, prestanes byt danovym rezidentem, tak to bude FU putna. Do te doby to muze povazovat za obchazeni dani.

    A co se .cz domen tyce, nezapomen ze v novych pravidlech je, ze majitel musi mit korespondencni/zastupny kontakt v EU :)

  6. Občanský průkaz ani trvalý pobyt nesouvisí s daňovým rezidenstvím. Nemám OP, tr. pobyt ani zde většinu roku nejsem (183+) a stejně tu po mne úřady chtějí daně (z celosvětových příjmů). Z důvodu, že zde mám firmu, děti (u exmanželky) a rodiče. Proto třeba nechápu, jak to někomu (Ty víš komu) prochází. Jo, k těm doménám, podle mě stačí adresa mimo EU (i u CZ to stačí, pokud se přebírá pošta), protože registr s tím nemá problém a české úřady nemají jak zjistit, komu ta adresa patří.

  7. Petr: chces o tom psat na tvem blogu, ale jak najdeme tvuj blog?

Comments are closed.