Kontrola věku na webu

Včera jsem koukal na televizní noviny České televize. Respektive jsem to zapnul, když probíhala reportáž o zpřísnění prodeje alkoholu v České republice. V hlavě mi uvízla myšlenka ministerstva zdravotnictví, že alkoholické nápoje se budou smět prodávat jen na internetových stránkách, kde bude možné ověřit skutečný věk zákazníka.

Vážně jsem v ten okamžik začal uvažovat nad možnostmi, jak by taková kontrola mohla probíhat. Čestné prohlášení anebo test obrázkem s VHS asi nebude dostatečně průkazné. Naskenovat občanku anebo jiný doklad značně ubere na pohodlnosti celého nákupního procesu. U nás sice zákazníci internetových obchodů snesou opravdu mnoho oproti zahraničí, ale tohle už by asi nezkousli ani oni. Takže kudy vede cesta?

V zahraničí by se to řešilo pomocí ověření kreditní kartou. To by určitě uvítali i obchodníci. Naučit Čechy nebát se používat kreditku značně omezí nepřevzaté zásilky. Osobně jsem ale v tomto skeptický. Sám se dvakrát rozmyslím jestli zaplatit kartou anebo radši využít dobírku. Jedinou výjimkou je elektronické zboží, které potřebuji okamžitě. I tak ale volím vždy PayPal a ten nevím jestli by prozradil můj věk.

Vzpomněl jsem si i na projekt CZ NIC MojeID. Zatím jsem jej nezkoušel, ale ten se mi zdá jako nejmenší zlo. Dopad zneužití na rozdíl od kreditní karty je minimální. Podle mého názoru má CZ NIC dostatek zkušeností a finančních zdrojů od “zlých parazitujících domainerů”, aby projekt vylepšil a dostatečně rozšířil mezi lidi. Taková internetová občanka by se určitě hodila a dala využít na mnoho projektů. Snad se CZ NIC dostatečně připomene, než někoho napadne vymyslet nějakou “sObčanku” anebo “OpenObčakaCard”, kde se zbytečně provaří další peníze, které s těžkým srdcem odevzdávám státu formou DPH.

A to je tak všechno co mě napadlo, jak testovat věk návštěvníka. Ostatní možnosti jsou už spíše extrémní. Zaslání vzorků DNA, aby se zkontrolovala délka telomerů?

Schválně by mě zajímalo jak by jste podobný problém vyřešili by. Jak prokazatelně určit věk návštěvníka stránek a přitom mu neznechutit, či výrazně nezpomalit nákup na eshopu.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Kontrola věku na webu”

  1. Reseni je v dopravci, mam takovy pocit ze uz nekdo takovou tu sluzbu z prepravnich spolecnosti poskytuje… ze pri predani zasilky overi vek prijemce… ostatni pripady se daji prelstit

  2. Reseni je snadne, registrace nakupujiciho osobne. Tj pred prvnim nakupem, kazdy dalsi nakup uz bez problemu.

    Odbocim, myslenka “liquer shopu” se me libi. Vyhnat vsechen alkohol z obchodaku, samosek, stanku do registrovanych, licencovanyhc a tvrde kontrolovanych obchodu se zakazem vstupu pod 18 let. Idealni, funguje to tak v hodne zemich.

  3. Řešení přes dopravce už nějakou dobu funguje, jako například u mobilních tarifů, nebo internetu, tam dopravce ověří totožnost, věk a sepíše smlouvu. Nutno ale podotknout, že cena za takovou dopravu je asi 450 korun za jednu zásilku, což by asi nebylo moc dobré.

    Na druhou stranu, platba kreditkou, nebo na účet, kde by se kontrolovali údaje, to by asi šlo. Otázka je, jak by obchodních pak zajistil ochranu údajů před zneužitím, to by se zase obchody museli registrovat k dalšímu úřadu jak známe naše papírové království, tak by se zřídil další úřad jen na tohle.

  4. Dopravce (kurýr). Na webu jen potvrzení souhlas s podmínkami a kurýr ověří zbytek.

  5. Jen na okraj.
    Koukám, že též nerozlišuješ mezi kreditní kartou a debitní kartou jako já… většina z nás má debetní tj. peníze máš na účtu a po platbě se ti z něho odečtou. Ale věřím že v US má hodně lidí tu kreditní… Asi je lepší použít univerální název platební karta…

  6. ad komentář Reseni:

    a proč by to takto mělo být dobré?

  7. Zajímavé zamyšlení, asi bych to viděl taky na to mojeID a nebo přes platební kartu.

    PS: Když jsme u těch karet, tak Drago nechápu, proč mluvíš o kreditních kartách? Kreditní kartu má asi málokdo, na kreditní kartu se totiž čerpá úvěr. Většina lidí má ke svému účtu debetní kartu, kterou platí. Hodně lidí si to plete, tak jsem to sem musel naspat :). Tady kdyžtak stručné vysvětlení pojmů: http://www.penize.cz/debetni-karty/69783-debetni-versus-kreditni-karta-v-cem-je-rozdil

  8. Pomocí platebních karet je to asi nejjednodušší, ale vynalézavý češi si najdou způsob jak obejít i tohle.

  9. Jinak samozřejmě platební kartu mohou mít i mladší 18 let (KB konto Gaudeamus).

  10. Ono to zadnym zpusobem nelze uspokojive udelat a vite proc? Protoze sami prodejci alkohol prodaji komukoliv. A to je ten nejvetsi problem. Tim se tento problem stava neresitelnym. Zadne karty, kontrola prepravcem apod. nepomuze.

  11. Podle mě neexistuje jiný způsob než ověření přes kurýra, protože všechny ostatní jsou jednoduše zneužitelné – tedy pokud by se neprovedla nějaká úprava zákona.
    Oskenovaná občanka? Co je jednodušší než oskenovat občanku rodičů?
    Platební karta? Objednám z cizí karty (kamarád, rodiče atd.) – není to zakázané platit z cizí karty, tedy legální obejití.
    Registrace u obchodníka? – zaregistruje se jeden dospělý a ten pak dá přihlašovací údaje veřejně dostupné – bez úpravy zákona že toto nesmí opět k ničemu.
    Osobně bych byl také pro to zavést specializované obchody na alkohol. Běžné je to třeba ve skandinávii – vše je pod jasnou kontrolou, jen těžko by se stala metanolová aféra takového rozsahu, nikdo si nemůže kupovat chlast ve dvě ráno na benzínce atd.
    Slušného člověka to trochu omezí, mnoho individuí však nebude v jednom kuse v lihu…

Comments are closed.