Nové sTLD možná už na podzim 2013

Jak jistě víte, ICANN rozjel největší projekt ve své historii – sTLD (sponzored top level domain), aneb akce za 200K USD si u nás můžete koupit doménu prvního řádu. Pokud vše půjde podle plánu a nedojde k jakémukoliv zdržení ze strany úřadů anebo ICANN, můžeme se prvních funkčních dočkat už na podzim příštího roku.  V případě problémů se odhaduje zdržené od 12 do 18 měsíců.

Před pár dny se losovalo na charitativní akci v USA, která sTLD bude procházet různými testy, screeningy, vyhodnoceními a konečnou delegací jako první. Celkem je podáno 1920 žádostí a z toho 92% přispělo na charitu (176,6K USD si rozdělí Kiva Microfunds, Invenio a Wikimedia Foundation). Zajímavé bylo, že si třeba Google žádný los nekoupil.

Nejdříve se losovalo z IDN domén, těch kteří přispěly, pak ne-IDN  těch co přispěli. Následovali TLD IDN domény bez losu a ne-IDN bez losu. Koukám, že ICANN IDN doménám očividně přeje :)

Co bude následovat

Ok co teď bude budoucí správce domén čekat? Podle článku Report from the ICANN Prioritization Draw for New gTLDs  to je.

  • Background Screening
  • Registry Services Screening
  • Námitky vůči celému anebo části řetězce od všech možných i nemožných organizací, sdružení atd.
  • Musí projít hodnocením (evaluací) finanční, technickou a operační.
  • Podepsat finální kontrakt s ICANN.
  • Nesmí být proti doméně podána jakákoliv právní stížnost.

Pokud tohle všechno zvládnou, tak na podzim 2013 začnou fungovat nové TLD :)

Kontroverze

Rozhodně to nebudou mít všechny domény jednoduché. Zrovna dnes na Domain Cite vyšel článek Iran warns on 29 new gTLD bids. Iránu vadí zvláště domény, které jsou s v rozporu s jejich vírou. Jmenovitě například .gay, .sex, .wine, .bet, .bar, .porn, .casino anebo .poker. Nutno podotknout, že upozorňují spíše na neetičnost domén a porušování etických standardů.

Než svým eurohumanistickým přízvukem řekneme ne, stálo by za to těch námitkách zauvažovat. Naše společnost je velice tolerantní, ale pokud by někdo chtěl registrovat doménu třeba .dogfood a předpokládali by jsme, že na ní budou stránky jak připravit psíčkovou od videa zabití psa až po jeho servírovaní asi by sem nebyl sám kdo by řekl NE. Přemýšlím jestli by mi vadila doména, anebo to co na ní může vzniknout. Vím, že už teď jsou na internetu návody jak udělat štekanátky či štěkaburgr a to včetně videií. Možná to bude někdy i na doméně .food, takže proč nezakázat i tu? Kdepak problém je v tom provokativním slovu, ne v doméně samotné. Všichni moc dobře o neetických či nám odporných věcech víme, ale prostě je nechceme vidět. Podobně to vidí i Irán, až na to, že pro ně je urážkou všech 29 výrazů.

Jsem zvědaví jak se k tomu ICANN postaví. Internet je celosvětová síť, která stále ještě patří všem. Tímto skládám poklonu všem státům, které odmítli návrh na zařazení internet pod ITU a Google, který rozjel mezinárodní antikampaň (viz. Nebezpečí ITU aneb když se o svobodu internetu bojí i EU). Takže by nové TLD neměli provokovat alespoň žádný ze států světa.

Závěr

Budou nové TLD, jednu přihlášku si dokonce podala česká firma, takže rok 2013 bude možná největším milníkem domén vůbec :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Nové sTLD možná už na podzim 2013”

  1. Né že bych byl žroutopes, ale víte proč se v čechách nemohou pojídat psy, kočky ? Sám jsem se divil, ale je to proto, že u státní správy nejsou vedeni jako jateční zvířata… takže stačí protlačit to vyhláškou a můžete ofiko chovat a pojídat!

  2. Drago, nejsi v poslední době nějak moc roztržitý kvůli Vánocům? Samé nákupy atp., že. Děláš mnohem víc typo než je u tebe průměr. :-)

  3. Dogfood je jidlo pro psa.

    Jinak ale nechapu, proc bychom nemohli jist psy. Je to normalni zvire a normalni maso. Jenom hloupy predsudek.

    1. Karel: vybral jsem to přirovnání schválně, protože vzbuzuje pohoršení jen u (větší) části obyvatel. Podobně se například angličané prý dívají na maso z koně. Kdyby jsem vybral něco drsnějšího (u nás zakázaného) mohlo by to být bráno jako účelové přirovnání. Jinak samozřejmě máš pravdu. Jíst se dá zřejmě všechno maso.

Comments are closed.