mediaWiki

Dneska jsem dával dohromady jeden můj plánovaný projekt. Už delší dobu uvažuji o tom, že by jsem vytvořil SEO wikipedii. Vlastně něco trochu víc než to. Měla by dávat odpovědi na co možná nejvíce témat z oblasti internetového podnikání. To znamená marketing, reklama, technické provedení a tak dále. Jenomže člověk se do toho pořád chystá a ne a ne se pořádně rozhoupat.

Včera jsem si na Webtrhu četl vlákno, jak by se hodil nějaký FAQ pro nováčky a napadlo mě, že vlastně tohle vše by mohla moje SEO wikipedia obsáhnout. Kdyby byla podle mých představ, každý nováček v ní najde odpovědi na jednoduché a stále opakující se otázky.

No popravdě, kdyby se snažil tak odpověď najde i tady na 404m, protože stovky článků jsem psal v podstatě na poptávku webtržníků. To bylo sice v dobách, kdy se tam nediskutovalo o eshopech a většina novinek o SEO se tady vlastně ani nenacházela. Někdo hodil dotaz, já dohledal informace ze zahraničních zdrojů, napsal článek a hrdě jej prezentoval :)

Bylo to super období a rád na něj vzpomínám.

Jenomže jak jde čas, nějak nám webtrh narostl a současní webtržníci už nezvládají nápor dotazů BFU. Já jsem začal odpovídat spíše na WebDeal, kterému moc fandím. Teď už to ani není potřeba. Je tam super komunita, která se o každého nováčka skvěle postará a dá mu potřebné informace.

Zato webtrh nám trochu “zdrsněl”. Spousta dotazů na SEO jsou tabu a nikomu se moc nechce odpovídat. Osobně v tom vidím výzvu a motivaci. Právě teď už mám funkční SEO wikipedii postavenou na mediaWiki a začínám jí plnit informacemi, které budu moci brzo předvést světu. Pamatujete si na jeden z mých článků Mých 50 způsobu jak získat zpětný odkaz? A teď si představte, že by jsem jej pravidelně aktualizoval :)

No nějak takhle by jsem to chtěl vést. Takže mi držte palce a klidně začněte pokládat informace, anebo náměty na hesla, které chcete vypracovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

26 Replies to “mediaWiki”

  1. super už sa na to tešim, dúfam že to bude zadarmo a prajem ti veľa chute a motivácie do práce aby bol výsledok čo najlepší

  2. Sám znám moc dobře, když mám nějaký tip na projekt a ono se mi pak do toho nějak moc nechce. Kolik domén mi už expirovalo, protože jsem za celý rok nebyl schopen svůj projekt realizovat, ach jo. :-) Takže směle do toho.

  3. webtrh “zdrsnel”, protoze lidem se uz nechtelo odpovidat porad na to same. Tedy, kazdy forum jednou jde kvuli tomu do kytek.

  4. Fajn věc, fandím Ti, začátečníci to určitě ocení a bude to užitečné. Až si říkám, kde na to pořád bereš chuť a energii :). Je ale moc dobře, že to děláš ;).

  5. Jsem pro, kolikrát jsem si říkal proč někdo neudělá rozsáhlý FAQ z webtrhu. Vždyť je tam tolik otázek a odpovědí co jde využít :) Wiki je na to ideální

  6. Hlavně vymyslet způsob monetizace, jelikož to bude stát spoustu ale spoustu času. Držím pěsti a už se těším!

  7. To je docela dobrý nápad, přeju hodně štěstí. Hostovat budeš kde?

    1. Kvasnička Jan: tak já když nenapíšu za den alespoň 3K slov tak mám pocit, že jsem nic neudělal :)
      PR: Zatím jsem to hodil na Wedos k ostatním projektům, co tam mám. Pokud by to žralo moc výkonu tak to přesunu

  8. Jop, tak to je síla...mně už táhne na čtyřicet a o SEO se dozvídám až teť….jak to psali o tom KFC? Že obešel tisíc lidí a nakonec si to udělal sám? V pětašedeáti? Tak to je času…..:-)

  9. Projektu fandím. A přístup k nováčkům mě na wt taky štve. Některé dotazy jsou sice úsměvné, ale když si vzpomenu, jak jsem začínal a hledal odpovědi na ty samé otázky…Webdeal je fajn, asi na něho začnu víc docházet :-)

  10. Tak pane, zajímalo by mě:
    1) kdy jsi vlastně rozjel 404m.com (prvních 5 nevlastních komentářů) a co jsi kvůli tomu musel podstoupit (umělá vlákna na jiných fórech s linky na tvůj web?) Docela by mě to zajímalo jako návod na rozjetí úspěšného bloggzinu.

    1. Prague: 27.3.2008 jako blog o doménách. Psal jsem o tom, co zrovna na webtrhu letělo. První komentář mi napsal admin Webtrhu. Za první 4 dny jsem napsal 11 blogpostů a sledoval jak se budou líbit. V té době bylo na WT hodně zkušených lidí a mé pokusy brali hodně s rezervou. Dostal jsem spoustu užitečných rad. 2.4.2008 jsem seskládal seznam prodaných domén na webtrhu za březen. To se líbilo. Nebýt komunity WT tak se 404m nerozjede. Umělá vlákna jsem tuším nezakládal (ovšem za mé cca 5 let staré já ruku do ohně nedám :)).

      petr: já měl tento rok 30 a mám pocit, že jsem toho hodně prošvihl :/

  11. Palce samozrejme drzim. Ale prace na takovem projektu bude strsne moc, nejsem si jisty, zda se ti to vyplati. Jo a nikde nevidim odkaz na ten projekt.

  12. Jsem zvědavý a projektu velmi fandím. Něco takového na cz internetu už dlouho postrádám.

  13. Když už budeš dělat přes mediawiki tak si nezapomeň pořádně ošetřit spam. Já jsem přes to založil projekt, který neustále někdo spamoval. Klasická registrace a následovné přidání žvástů a odkazů. Po zakázaní registrace se nahromadil spam neregistrovaných už.

    Denně mi na web vlezlo přes 300 robotů. Nakonec jsem projekt smazal a na mediawiki se vys… Bohužel to není tak snadné jako s Akismet na WP.

    1. Carl114: Hned po instalaci jsem zakázal editovat neregistrovaným uživatelům stránky a vypnul registraci účtů.

  14. monetizace? az to naplni, proda to medialce, seosamanum, kvasnickovi, plavackovi a nebo hejlovi

  15. Me by zajimalo, kolik vydelava tvuj blogisek z navstevniku z vyhledavacu? staci radove za rok, stovky, tisice,,..

    A z jakeho zahranicniho projektu cerpas ted, takze co ti bylo inspiraci pro tu wiki? Diky

    1. DH: Lidí z vyhledávačů za posledních 365 dní přišlo podle GA cca 61K (92% je z Google, můj blog seznamu dlouhodobě nevoní.) na kolik se ale podílí na “ziscích” to nevím. Většina návštěvnosti 404m není z vyhledávačů.
      Na tu wiki z ničeho konkrétního nečerpám. Potřebuju místo, kde informace nezapadnou jako tady na blogu a přitom se budou dát postupně aktualizovat.

  16. Moc pekna cisla. Takze jestli jsem to dobre pochopil, na web prijde 5K lidi mesicne z vyhledavacu a neni to vetsina, takze celkove chodi min. cca 11-12K unikatu mesicne? Na ceske pomery to uz je komercni zalezitost podle navstevnosti, ze ano?)tolik jsem opravdu necekal, velky gratulace!

    1. DH: to jsou návštěvy podle GA. Měsíčně (17.11 – 17.12) má 404m jen cca 6,5K UIP (2,7 z vyhledávačů). Za poslední dva měsíce se mi povedlo to trochu zvednout (zvedl jsem nároky na mé články – 300 až 500 slov + více se snažím komentovat atd.) ale obecně se mi nedaří dostat přes 19K návštěv už rok :/ Určitě by se dalo zatlačit na onpage SEO, ale do toho se mi nechce, spíše by jsem rád zvedl počet impresí. Bez předělání šablony a konceptu to ale asi nedám.

  17. Dobrý nápad, spraviť všetko pohromade a potom v prípade otázok odkázať na konkrétnu wiki stránku

  18. lepší web by sis zasloužil. možná bych se zamyslel nad nějakou optimalizací pro slováky, mě teď v serpu straší hodně automaticky překládaných blogů, nevím jestli tudy vede cesta,
    ale u tebe by to už mohlo stát za zkoušku. a obecnější články bych tlačil i do seznamu. ty chceš být asi anonymní, ale tohle by taky něco přineslo: cbutterworth.com/how-to-get-author-images-in-the-serps/
    taky děláš dobrý rozbory různých problematik, tak co se zaměřit na širší veřejnost a třeba jednou za 14 dnů napsat o aplikaci, firmě, produktu aka po čase to bude sypat nejen návštěvnost a přitáhneš širší věřejnost. na druhou stranu tě tohle asi nebaví, jinak by jsi to už dělal.
    Jo a občas narážím na tvoje články v serpu, ale sick rss agregátor je nad tebou. a to nejsem přihlášený G účtem a prohlížeč je jakoby čistý. třeba: ctisi.cz. jo a postrádám tady tagy, hlavně to chce něco jako: kafe.cz/tag/
    – přivádí to fakt hodně lidí. taky bych se podíval na zoubek youtubu.. nó radí se to pěkně, každopádně ti přeju, ať to leze dál nahoru! GL

Comments are closed.