Bude top služba 2013 pro linkbuilding BLB?

Dneska dáme odpočinkové páteční SEO téma. Spíše takovou menší úvahu, co mi dnes v noci nedala spát. Omlouvám se předem za cizí slova a anglicizmy.

Včera jsem trochu poklábosil s jením zahraničním linkbuilderem na téma trendů roku 2013. V zahraničí se i přes snahu Google stále drží pyramidové schémata obohacené o pořádnou dávku sociálního link juice. Takže když si necháte udělat nějakou strukturu třeba 5ti minisite postavených na web 2.0 free CMS, většinou má každý článek už pár desítek like, tweetů a G+. Navíc díky automatizaci se ceny smrskávají na až směšnou částku doslova pár dolarů.

Spodní podlaží, označované jako tier 2 je většinou napumpované doslova odpadním linkjuice z follow odkazů nevalné kvality. Tier 2 pak poslouží jako filter pro tier 1, odkud pak proudí už skoro čistý link juice na vaše stránky. Co jsem si to tak zkoušel propočítat, tak mi vycházelo, že se tam protočí i 3 – 5 tisíc zpětných odkazů přes tier 2. To je celkem šílené. Jde to vlastně udělat jen v zahraničí. U nás by jsem měl problém dát dohromady 1K follow odkazů i když sečtu blogy, seomaty, profily atd. Prostě 1000x humus udělá párkrát něco :)

I přes snahu Pandy a Tučňáka to je každému vesměs ukradené. Lidi tohle všechno stále kupují. Trochu se přitlačí na texty, zaplatí levná pracovní síla, co jen přepíše už předpřipravené texty a je to. Tučňák sice nadělal dusno, ale klienti se uargumentují tím, že v nejhorším se prostě odstřihne tier 1 web a je to. Navíc prý není problém tohle všechno sehnat za 10 – 20 dolarů a spousta lidí si to koupí jen na zkoušku. Na nové weby to nikdo nedá a starší co mají nějaké ty ranky to kdyžtak přetrpí.

Ale teď k těm trendům. V zahraničí po tom tak velká poptávka zatím není, ale u nás by mohla. BLB neboli BrainLess Blog – prostě BLB :) Je to web nevalné kvality, který nabere linkjuice a autoritu díky skillu linkbuildera. Má určité okruhové zaměření. Články jsou na úrovni bulvární reportáže TV n@va o zamrznuté vodě. Prostě to píšete a moc u toho nemyslíte. Popřípadě vlastními slovy přepíšete nějakou reportáž/zprávu, která už někde vyšla. 300 – 500 slov dáte za 20 – 30 minut, záleží čím si dodáváte motivaci tohle psát. Klidně spojíte dvě tématické zprávy, je to jedno. Pokud jste někdy zkoušeli napsat nějaký článek pro “české PR weby” tak víte, že to není nic těžkého. Počet slov může být menší, ale co jsem v poslední době dělal testy, tak delší články se v českých vyhledávačích chytnou lépe.

Monetizace/linkbuilding je pak v podstatě jednoduchý. Buď píšete speciální reklamní články pro klienta, anebo už do napsaných nacpete zpětné odkazy. Umím si představit i pod staré dávat reklamu. Samozřejmě vše pěkně zazdíte desítkami like, několika tweety a pár G+. Váš BLB musí mít přeci fanoušky.

Proč si myslím, že to u nás půjde? Předně v ČR je stále slušná poptávka po tématických zpětných odkazech. Seznam má rád odkazy z textu a různé formy citace. Dále tu nemáme zrovna dvakrát moc tématických blogů/magazínů, které tu nejsou pouze od publikování článků na PlaCla. Prostor tu je tedy slušný.

Jak to bude s cenami to je otázka. Pokud budete mít za 10 BLBů s pravidelnou aktualizací, je to už práce na celý den. Nad články strávíte tak 3 – 4 hodiny. Linkbuilding a posilování sociálního ranku i při maximální automatizaci je otázkou minimálně 2 hodin. Spíše více, pokud budete chtít do půl roku dosáhnout na ranky 5/5. Hodinku zabere nějaká ta administrace s tím spojená. Počítám, že to bude chtít domluvit spolupráci se všemi seo experty a agenturami v ČR. Co mám zkušenosti, tak většinou nemají při publikování reklamních článků téměř žádné požadavky. Stačí jim třeba zmínit pod článkem kdo jej sponzoruje, anebo v jednom odstavci  konkrétní věta. Rozhodně to není žádné hardcore jako v PlaCla, kde po vás chtějí X odkazů v tak krkolomných slovních spojení, že je téměř nadlidský úkol z toho udělat použitelný článek. Takže není problém dát na 10 tématických BLBech třeba 2 – 4 odkazy za den. Ne každý chce napsat nový článek. Někdo zužitkuje staré už orankované články. Mimo ranků 5/5 počítám, že bude i nějaká návštěvnost, která je sice nepodstatná, ale s rostoucím obsahem může příjemně překvapit na PPC. No co si budeme povídat za nějakých 200 hodin práce měsíčně by to mohl hodit tak 30K CZK, aniž budete muset vytáhnout paty z domova. Na první pohled možná nic moc, ale když si z toho 10tku ušetříte tak máte ročně 120K na investování do dalších projektů :)

No možná se držím ještě hodně dole. Dneska mít tématický web co publikuje 20 – 40 článků za měsíc s ranky 5/5 už je celkem síla. S dobrým linkbuilderem co se nebojí vhodně zaspamovat by nemusela být ani ta návštěvnost zanedbatelná. Těžko říct. V každém případě to bude na linkbuilding optimální místo.

Je tu jen pro linkbuildera, co dostane na starosti BLB jedna výzva. V roce 2013 se zřejmě bude vše důležité točit kolem Trust Flow. Tahle metrika se objevila na Majestic SEO. Schválně se zkuste kouknout kolik má váš web. V zahraničí už se počítají jen odkazy z Trust Flow alespoň 20 :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Bude top služba 2013 pro linkbuilding BLB?”

  1. Trust flow sleduji už půl roku a vybírám si podle tohoto ranku i kde se domlouvám na výměny odkazů (tématické) apod.

    Pěkný článek, ten Blb web ale bude vyžadovat spoustu práce, takže bude potřeba si najmout brigádníky. Docela by mě zajímalo, jakých ranků a návštěvnosti – a pak i výdělku, se dá na Blb webu dosáhnout řekněme už po půl roce.

  2. Tušíš, co taková podlaží tier 2 nebo 3 dokáží s novym mladým webem? Není tohle právě cesta pro ban?

  3. Název BLB se mi moooc líbí. Pěkně jsi vystihl hardcore linkbuilding: “Prostě 1000x humus udělá párkrát něco” a vo vo vo tom to je

  4. S TrustFlow bych se v českém prostředí moc netrápil. Co jsem to zkoušel, tak většina webů vrstvy Tier2 se v klidu pohybuje lehce nad 20.

    Problém je spíš v tom, že jsme malá zemička. Až se Vám, po mnoha stovkách hodin usilovné práce podaří vyrobit BLB s ranky 5/5, tak se tahle informace dříve či později dostane k někomu z fulltextového teamu Seznamu, ten Vás ručně zabanuje a můžete začít znova :-(

    Podle mě se dá 200 hodin měsíčně domakat na něčem smysluplnějším…

  5. Tohle je přesně ten postup a filosofie, která nikam nevede. A díky tomu jsou v Česku armády SEO šamanů, které akorát weby mrší a vytvářejí balasty ve vyhledávání a jsou přesně tím obsahovým spamem na který Panda cílí.

    1. Panda se takovému “blogu” zdaleka vyhne. Popravdě na Pandy v ČR moc nevěřím.

  6. Pokud vyhne, znamená označí jako obsahově nekvalitní, tak souhlasím. A vím, minimálně o jednom webu v ČR co Panda označkovala.

    1. Proč by článek o 300 – 500 slovech, který je psaný spontánně, bez jakéhokoliv úmyslu cílit na konkrétní klíčová slova, měl být označen Panda Farmerem? Kvalita bude na úrovni víkendových zpráv na novinky.cz jen delší a obohacený o vysvětlení pojmů s linkem na wikipedii, či jiné autoritativní zdroje. Dobře každý 5tý článek bude reklamní. Ovšem psaný tak aby zapadl do konceptu s 1ním odkazem ven.

      Panda je tu od toho aby likvidovala linkfarmy a ne aby otravovala magazíny a blogy.

    1. libje: U twitter to není problém, většinou se takové účty prodávají po tisících, podobně jako u FB. U google plus to nevím. Tam to Google kontroluje a promazává neplatná/podivná pluska.

Comments are closed.