Bing rozjel antikampaň proti Google

Bing si obecně nebere moc servítky, když dojde na konfrontaci s Google. To co ale rozjel mi přijde jako celkem silná káva. Tentokrát si vzal na mušku službu Google Shopping.

Co je vlastně Google Shopping?

Jedná se o službu vzdáleně podobnou Seznamáckému zbozi.cz. Spíše by jsem jí přirovnal ke katalogu zboží, ale hodně vymakanému. Zadáte název produktu. Vyberete si jej z výsledků vyhledávání a dostanete se na kompletní popis. Kde můžete najít ukázku zboží ve 3D, detailní popis, recenze a další informace. Pod tím vším je seznam prodejců seřazených podle toho jak Google platí. A právě na tento fakt se snaží pomocí kampaně SCROOGLED! Bing upozornit.

Proč by někomu měl čistě komerční model vlastně vadit?

Bing nám tak trochu podsouvá, že se jedná o podvod. Kdo platí ten jede. Nerozhoduje relevance, kvalita produktu ani jeho cena. Stačí si zaplatit a jste nahoře.

Právě tohle Bing Google vyčítá a nebojí se citovat samotné zakladatele největší internetové společnosti.

“Furthermore, advertising income often provides an incentive to provide poor quality search results.”
Google Founders Sergey Brin and Larry Page

 “Our search results will be objective and we will not accept payment for inclusion or ranking in them.”
Google’s 2004 SEC Filing

Njn svět se mění a Google už není to co býval. Možná nastal čas najít si nový ideální vyhledávač.

Úvaha k čistě komerčnímu modelu

Kdysi jsem uvažoval, že právě tato metoda by mohla být ideální. Kdo zaplatí nejvíce musí mít přece ideální produkt, který vydělává. Malý podvodníčci nemají šanci se proti zaběhnutým značkám prosadit. Jenomže faktem je, že by to dopadlo jako v supermarketech. Naposledy, když jsem si tam koupil boty nepřežily pochod Praha-Prčice. Kvalita jídla je už téma sama pro sebe. Všechno degeneruje k poměru cena vs poživatelná kvalita. Takže jsem od tohoto uvažování ustoupil. Za kvalitu se musí platit, ba dokonce se musí hledat.

Závěr

Když si vzpomenu na články, které jsem psal za posledních několik týdnů, tak mám z Google rozporuplné pocity. Na stránce s vyhledáváním přibylo reklam. U komerčně atraktivních výrazů se dokonce poměr reklam k neplaceným výsledkům dostal na 11:10. Více je v článku Tak jsme se dočkali, z Google je MFA.

Poměrně “smutný” byl i článek Jak si Google udělal z kamaráda nepřítele. V podobném duchu vyzněl i příběh válečného veterána, který odkazoval na “nevhodné” stránky – AdSense ban za špatné odkazy na stránce, ovšem tam zasáhla masmédia. Příběh však poukazoval na stále mizernou nebo spíše žádnou technickou podporu Google.

Člověk by až řekl, že snad za to negativní PR dostávám i zaplaceno :)

Další zdroje:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Bing rozjel antikampaň proti Google”

  1. No já už si to nějakou dobu i myslel, že inkasuješ peníze za psaní negativních příspěvků :-)

    Na jednu stranu mi to trochu přijde, že se Bing snaží zviditelnit, otázka je, jestli by nedělal to samé, pokud by byl v pozici Googlu.

  2. Buďme rádi za Seznam. Google se stává nepříjemným molochem a to by mu mohlo naopak uškodit.

  3. Přišel čas sesadit krále z trůnu. Protože jak se zdá, začíná si ve svých vodách prosazovat totalitní režim :-)

  4. Google shopping/products je vysmech a pokryva mozno 5 percent z celkoveho poctu produktov v e-shopoch. Je vcelku pekna vec ze G ponukol tento produkt iba dufal v to ze majitelia shopov mu posluzia ako roboti. Ano G ich zneuzil na to aby do G-base zadavali vlastne produkty travili tam stovky hodin a ked zistil ze ludia su ochotni to robit a dokonca zdarma, zaviedol nove pravidlo. Budes v G products len pokial budes mat spustenu reklamu v AdWords. Zatial to plati iba v US ale nepotrva dlho a bude to aj v Europe. Jedina dobra vec je ze tam maju support a odpoved som dostal vzdy do troch dni. Osobne si nemyslim ze Bing je mensie zlo, kazdopadne si myslim ze konkurencia pre Google prospeje hlavne nam, uzivatelom.

  5. Takto funguje snad všude, nebo se pletu? Zaplatíš = budeš vidět. Od MS je to dobrý krok, lidi na “fair play a ještě zdarma” budou slyšet.

  6. Ahoj, trošku OT:
    Slyšel jsem, že Google začne penalizovat vzájemné zpětné odkazy, tedy že nejen ty placené, ale i ty “domluvené” mezi sebou, je to pravda?

    1. Weather: tohle platí už dávno. Jakýkoliv nepřirozený, tedy uměle vytvořený odkaz je špatný.

  7. Weather: A jak Google pozná, že jsi se s tím člověkem domluvil někde na kafi na výměně odkazů ?

  8. No právě, co když ty vzájemné odkazy jsou správně tématické? To by pak neměl být problém nebo ne?

  9. 2Weather: google nepozna jestli sis odkaz koupil vymenil nebo ho tam umistila zla konkurence… googl proste zmeni algoritmus posuzovani odkazu a je uplne jedno jak si ho ziskal bud jdes dolu nebo nahoru… Dneska ziskas odkazy jedno jak treba tou “nejcistejsi” cestou, zitra jsou takove odkazy bezcene nebo rovnou skodlive. zalezi jak se google vyspi. Je to videt i dnes mas plno webu ktere maji originalni obsah a leti dolu nebo je vubec nenajdes, ale jejich obsah prevzaty robotama se klidne zobrazi na stovkach odkazu pred original webem :(

  10. Pořád mě nenapadá, jak by google mohl odsledovat ten úmysl :) Leda bys mel emaily u nich :D

  11. Kdyby radeji naucili technickou podporu jak resit problemy. Bing me neindexuje web, odepsali me ze bohuzel nesplnuje standardy nastavene crawlerem bingu. Zeptal jsem se jake jsou ty standardy at je muzu splnit. Odepsano ze z nejakeho duvodu bing zaradil muj web mezi spam (neni spam), nejvetsi sranda je ze na me hlavni klicove slovo na ktere jsem #1 na google je na bingu uplne prazdnej web asi s 6 slovy.

  12. imho ideální model je klidně nějak placené odkazy zvýhodnit (heureka, zboží) oproti běžnému fulltextu. Třeba první 3 odkazy.. Ale ne jako v tém článku (Google vypadá jako MFA). To je už příliš.

  13. 2 jakub: nastesti to vubec nevadi obracene by to byl velky problem :) mne na web ktery byl na stejne kw na Bing i google mezi prvnima trema z googlu chodilo 1500 lidi z bingu 3 ….

  14. Tom: hmm, ja mam zkusenost ze bing & yahoo jsou okolo 20% trafficu, ale moje weby jsou v anglictine. Kazdopadne podpora bingu me pomohla a nekolik stranek je indexovano. Odpovidali vzdy max do 24h a to i o vikendu, takze jsem ted maximalne spokojen s jejich pristupem :)

Comments are closed.