Získat ranky je trochu jiná optimalizace

Nedávno byl přepočet Google Page Rank a jak už to bývá začaly se objevovat otázky “Proč zrovna můj web musel spadnout?” Vzhledem k tmou, že se trochu víc množí než je obvyklé zkusíme se na to podívat.

Základní pravidla pro ranky

Pokud budeme vycházet z toho, co je obvyklá pravda a ignorovat teorii postupného spadu, popřípadě teorii tématické množiny, tak GPR je postaven čistě na počtu a váze odkazů, které nemají atribut nofollow anebo jim není jiným způsobem bráněné předat linkjuice.

Stránka (nikoliv doména, či web) mající přesně GPR 1 a pět odkazů, předá každým odkazem 20% z GPR 1. Na GPR se totiž nemůžeme dívat jako číslo. V podstatě to ani číslo není, je to výpočet pravděpodobnosti, že naši stránku najde uživatel na internetu. Pokud by existovali na internetu jen 4 stránky A,B,C,D. Všechny by odkazovali na A, tak A bude mít GPR 10. Protože by jí uživatel vždy našel. Do detailů to vysvětluje samotný veřejný patent hodnocení stránek.

Jednoduše řečeno potřebujeme, aby na naši stránku odkazovalo co možná nejvíce stránek, které mají málo odkazů a vysoké ranky.

Optimalizace webu

Pokud chcete, aby měl web jako celek co možná největší ranky musíte jej na to i připravit. Každé externí odkaz z něj totiž odsává link juice, které potřebujete protáhnout celým webem. Když si tedy na něj dáte například lištu s odkazy, tak každá podstránka vašeho webu, přesune pryč  malou část GPR právě touto lištou. Nejvíce ztratíte v okamžiku když se vám podaří napsat nějaký hodně dobrý text, na který povedou odkazy. Pokud chcete ranky vyhněte se na podstránkách jakýmkoliv externím odkazům. Dejte k nim nofollow.

Je třeba si ale uvědomit, že odstranění externích odkazů sice pomůže rankům, ale může uškodit webu z pohledu SEO. Napsaný text má větší váhu, pokud obsahuje reference na autoritativní zdroje. Pokud vás napadlo obejít to přes nofollow tak výs zklamu, nofollow odkazy vám pomyslné SEO body za odkaz na zdroj nepřinesou. Na druhou stranu se zas bát nemusíte. V rámci odkazu z článku přijdete jen o minimum linkjuice, protože na stránce zřejmě máte desítky odkazů formou navigace.

Důležité je prostě vhodně prohnat linkjuice celým webem a ven pouštět jen to co už bylo všude. Lidi na které odkážete to určitě ocení. Sami se moc bát nemusíte. Princip linkjuice počítá s tím, že vás časem opustí. Například pokud máte 5 stránek, každou na jiné doméně, a všechny je prolinkujete sériově, tedy  A ➔ B ➔ C ➔ D ➔ E ➔ A, tak jejich GPR bude stejný (ignorujeme li všechny alternativní teorie). Přitom stačí, aby jen na A vedli všechny odkazy z venku.

Linkbuilding

Linkbuilding pro ranky je jednodušší. Nehledíte na relevanci, stačí vám cokoliv co je indexováno a odkazy nejsou nijak omezené. Ideální je nákup z různých lišt a sitewide odkazy. Ty totiž odčerpávají linkjuice z celého webu, jak bylo zmíněno v předchozí části. Další dobrá placená varianta je odkud smazaných domén s už existujícím linkbuildingem. I když zaplatíte za doménu s GPR 4 třeba 500 CZK ve výsledku vás to vyjde levněji než roční nákup zpětných odkazů. Ovšem chce to hned po nákupu zprovoznit alespoň provizorní obsah. Ideální je ten co tam byl dříve. Jestli vám jde jen ranky, tak stačí jen originální infrastruktura.

Ty bezplatné metody linkbuildingu jsou pak většinou spíše “spamového tipu”. Například:

  • Projdete seznamy blogů s komentáří bez nofollow a píšete cokoliv, co vám majitel nesmaže.
  • Založíte si účty na diskuzních fórech, které mají v profilu odkaz. Pokud jsou povolené podpisy tak začněte v sekci představte se. Pak komentujte zvláště vlákna, které mají hodně shlédnutí. Dá se předpokládat, že na ně vedou i externí odkazy. Jestliže si chcete vyzkoušet práci linkbuildera vezměte sitemap.xml fóra a prožeňte jej nástrojem na testování ranků. Vlákna s ranky pak vylepšete svým “užitečným” komentářem.
  • Založte si účty na blogovacích službách. Vytvořte rychločlánky, třeba s použití vtipného obrázku obohaceného o pár vět, které jej popíší. Do lišty hoďte zpětné odkazy.
  • Nezapomínejme na katalogy a weby co vám publikují reklamní články zdarma.
  • SEOmatů jsou na světě desítky tisíc. Stačí si ověřit či ohodnotit svůj web a zpětný odkaz je doma.

Výše zmíněné metody jsou sice zdarma, ale hodně náchylné na návštěvu s Pandarie či spíše Tučňákistánu. Ale klidně něco z toho zkuste. Každá zkušenost může otevřít nové oči.

Zkušeným linkbuilderům se do prozrazování svých tajemství moc nechce. Často stráví desítky hodin, než přijdou na nějakou super metodu. Je to často velice důmyslný proces, musíte myslet úplně jinak. Tak například jak dostat z YouTube follow link? Kdo by nechtěl odkaz ze stránek, kde se prohání linkjuice v hodnotě GPR 9 a SRANK 10? Ať se budete snažit sebevíc, tak všechno bude nofollow. K získání takovéhoto odkazu potřebujete celkem dva kroky. Nejdříve vytvořit na youtube follow link. To uděláte následovně: http://www.youtube.com/redirect?q=domena.tld a pak už stačí jen … schválně kdo na to přijde :)

Jak jistě uznáte linkbuildeři to mají s vymýšlením nových metod celkem těžké. Musí umět od všeho něco a navíc se perfektně orientovat na internetu. Chce to spousta tréninku a zkoušet a zkoušet.

Závěr

Budování ranků je dnes už trochu jinde než “linkbuilding pro SEO” anebo “linkbuilding pro marketing”. Respektive spíše tam kde byl předtím a ti ostatní se posunuli. Sice mít hezké ranky zahřeje u srdce. A pokud budete tvrdit, že jste nikdy nechtěli mít na projektu GPR 6 a více tak kecáte :)

V každém případě je lepší se orientovat na návštěvnost, peníze, počet skutečných interakcí na sociálních sítích, komentářů anebo počtu trestních oznámení :)

PS: GPR by jste měli sledovat 1x za měsíc všichni. Pokud web co měl 1+ spadne na 0. Znamená to, že máte penalizaci, přitom se vaše pozice nemusí zatím vůbec měnit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

22 Replies to “Získat ranky je trochu jiná optimalizace”

  1. Hodně povedený článek!Jen bych chtěl varovat před velkým nárůstem zpětných odkazů – typicky když si někdo koupí reklamu na obřím webu v patičce. Googlu se to taky moc nelíbí. Vzestup odkazů by měl být plynulý.

    Jinak počítám, že ta finta s Youtube bude v tom, že odkazy na stejné doméně budou follo, takže stačí nalinkovat odkaz na redirect a měla by se přenášet GTPR stránky s videem přes jednu stránku.

  2. Mít PR 7 a SR 8 je asi jako mít 35 cm penis. Je to krása, ale v praxi se s tím nic moc dělat nedá :D

  3. Koupit expirovanou domenu s dobrymi ranky je velice efektivni. Nedavno se mi povedlo PR4 za regfee :-)

  4. Kontrolovat PR kazdy mesiac? Google zverejnuje PR update asi 1x za 3mesiace.

    Pokles PR nemusi znamenat penalizaciu mojho webu ale deindexovanie tych webov ktore mi posielali backlinky.

    K poklesu PR pride aj vtedy ked kupite domenu a nenastavite si domain privacy whois. Ak Google vidi zmenu majitela, znizi vacsinou PR.

    1. Pavol: penalizace může přijít kdykoliv :)
      Martin: erotické stránky mají vysokou návštěvnost, spousta příležitostí pro sdílení, navíc tyto weby jedou na principu linkfarem, tedy desítky tisíc samostatných stránek.

  5. Máš nějaké vysvětlení pro to, že třeba na ranky.cz jsou u SR hodnoty s převahou jasně nejvyšší u webů s erotikou ? A povětšinou s velkou skupinou odkazů dole v patičce

  6. Vyměním PR7 za 10 tisíc návštěvníků za den :-D I kdybych měl na webu PR0 a chodilo tam hodně lidí, nebude mě to štvát :-)

  7. Pěkný a přínosný článek. Díky, hned jsem musel ten odkaz youtube vyzkoušet.

  8. OK, tak udelame change. Já vymenim 10tis. navstevniku za den za GTPR7. Zn. Autosurf to jistí :-)

    Osobně upřednostňuji menší, ale cílenou návštěvnost s tím, že rozhodující je vysoký konverzní poměr. To už je ale úpně jiná optimalizace…

  9. K tomu Youtube:
    Predpokladám, že stačí spraviť jemný linkbuilding na YT page oznamujúcu redirect. Onedlho dôjde k indexácií danej stránky a hurá, follow link z YT je na svete :)

  10. Pavol: Ze zkušenosti nějaké přepočty jsou možné i mimo hlavní aktualizační periodu ranků. Třeba přidání původních ranku droplé domény, ztráta ranku kvůli nedostupným stránkám, penalizace apod.

  11. Asi to s tim redirem na YT nechápu.
    Ano, budu mít link z dofollow z youtube, ale ta stranka ma PR 0.
    Prošel jsem prvních 100 výsledků v Googlu, které na doméně http://www.youtube.com obsahují v url /redirect?q= a našel jen dvě stránky, které mají nenulový Srank (10/100), ale pořád mají úplně všechny stránky GTPR 0. Takže ano, stránka se zaindexuje, ale nemá žádný ranky.. tak to prostě nechápu k čemu to může sloužit a jak to může pomoct..

  12. Me slo o to poukazat na podobnou moznost jako u youtube. Jak konkretne to myslel autor clanku nevim, ale nejake namety zde uvedeny jsou

  13. @Tomek podla mna ma vyznam aj odkaz z podstranky s PR0, ked je vysoka celkova autorita domeny

    1. Význam mají určitě všechny odkazy. Osobně nevěřím, že existuje indexovaná nepenalizovaná stránka s GPR 0, vždy tam bude nějaká ta 0,00001 :)

Comments are closed.