Made for Affiliate přichází

Poslední dobou sleduju stále narůstající aktivitu kolem affiliate. Přibývají nejen nové zajímavé programy, ale i zdroje kvalitních informací. Na Moravě se začínají pravidelně pořádat netsrazy, které celému odvětví rozhodně pomáhají. Online se komunita pohybuje kolem diskuzního fóra affilaci.cz. Ačkoliv jsem zahlédl známé avatary i na jiných diskuzích, případné affiliate diskuze se veřejně moc nekonají. Co ale rozhodně je vidět jsou Made for Affiliate weby, které přibývají.

Trochu mi to připomíná éru slavných MFA, které začaly vznikat jako houby po dešti díky webtrhu. Ovšem s rychlím příchodem přišlo i vystřízlivění. Vzrostla konkurence, seznam se dostal pod veřejný tlak, těch co jsou nejvíce slyšet a Google prostě musel aplikovat pravidla ze zahraničí.

Následovala éra minisite, které se drží v podstatě dodnes. Vlastně jak rostou ceny za proklik a využívání internetu v ČR, tak fungují možná lépe než předtím. Konkurence totiž postupně odpadla a ti co drží krok s dobou mají lepší náskok před těmi co teprve chtějí začít. Například zavedené a odzkoušené metody linkbuildingu.

Naproti tomu nově příchozí affiliate programy, které se u nás zatím jen zakořeňují, jsou náročnější. U minisite většinou nebyl podstatný obsah. Byl zde protože musel. U modernějších variant už sloužil k motivaci návštěvníka. Affiliate programy naopak obsah musí mít dobře zvládnutý. Důmyslně využívají nejen texty, ale také formu. Recenze, doporučení, citace a spousta dalších prvků jsou důležitou součástí stránky. Dobře udělaná affiliate stránka musí umět návštěvníka nažhavit k akci. A co teprve grafické prvky. Diskuze červené vs zelené tlačítko s call to action, mohou affiláci vést dlouhé hodiny.

MFA nikdo rád nemá. Podle mnoha lidí je to plevel internetu. Minisite občas sice dokáží příjemně překvapit, ovšem většina by na českém internetu zřejmě až zas tak nechyběla. Inzerent by si svého návštěvníka přilákal jinde. I když zřejmě dráže.

Jenomže minisite mají jednu velkou výhodu. Mají požehnání od vyhledávačů. Jsou to totiž vlastně informační ministránky o často dosti specifických tématech, které si na provoz vydělávají reklamou. Tu vyhledávače respektují a oficiálně to i napsali do svých příruček pro webmástry. Naproti tomu affiliate weby jsou v podstatě komerční stránky. Jistě přidaná hodnota by se dala také najít. Ovšem na rozdíl od minisite nejsou neutrální a nabízejí konkrétní produkt pro který jsou vytvořené. Mám do budoucna trochu obavu jestli se vyhledávače nerozhodnout takovéto stránky určitým způsobem penalizovat.

K čemu stovky malých webů, kde je formulář jedné společnosti na prodej letenek či zájezdů? Je na tom webu vůbec něco co stojí za zařazení do indexu? Pokud chce uživatel vyhledávače nakupovat tak ať jde přímo na stránky prodejce. Jestli potřebuje recenze jsou tu od toho jiné weby. Novinky a zajímavosti zase poskytnou tiskové zprávy a magazíny.

Jistě nemůžu takovýmto způsobem dávat všechny do jednoho pytle. Affiliate web může mít plno rad jak ušetřit u daného prodejce. Anebo na co si dát pozor. Záleží čistě na provedení. Je to stejné jako u minisite. Můžete mít 10 stránek o ničem anebo také 5 stránek plné zajímavých textů.

V každém případě by jste měli diverzifikovat. Ať už se jedná o samotné získávání návštěvníků, anebo reinvestice části prostředků vydělaných z affiliate do jiných projektů. Nebezpečí nějakého šíleného algoritmu tu je vždy. MFA/minisite už mělo vyhynout před několika lety, ale stále tu jsou a vydělávají slušné peníze. Tak proč ne affiliate? Protože na rozdíl od nich, když je Seznam a Google zlikvidují, tak sami jen vydělají. Jejich PPC systémy totiž na MFA/minisite vydělávají nezanedbatelné peníze. Z affilaite webů nemají nic.

V každém případě Affiliate v ČR držím palce. Sám občas zkusím prohodit PPC reklamy za Affiliate a musím uznat, že jsem mnohdy příjemně překvapen. Kvalitní programy s marží přes 20% vyjdou často lépe než přímý prodej reklamy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Made for Affiliate přichází”

  1. Argument o výhodnosti pro vyhledávače že affiliate stránky mají lepší odstřihnout zní logicky. Ale ono na západě je už affiliate mnoho let a Google nějak extrémně nezasáhl. Tak asi to nebude tak žhavé. Nemluvě o tom že informace o jednotlivých produktech bývá na affiliate stránkách opravdu přínosnější, než někde jinde. Pominu li odborné recenze.

  2. Super článek! Jsem rád, že se i u tebe začíná čím dál více objevovat téma affiliate. Jen bych měl jednu takovou poznámku. Spousta lidí z oboru affiliate točí u některých webů spíše PPC, a mnohdy jsou to opravdu velké částky měsíčně, proto si nemyslím, že by Seznam nebo Google začal tyto stránky penalizovat. I když je to zajímavé zamyšlení, jak se to bude vyvíjet. Moc pěkný článek!

  3. Já si myslím, že zatím je tu jen taková první vlna katalogu založených na affiliate (nejčastějí od Heureky), ale až zde vzniknou solidní producenti tak zde může klidně vzniknout i forma katalogu připomínající spíše eshop po vzoru Amazon katalogu dostupných třeba na Flippě

  4. Pod představou affiliate se nemusí skrývat pouze minisite s 5ti podstránkami a doporučením produktu. Ale může to mít širší záběr kvalitnějšího a přesto výdělečného webu s přidanou hodnotou – viz: recenzní portály, srovnávače, cashback portály, blogy – víc o jednotlivých typech affil webů jsem psal na mém blogu: http://www.tipinternet.cz/typy-affiliate-webu-priklady/

  5. Mě například Affil vydělal prozatím jen malopeníze, pořád vede MFA. Domnívám se ale, že je chyba někde mezi židlí a klávesnicí, někomu zase více jede Affil

  6. To mě úplně nakoplo začít tvořit své další nové affiliate minisite :). Jinak si nemyslím, že by vyhledávačům do budoucna affiliate weby nějak vadili. Podle mě k tomu není žádný důvod.

  7. Affiliate jsem měl už asi před třemi roky, byly to jednostránkový weby a dokázaly vždy za rok vydělat pěknou sumu na to že tvorba trvala tak 1h + pár odkazů a tři roky jsem na to nešáhl. Bohužel když jsem se snažil udělat něco na způsob katalogu tak byl výsledek 0, nyní ale zkouším znovu a lépe. Takže myslím že správná cesta jsou blogy s minirecenzeme produktů.

  8. Best draku best!!!! Díky moc za tento článek. Jen Tě prosím nepřestaň nikdy psát :)
    Kvalitní Affiliate je umístěné na stránce se stejnou, nebo podobnou tématikou. Sportovní web > affil na sázení a pod. Rozhodně affil od Wedosu na stránce ženaCZ nebude slavit takový úspěch jako na 404m.com :)

Comments are closed.