Další PPC systém v ČR. Máme se smát, anebo je tu šance že prorazí?

Přemýšlel jsem jestli mám o novém PPC systému vůbec psát. Z pohledu publishera je vlastně nepotřebný. AdSense v posledních týdnech nemá problém za klik platit přes 5 CZK. U finanční tématiky to je dvakrát tolik. Dokonce jsem uvažoval jestli nezačnu znovu dělat minisite, protože stránky staré několik let generují stovky korun za měsíc. Sklik je také v pohodě. Tam kde se mi nechytá AdSense nahodím zkusmo Sklik anebo affiliate. eTarger sice nepoužívám, ale údajně stále dobře funguje u kontroverzního obsahu. Jenomže všechno se netočí jen kolem publisherů. Inzerenti chtějí také ušetřit a tak by se jim mohl tip na nový PPC hodit. Zvláště v období, kdy jej publisheři zkouší.

Zbrusu nový systém mClick.cz je klasický PPC. Nepřináší nic inovativního, novátorského vlastně ani žádnou tajnou zbraň jak porazit konkurenci. Na rozdíl od konkurenčních systému (AdSense a Sklik) je ovládání intuitivnější a vůbec tak nějak přehlednější. Vše se dá připravit a nastavit velice rychle ať už na straně inzerenta či publishera.

Mimo textové reklamy zvládá i grafickou. Ovšem nepodporuje flash. Bannery musí být ve formátu 728×90, 468×60, 120×600, 160×600 a 250×250. Což rozhodně není moc, na druhou stranu pro nově začínající systém to je asi ideální start. Jedná se o nejpoužívanější formáty. I když možná by se hodil nějaký pořádný macek. Dlouhodobě je totiž po velkých reklamních plochách poptávka.

Implemetnace je jednoduchá. Při vytváření reklamní plochy vše vidíte na náhledu, který se aktivně mění podle vámi zadaných úprav. Překvapilo mě, jak je vše rychlé. Ovšem to je celkem běžné u začínajících systémů, které mají prázdnou databázi a žádné uživatele. Uvidíme do budoucna.

Proč mClick zkusit

V současné době jsou ceny u PPC hodně vysoko. mClick může alespoň ze začátku přinést levnou formu reklamy. Záleží samozřejmě na zapojených webech. Pokud bude dostatek míst pro tématickou reklamu tak máte vlastně vyhráno. Za pár korun získáte návštěvníky a potenciální zákazníky.

V pravidlech jsem nenašel žádnou zmínku o arbitráži. Což je super. Nabijete si účet minimálním kreditem a šup tam affiliate programy s vysokými procenty marže. Když se to dobře spočítá, tak si můžete nějakou tu stovku vydělat. Záleží kolik bude do programu zapojených publisherů.

Kontroverzní obsah není nijak zvláště omezen. Co k tomu dodat. Pokud jste od AdSense dostali varování za fotku modelky bez podprsenky, tak tady to nehrozí. Počítám že obdobně to bude u konopných mastí a střelných zbraní. Otázkou je jak daleko budou moct zajít různé pseudowarez stránky.

Proč mClic nezkusit

Když jsem si pročítal pravidla systému zasekl jsem se u bodu 2.10 – zpracování osobních údajů. Přiznám se, že takto podivně napsanou část tykajících se osobních údajů jsem už dlouhou dobu nečetl. Chvilku jsem přemýšlel jestli tady vůbec jde o nějaký reklamní systém, anebo jen snad chtějí rozprodávat osobní údaje. Doteď nevím co si o tom mám myslet. Fakt vypadají divně.

V systému bude určitě málo tématických inzerentů, takže na 1000 zobrazení nebude cena pro publishera vycházet zrovna dvakrát dobře. Rozjezd bude rozhodně všelijaký. Na druhou stranu přebytek inzerentů by zase mohl být zajímavý u webů, které mají s PPC obecně problém.

Nemožnost vypnout nekomerční reklamy. Je zde velká šance, že se systém bude potýkat s nedostatkem inzerentů. Nenašel jsem možnost vypnout nekomerční reklamu, anebo si nastavit reklamu náhradní.

Závěr

Máme se smát, anebo je tu šance že prorazí? Osobně si myslím, že jakýkoliv reklamní systém se dá provozovat v malém a stále být v plusu. Stačí to dělat šikovně a neutrácet tam kde nemusíte. Pro pay per post systém by stačilo mít 100 aktivních blogerů, kteří mají kvalitní blogy. Pro odkazové tržiště stačí 300 – 500 dobrý webů. AdExpert dokázal, že se dá fungovat v rámci prodeje reklamy v stovkách webů. Půjde dělat i PPC v malém? Takový garážový pay per click :)

Z pohledu inzerenta to půjde určitě. Ta cenová arbitráž mě opravdu láká. U publishera mám ale obavy.

PS: Pro všechny kdo se registrují pod mým affiliate kódem mClick mám v plánu zřídit speciální sekci na minifóru, kde společně přijdeme na to jak ze systému vydolovat maximum ;)

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Další PPC systém v ČR. Máme se smát, anebo je tu šance že prorazí?”

  1. Tuším, že Plaváček na Twitteru posílal nějaký odkaz na webtrh kde se povídalo, že to vede podvodník tak nevím… každopádně mi přijde lepší držet se u prověřeného Google než testovat něco nového. Měnit plochy a tak…

    Jinak nevím proč volil zrovna takový font. Působí to na mě jak rozmazané obrázky :/. Takový web bych teda nechtěl. Vám se to líbí?

  2. Obecně si myslím, že je problém rozjezdu – pro inzerenta je problém, že není dostatek webů, pro publishery že není dostatek inzerentů. Je to začarovaný kruh a nevím jak chtějí konkurovat Skliku nebo nedej bože Adsence… Podle me to není cesta, konkurovat zaběhnutým systémům, ale třeba se pletu a čas ukáže. Rozhdoně se jako inzerent investující do reklamy měsíčně opravdu dost nebudu a podobných bude dost, protože není důvěry, nejsou weby, není důvod platit…

  3. Jsem rad za kazdy novy system, ktery umozni webmasterum vydelavat. Provozovatel je podnikatelsky zralok, to ale neznamena, ze musi i mclick provozovat neseriozne. Jeho kladem je urcite silne financni zazemi a business zkusenosti, takze to nebude zadna vemblovina.

    Pokud ma nekdo zajimavy fin web a chce jej prodat, pak nasazeni mclicku bude hodne dobry napad.

    Nicmene ja s zapojenim stejne chvili pockam. Nerad totiz delam praci navic a to vcetne meneni reklamnich kodu. U pristiho noveho webu to ale nejspis otestuji.

  4. Vyzkoušeno a moc se mi líbí, jak je to intuitivní. Musí ještě zamakat na počtech webů. Nicméně když si vezmu, jak začínal seznam nebo etarget…

  5. Nieco nove by sa hodilo aj na Slovensku, nakolko ETARGET zacina dost divne vyplacat provizie. Este stale cakam na vyplatenie za september…

  6. Taky si ryplnu. Mam par pripominek k systemu:

    1) rozsypana grafika webu a nefunkcni cast pridavani webu ve starych prohlizecich (u me F 3.6)
    2) po vytvoreni v Chrome se mi reklama na webu nezobrazovala.
    3) nikde neni uvedeny seznam stranek, na kterych bezi, ani zduvodneni proc bych se mel zapojit. Jako publishera me zajimaji marze. Podpora mi stale dokola omyla frazi “kolik inzerent nabidne, tolik dostanete”.
    4) Sice si zakladaji na tom, ze neodpovida robot, ale odpovedi na emaily mi chodi po 24 hodinach.
    5) velmi velmi zajimave podminky…
    6) web bezi pod s.r.o. Kdyz lehne, tak je velmi mala pravdepodobnost ziskani svych financi.

    Vzhledem k tomu, ze je k dispozici opravdu malo informaci, pro me nefunkcni system a nezobrazujici se reklamy, tak zatim vyuzivat rozhodne nebudu. Jak psal Drago – je to zacarovany kruh a meli zvolit jiny zacatek. Takhle jen tezko ziskaji klienty.

  7. Včera jsem si ty podmínky zpracování osobních údajů četl taky a je to tam opravdu dosti zmatečný, je to takový slovíčkaření, který jim dle mýho názoru dává možnost přeprodávat či předávat kontakty..

  8. Na jednu stranu si myslím,že moc šancí nemá (dopadne jako etarget).
    Na druhou stranu chci, aby sklik a adsense mělo konkurenci a v případě banu na jednom zkusit druhý a naopak.

  9. nový system bi nemal byť na škodu, ale otázkou je či sa vôbec uchytí a na ako dlho, možno postupom času z neho môže byť veľká ryba ako adsense alebo po pár mesiacov úplne skončí

  10. Určitě to vyzkoušíme, pak napíšem do diskuze jak moc se to vyplatilo

Comments are closed.