Soudní spory o .cz doménu

Vzhledem k tomu, že naší národní doménu v brzké době čeká velice významná událost, v podobě milionu současně zaregistrovaných domén, rozhodl jsem jí věnovat trochu více prostoru. Dnes si probereme některé zajímavé soudní spory.

Typosquatting ve velkém už v roce 2001

Jedno z prvních soudní rozhodnutí za cybersquatting bylo předběžné opatření, které 12.4.2001 vydal Městský soud v Praze. Jednalo se o několik překlepových domén wwwkeyword.cz. Městský soud v Praze tehdy poukázal na nekalosoutěžního jednání.

“Spekulativní zaregistrování doménového jména žalovaným zvyšuje počet přístupů na jeho domovské stránky a tím i zisk žalovaného.”

  • CZ.NIC tehdy požadavek odmítl. Proto bylo vydáno právě předběžné opatření.
  • Žalovaný měl údajně přes 2000 jiných typo domén.

 

Doména a 150K CZK k tomu

Společnost CCB, spol. s r. o. zažalovala ONE.CZ a CZ.NIC kvůli doméně cad.cz. Vzhledem k tomu, že CCB má na CAD od roku 1996 ochranou známku a navíc od roku 1991 vydávala i časopis, kde se nachází toto jméno, neměl to Městský soud v Praze v tomto případě těžké. Nařídil doménu CZ.NIC zrušit a žalobce měl 15 dní na převod domény k nim. Společnost CCB však bojovala i o 150K CZK jako přiměřené zadostiučinění. Tato část ale byla zamítnuta.

CCB se ještě odvolala k Vrchnímu soudu v Praze. Ten potvrdil rozsudek soudu nižší instance.

Právní bitva o zkratku

V roce 2006 se odehrála bitva o doménu TPCA.CZ, kterou musel řešit Městský soud v Praze. Na jedné straně byla soukromá osoba na straně druhé velká společnost Toyota Peugeot Citroen Automobile Czech s.r.o.

  • žalovaný dostal nařízeno zdržet se užívání doménového jména, zaplatit soudní výlohy 11.275 CZK a CZ.NIC musel do 3 dnů převést doménu.

Tady by stálo za to si trochu připomenout historii. Toyota Motor Corporation a Peugeot Citroen Automobiles
S.A. se společně rozhodli vystavět v ČR velkou automobilku v rámci průmyslové zóny Kolín-Ovčáry. Jednalo se tehdy o poměrně velký projekt, který podporoval i stát. Kolem projektu byla poměrně velká mediální masáž a zkratka TCPA byla veřejně užívaná v médiích. Navíc si jí společnost nechala registrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví ČR.

Žalovaný si doménu stihl registrovat v den, kdy se objevila zpráva v tisku. Podle záznamu u soudu jí zkusil nabídnout k prodeji společnosti za několik tisíc. Což společnost odmítla a vyzvala jej ať doménu uvolní za cenu nákladů spojených s registrací domény. Zřejmě se nedohodli, protože v roce 2004 se na doméně začal objevovat obsah pro dospělé. Navíc tam žalovaný údajně umístil logo, které bylo podobné (formou i barevně). Po výzvě toto logo upravil (nahradil kolečka za čtverečky, ovšem barvy zůstaly).  14.11.2004 pak zkusil opět prodat doménu společnosti, tentokrát za několik set tisíc korun.

Celkem mě zaujalo, že se v rozsudku objevila i zmínka o cybersquattingu.

V každém případě se žalovaný odvolal k Vrchnímu soudu v Praze. Ten rozsudek potvrdil a nařídil navíc uhradit žalovanému náklady za odvolací řízení ve výši 6800 CZK.

Když musí platit i CZ NIC

Městský soud v Praze vydal dne 24.10.2005 zajímavé rozhodnutí. Jednalo se o doménu Kaufland.cz. Když jde o domény tak jsou na straně obžalovaných majitel domény a CZ.NIC. Kaufland Česká republika svou doménu vyhrál, ovšem soud nařídil zaplatit oběma obžalovaným 7.425 CZK za náklady na soudní řízení.

První žalovaný se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze. Soud potvrdil rozsudek, ovšem zprostil CZ.NIC povinnosti uhradit žalobci náklady na soudní řízení. Ty přesunul na prvního žalovaného.

Závěr

Ne vždy je to ovšem tak snadné. V archivu CZ.NIC je momentálně 85 soudních rozhodnutí (.zip cca 4,7MB) a probírat se nimi není někdy nic jednoduchého. Vybral jsem si čtyři, které mě zaujaly.

Celkem za existenci CZ.NIC bylo:

  • 135 žalob
  • 54 žalobám bylo vyhověno u soudu 1. stupně
  • 13 žalobám bylo vyhověno u soudu 2. stupně
  • 16 žalob bylo vyřešeno smírem
  • 14 žalob bylo zamítnuto
  • bylo nařízeno 116 předběžných opatření
  • 33% věcí řešil rozhodčí soud
  • nejvytíženější je MS v Praze, který řešil 55 věcí.
  • první 2 soudní řízení byly v roce 2002 a obě byly zastaveny

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Soudní spory o .cz doménu”

  1. skvely clanok, pekne spracovany, musim zistit ako je na tom v tomto ohlade SK, ako pravnika ma to dost zaujima

  2. Marty: ten clanok je z roku 2008, odvtedy sa mnohe v SK NICu pomenilo, od idealu to ma daleko, ale uz to nie je take zle.

  3. Zajímavá statistika, nejvíce mě zaujalo že jen 33% sporů řešil rozhodčí soud…čím to je? To vždy obě strany odstoupili od rozhodčí doložky?

  4. Možná by stálo za to vyčmuchat nějaký info o tom proč Praha nemá praha.cz a Brno proč nemá brno.eu (viz. obsah té domény) a napsat o tom článek.

  5. Bravo. Tenhle článek je jedním z nejlepších, jaké jsem na 404m četl.

  6. V roce 2001 měl registrovaných 2000 typo domén ?
    Kolik v té době musel platit ročně za obnovení proboha ?

  7. Díky za info o TPCA.CZ.. Jsem z Kolína, ale o tomto jsem vůbec nevěděl.. zajímavé..
    Jinak je to chyba na straně TPCA, protože se o názvu dohodli měsíce předem a ne v den tisku. Takže domény měli mít dávno registrované..

Comments are closed.