Znamená vyšší kvalita článku více slov?

Dneska mám po delší době trochu více času v celku, takže jsem se mohl zas “poflakovat” na internetu. Před zhruba hodinou jsem se dal do řeči s jedním válečníkem o anglických minisite jedoucích na PPC.

Debata se ze začátku točila kolem průměrné ceny za 10ti stránkové minisite. Kvalitní kousky se údajně prodávají běžně za 15 – 24 násobek měsíčního zisku a cena v roce 2013 spíše poroste. Dokonce je stále více lidí, co dělá takovéto minisite a za 3 – 6 měsíců, až začnou vydělávat je prostě prodají. Ale to jsem probírat nechtěl.

Klasické MFA se už prakticky nedělají. Všechno teď směřuje k větší minisite. Zkouší se strategie s objemnějšími texty, které návštěvníka začnou nudit a tím zvyšují šanci že odejde na stránku inzerenta. Aby měl návštěvník pocit, že nenajde nic lepšího tak se nachází i nic neříkající grafy. Ačkoliv to do sebe určitě něco má, tak mi to moc nedává smysl, že by to bylo efektivnější.

Schválně si to zkuste představit. Dělám minisite třeba o půjčkách pro OSVČ. To je 5 až 10 stránek textu, každý o rozsahu 300 – 500 slov (viz. dále). V polovině z nich nějaký graf či koláč. To už je pomalu na seminárku :)

Z pohledu SEO to hlavu i patu. Na takhle propracovaný text se dá dělat lépe linkbuidling. Návštěvníci nechodí jen přes Google search ale i Google images (no u těch půjček nevím). Ale náklady ať už vlastního času anebo finanční už jsou někde jinde. Copywritter se rozhodně zapotí. Vytvořit 10 článků o rozhu 150 – 300 slov je daleko jednodušší než třeba 3 o velikosti 300 – 500. To už je trochu jiná liga.

A teď k tomu rozsahu. V zahraničí Pandu (Farmera) a Tučnáka (Antispam Panda) rozhodně neberou s takovou rezervou jako u nás. Opravdu sledují každý update a bojí se co se stane. Takže začali experimentovat s delším a “kvalitnějším” obsahem. Prostě nové limity pro Google článek jsou 300 slov a ideálně 1 – 2 obrázky k tomu. Samozřejmě všechno ručně psané a originální obrázek (proto ty grafy, tabulky a nákresy). U textu stačí když je bez překlepů a gramatických chyb. Indové prý jsou schopní psát článek o 300 slovech anglicky za 0,5 – 1 USD. Záleží na počtu článků a tématech, co si objednáte. Proti nim jsou webtržničté pisálci bez ŽL sakra předražení!

A to není vše. Pokud se má web držet na internetu delší dobu a generovat nějaký ten pasivní příjem, měl by mít minimálně 500 slov. Což údajně bude trend pro rok 2013.

Fikce? Pojďme diskutovat.

Přiznám se, že já sám si nejsem úplně jistý jestli tohle všechno je reálné, anebo jen eskalace strachu z Pand. Zmíněnému válečníkovi věřím. Nemyslím si, že by si ze mě dělal srandu.

S doporučením aby měl článek alespoň 300 slov už jsem se párkrát setkal. Ale hodnotit podle toho kvalitu celého webu se mi moc nezdá. 500 slov už je opravdový extrém. I když pro nás, kteří píšeme občas nějaký ten návod anebo shrnutí spíše průměr. Fakt to není problém napsat, když víte o čem. Na 404m mám články o délce přesahující 2000 slov. Že by to ale znamenalo, že právě tyto články mají mít nějaký významnější bonus, anebo být imunní na penalizace?

Celkem by mě zajímal váš názor.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Znamená vyšší kvalita článku více slov?”

  1. 100 slov podle mě není zas tolik. Já skoro u všech svých webů používám články o délce 200 – 300 slov a nemůžu si moc stěžovat. Články se sice píšou obtížněji, ale dají se pak dělit do odstavců, strukturovat atd. takže článek nevypadá na první pohled jen jako směs nesmyslů.

  2. S těma Indama, nemáš link na nějaký šamany z dolar, :-D Otázkou je kvalita jejich angličtiny, ale pokud by byla perfektní, není co řešit, za kvalitu i připlatím, není někde nějakej trh s nima? :-)

  3. No otázka je co takový ind za $1 sesmolí… Zkušení outsourceři mají běžnou taxu $3 až $15 na hodinu, takže outsourcing z Indie kolikrát vyjde dráž jak český brigádník, což je teda hodně smutné… Stačí se podívat na různé weby s nabídkama – něco je extra levně, něco podobně jak tady, ale kvalitní práce není nikdy extra levná.

  4. Problém je, že google nemá dost lidí, aby přečetli všechny stránky, tak holt musí používat formální pravidla. Těch je asi hodně a hodně z nich se také v průběhu času postupně diskutovalo. Jen na co si vzpomenu: KW v doméně, keyword density, počty odkazů… Teď se diskutuje o důležitosti délky textu. Doufám, že tento parametr bude časem také relativizován stejně jako to KW v doméně, keyword density (ten je teď spíše indikátorem spamu), počty odkazů (samotný počet již není tak důležitým parametrem jako dřív)… Osobně si myslím, že samotná délka textu není obrazem kvality, naopak někdy stručná informace je užitečnější. Určitě jste se také setkali s užitečnými články na wikipedii, na kterých viselo varování, že jsou příliš krátké a nevyhovují tedy kvalitativním parametrům pro wikipedii.

  5. Většinou píšu 200 slov, a články se umisťují v celku dobře. Moc textu je občas na škodu, pak se to musí dělit a strukturovat.

  6. 500 slov to jsou asi dvě normostrany – kdybych to přirovnal k novinovému článku, tak to už není zpravodajství, ale publicistika, tzv. zanalyzovaná informace i s “vlastní myšlenkou, názorem”. takovýto požadavek na rozsah textu může být jeden ze způsobů, jak od sebe odlišit rychlé statusy ze sociálních sítí a myšlenkově ucelené články trvalé hodnoty. I když osobně bych se hodně zdráhal měřit kvalitu obsahu jeho délkou, základem každého algoritmu je ale paušalizace na základěpravděpodobnosti, takže pro něj, pro vyhledávač délka určitě hraje roli…

  7. všetkého veľa škodí, napríklad aj dlhý článok ak sú v ňom napísané blbosti iba kôli tomu aby bol dlhší, ak je dlhý a zároveň aj užitočný tak potom to je OK

  8. Zalezi pripad od pripadu. Tutorialy a clanky tohodle druhu jsou delsi, naopak jinym clankum kratkost zase muze skodit.

  9. Já mám třeba svůj osobní limit u blogu 700 slov. Myslím, že příliš krátké články lidi zas tak nečtou a je lepší myšlenku hodit na Twitter. Když vím, že bych o tématu tolik slov nenapsal, asi k tomu nemám zas tolik, co říct a článek nenapíšu.

    Můj dnešní článek má podle online nástroje třeba 736 slov. Většinou mám články kolem 700-800. Přičemž před škrtáním mají cirka tisíc. Tahle délka je podle mě ideální.

  10. Důležitý je, aby byl článek poutavej od začátku do konce. Nemá význam, aby ho někdo roztahoval jenom kvůli tomu, aby měl víc znaků.

  11. Hodně záleží i na formě. Občas se podaří najít skvělou šablonu, která je přímo udělaná na minimum textu a dobře umístěnou reklamu. Více textu by bylo spíš na škodu. A je pravda, že u některých témat by se člověk upsal, než by něco delšího vytvořil. Samozřejmě když má inďáka, je to něco jiného…

  12. Už se těším,až si tohle přečte některý ze SEOmágů… např. 300 slov na téma levné spodní prádlo? To bude zase v álejích nablito.

  13. Jelikož si myslím též, že MFA odzvonilo rozhodl jsem se obdobně jak máš nastíněno v článku jít cestou minisite.

    Uvidím jaký výsledek to přinese, přeci jen je to trošku risk, náklady na takovou to minisite již nejsou nízké a návratnost určitě nní do 3 – 6 měsíců. Paradoxně největší problém není v nějakém technickém zajištění, ale v oragnizačním.

    Vymyslet x témat pro takovou minisite již není na 10 minut a sehnat člověka co to pro Vás bude psat také ne. Tím narážim hlavně na zodpovědnost, protože sepsat to není záležitost jednoho týdne.

    Sám sem zvědav na tento experiment a výsledek určitě dám vědět.

  14. Podľa mňa je dôležitejšie ako sledovať počet slov článku skôr kvalita textu a štruktúrovanosť. Tiež nie je dobré, aby mal každý publikovaný článok rovnaký rozsah. Pri písaní článkov sa snažím písať čo najdetailnejšie, niekedy je to tisíc slov, inokedy ledva 400 – záleží od témy. Ale je pravda, že témam, na ktoré neviem napísať aspoň 300 slov sa radšej vyhýbam.

Comments are closed.