Dropshipment v ČR – jak na něj?

V rámci mé výzvy Měl by někdo zájem o guestblogging? se mi ozval Ing. Jan Kalianko jednatel společnosti Trading & Consulting s.r.o., který se s námi v následujícím článku podělí o úskalí spojeného s podnikáním v dropshipment a jeho kompatibilností s pravidly ČR.

Dropshipment (nebo také dropshipping) je obchodní model, který se k nám dostal z USA. Je určen pro ty, kteří chtějí dělat e-shop, ale nemají potřebné peníze, sklady či jiné potřebné součásti na velký business nebo jen chtějí daný sortiment vyzkoušet či začít prodávat a rozjet e-shop.

Je to více než rok, kdy jsme plánovali spuštění velkého e-shopu s módní obuví www.svetbot.cz, tedy sortimentem, který se na českém internetu prodává velmi omezeně. Možná si řeknete, že to není to správné zboží pro internet a jdete dál, ale podíváme-li se od nás na západ, tak online story s obuví kralují. Vzhledem k tomu, že obuv je nutné objednávat půl až třičtvrtě roku dopředu a zpravidla bez možnosti změny objednávky nebo dokoupení dalšího zboží v průběhu sezóny, znamená provoz takového e-shopu nemalou investici a velké skladové prostory (na rozdíl od elektroniky, kde dnes objednáte přístroj a zítra ho máte skladem). Pro náš obchod jsme chtěli i podpůrné prodejní kanály, z nichž je jeden právě dropshipment.

Po prvotních analýzách a dotazech na specializovaných online komunitních fórech bylo zřejmé, že dropshipment lidé pohybující se v online světě vyhledávají, a to pro zajímavý výdělek při minimu práce. Rozhodli jsme se tedy pro tuto investici a prodejní kanál zřídit, což dnes vidím spíše jako nesprávný krok.

Na jaké úskalí jsme u tvorby rozhraní narazili?

Česká republika je unikát a nejde zde realizovat ani dropshipment v podobě, jak je znám v USA. Tam funguje tak, že dodavatel (velkoobchodník) poskytne prodejci XML feed s informacemi o zboží, fotografiemi, VO cenou a dostupností zboží. Prodejce z feedu informace získá, zpracuje a zboží nabízí na svém e-shopu. Když přijde objednávka od koncového zákazníka, objedná prodejce zboží u dodavatele, ale nenechá si ho zaslat k sobě, aby ho přeposlal dále, nýbrž ho velkoobchodník zasílá jeho jménem koncovému zákazníkovi. (Pozn. Autora: rozlišujte zde prosím pojmy dodavatel, prodejce a koncový zákazník.) Z právního pohledu uzavřel s koncovým zákazníkem kupní smlouvu prodejce a řeší tedy věci jako vrácení zboží ve lhůtě 14 dnů, reklamace a nebo třeba nepřevzaté zásilky. Dodavatel působí v tomto vztahu jako zprostředkovatel, který uzavře kupní smlouvu s prodejcem a jeho jménem posílá zboží na základě dohody na adresu koncového zákazníka. Na zásilce by měl být jako odesilatel označen prodejce, kterému se vrací v případě nevyzvednutí zásilka zpět. Stejně tak peníze z vybraných dobírek putují rovnou na účet Prodejce a ten si fakturaci a platby řeší přímo s dodavatelem.

Získávání informací o zboží
Obr. 1 – Dropshipment – získávání informací o produktech pro e-shop | Zdroj: www.dropshipment.cz
Postup objednání a expedice
Obr. 2 – Dropshipment – proces objednání a expedice zboží | Zdroj: www.dropshipment.cz

 

Takto by měl fungovat dropshipment, jak byl vymyšlen, navržen a realizován v USA. Jak jsme na to ale v ČR? Pokud si myslíte, že stejně, budete překvapeni.

Navrhli jsme procesy podle modelu z USA a začali programovat. Souběžně s tím jsem začal řešit smlouvy s přepravními společnostmi a první zádrhel (dost zásadní) byl na světě! Ať už pošta, tak ani jedna z přepravních společností, neumí označovat zásilky libovolným odesilatelem (nemůže být za odesilatele uveden nikdo jiný než naše firma) a druhý zásadnější problém – neumí posílat dobírky na více než jeden bankovní účet!

Celý koncept dropshipmentu se nám rázem rozbořil jak domeček z karet, protože základní pilíře byly narušeny. Začali jsme řešit náhradní varianty, zejména pak z pohledu praktičnosti, dodržení původní struktury modelu a právní stránky. Možností bylo opravdu mnoho, ale nakonec jsme zvolili tu, že na zásilce budeme uvedeni jako odesílatel my s tím, že prodejce bude mít možnost dodat samolepky nebo podobné předměty k jasné identifikaci zásilky zákazníkem na první pohled. Ono jestli na etiketě bude jako odesilatel nic neříkající firma (Trading & Consulting) je vcelku jedno. Problém č.2 – dobírky – zde bylo řešení složitější, ale našli jsme ho. Dobírky se budou přijímat na náš bankovní účet a podle VS se budou přerozdělovat jednotlivým dropshipment partnerům (prodejcům). Abychom neposílali peníze sem a tam, vznikl pro každého prodejce tzv. virtuální účet, kde má prodejce kredit. Ten se mu dobíjí jednak navýšením kreditu zasláním jeho peněz k nám, ale také příchozími dobírkami. Aby se kredit na účtu jen nenavyšoval, je z virtuálního účtu automaticky hrazen nákup v případě objednávky, tzn. že je stržen kredit odpovídající nákupní ceně produktu za VO cenu pro prodejce. Stejně tak si může prodejce nechat přebytek kreditního účtu vyplatit na svůj bankovní účet. Díky virtuálnímu účtu jsme zároveň zrychlili expedici – zboží je z virtuálního účtu uhrazeno hned při jeho objednání, což znamená, že se může expedovat ihned, na rozdíl od modelu, kdy prodejce objedná, dodavatel čeká na jeho platbu za zboží a pak až expeduje. Je logické, že neověřeným partnerům nebude velkoobchodník dávat zboží na fakturu se splatností.

Přiohnutý model dropshipmentu pro ČR v našem podání má stejně jako originál poskytování informací o zboží ve feedech, konkrétně feed s produkty, se stromem kategorií a dostupnostní feed pro všechny i jen jednotlivé položky. Objednávky se přijímají obdobně – voláním XML s odesláním objednávky a okamžitým potvrzením ze strany našeho serveru.
Více o našem dropshipmentu se lze dočíst také na webu, který jsme tomuto druhu spolupráce věnovali – www.dropshipment.cz. Najdete na něm podrobnější vysvětlení jednotlivých pojmů a detailů spolupráce. Stejně tak v případě zájmu můžete najít kontakt na nás.

Závěrem – dropshipmentu jsme z naší strany věnovali mnoho času a věřím, že jsme přiohnuli americký model do podmínek ČR jak nejlépe to šlo. Mnozí ze čtenářů si mohou myslet opak, ale pak by mě zajímal jejich názor, jak jinak (a hlavně lépe) dané věci řešit. Nutno podotknout, že se o dropshipment zajímali desítky zájemců, ale většina z nich chtěla ve skutečnosti přeposílání objednávek – chtějí provizi z prodeje a nemít žádnou odpovědnost. I proto jsme systém přepracovali a nabízíme také přeposílání objednávek a klasickou velkoobchodní spolupráci, kdy se zboží zasílá ne k zákazníkovi, ale k prodejci. Pokud by měl někdo zájem o přeposílání nebo VO, najde info na stejném webu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Dropshipment v ČR – jak na něj?”

  1. Takový model tu existuje několik let. Pak je na internetu několik desítek eshopů nabízející totožné zboží a texty. A už v tomto bodě se mohou vyskytnou duplicitní stránky odeslané Googlem do věčných lovišť. Mnohem výhodnější je pro obě strany Affilate program.

    Jinak koukam, co všechno jsou schopní udělat majitelé se SEO. Nejde podnikání? Nasypte milion klíčových slov na hlavní stránku.

    Ja jsem přesně věděl, jak tenhle questblogging dopade.

  2. To je skvělý nápad. Doufám, že si tento článek přečtou i kurýrní služby a budou se snažit využít této příležitosti být v něčem lepší a flexibilnější než konkurence.

  3. Myslim, ze v cr je zvykem pouze preposilani objednavek a na to bych se zameril. Pokud mam dropshiping eshop a chci se venovat pouze propagaci, nechci vyrizovat reklamace atd. Vas model je velmi profesionalni, ale u jinych to nevidim, cr se za dropshiping povazuje preposilani objednavek.

  4. Vůbec jsem neměl tušení, že s dropshippingem jsou u nás takové komplikace. Existuje tady spousta dodavatelů, kteří dropshipping nabízejí. Zajímalo by mě, jak to přesně vyřešili oni.
    Jinak váš upravený model dropshippingu mi příjde povedený. Líbí se mi kreditní systém, který umožňuje okamžitou expedici zboží ihned po objednání.
    Jak řešíte situace, kdy se vám vrátí neuhrazená dobírka nebo i nepřevzatá zásilka uhrazena převodem?

  5. rád bych pana Inženýra opravil Pošta zvládá odbavovat balíky pod různýma odesílatelama. U jednoho mého projektu spolupracuje muj dodavatel i s poštou a úplně bez problému jsem uveden já jako odesílatel (nevyzvednuté dobírky se vrací na mou adresu protože tam logicky jiná není). Stejně tak není problém s zasíláním částek z dobírky na různé účty. Dobírka jde rovnou mě a předpokládám že takto to mají i obdobně partneři dodavatele.

    Jinak jsem se chtěl zeptat jak je to s reklamacema? Přeci jen boty to je prostě věc kterou jsi člověk musí zkusit zda mu sedí atd… Jak velké je procento?

    Něco jiného je prodávat třeba lžičky které jsou vždy ok a něco jiného třeba šaty či boty které je třeba zkusit.

  6. Ahoj všem, děkuji za komentáře. Pokusím se na některé stručně reagovat:

    1) Unreal][ – Neříkám, že jsme do ČR přivedli dropshipment, ale psal jsem článek o tom, jak ho bylo nutné přiohnout. Pokud někdo provozuje “pravý” dropshipment, jak je znám v USA, prosím o uvedení konkrétních poskytovatelů – zkusím s nimi systém doladit do dokonalosti.

    2) pavel – ano, většina lidí nevidí rozdíl mezi dropshipmentem a přeposíláním. I proto jsme zavedli i přeposílání objednávek, kde jde partnerovi “jen” provize z prodeje a nic víc.

    3) Michal – Ve chvíli, kdy se vrátí zásilka zpět, tak se vrací partnerovi na kreditní účet cena zboží, za kterou ji nakoupil a vrací se k nám na sklad. Vzhledem k tomu, že prodáváme boty (specifick sortiment), nabízíme partnerům možnost vrácení obuvi do 14ti dnů, stejně jako mají nárok zákazníci. Nemají tak hrůzu z toho, že jim doma zůstanou boty v jedné veliksoti, které budou mít problém prodat. To jsem do článku nepsal, protože to pro něj nebylo dle mého nározu podstatné.

    4) Mirek – děkuji za opravu, nicméně obchodní zástupce pošty mi tvrdí, že to neumí – alespoň ne při jedné smlouvě. Ano je tu náhradní řešení, kdy s poštou (a všemi dalšími dopravci) podepíšete smlouvu jako e-shop sám a pak je k nám budete posílat pro zásilky jako “vlastní svoz”, který se uskuteční společně s tím od nás. Pak jde vše podle USA modelu, je je problém v tom, že musíte se všemi podepsat smlouvy, nemáte takové množství balíků jako my, tím máte vyšší ceny, než nabídneme my a je to začarovaný kruh. Navíc si nedokáží představit, kdo z partnerů by chtěl řešit smlouvy s dopravci.
    Pokud pošta umí posílat pod jednou smlouvou jako více odesilatelů, pak prosím o kontakt na obchoďáka, který toto umí – doladím to s ním a bude.

    Co se týče “reklamací” – asi si měl na mysli vrácení/výměny nesednoucí obuvi. Podle období se pohybujeme v rozmězí 6,12-7,26% měsíčně. Osvíjí se to zejména od období – na začátku sezony jsou dostupně všechny velikosti a tak se lidi spíše trefí. Jak je více modelů vyprodáno, tak lidi (protože tu botu prostě chtějí) nakupují i o jedno nebo dvě čísla menší/větší a pak je vracejí. Průměr je něco pod 7%, což je myslím při tomto sortimentu málo.

    PS: Přivítám rád další připomínky a komentáře.

  7. Musím se přidat k Mirkovi, protože “čistý” dropshipping v čr provozuji již několik let jako dodavatel. ČP poskytuje vše, co Mirek popisuje, ale řešit se to dá i s PPL (stačí běžně založit účet a změnit adresu pro vyzvedávání objednávek).

    Jako poznámku bych jen dodal, že přeposílání objednávek v české podobě je často nelegální. Kupní smlouva se totiž uzavírá při odeslání objednávky, a to často vede k tomu, že ji zákazník uzavřel s někým jiným, než kým mu bylo nakonec dodáno/prodáno zboží.

    Tohle a větší odpovědnost za zákazníka ze strany faktického zprostředkovatele nás přivedla spíše k dropshippingu než k nějakému přeposílání.

  8. Mirkovo otázky bych ještě doplnil o možnost využití vlastního eshopu – nebo spíše možnost napojit váš xml feed na nějaký Open source shop… Zda to:
    A, je vůbec možné – uvádíte na webu propojení s JZ shopem
    B, případně zda je to již ověřené, na kterých OS to lze “bez problémů”

  9. Unreal][ :-DD Pojal jsi to bojovně :) Uvidíme co přijde zítra v guestbloggingu :-D
    Každopádně Drago rozhodně you must create a new section GUESTBLOGGING. Ale to potom GJ se schvalováním příspěvků.
    Chtěl by jsem potom, tak po měsíci vidět PR 404m :-D

    1. AgGreSsivE: Neboj max do úterý, pak už by jsem měl mít čas dávat dohromady zase články sám.

  10. Miro: Budu rád, když se semnou spojíš a dáš mi návod, jak na “čístý” dropshipment. Náš obchoďák to prostě neumí!

    PS: S PPL u nás počítat nejde. Místní řidič, kterého odmítají vyměnit, si podepisuje sám balíky a pak je přiveze třeba za 3 dny apod. PPL bohužel v naší oblasti nefunguje :(

    mirecekp: Napojení je možné na kterýkoliv e-shop, který bude umět XML import. JZshop je náš partner, kde za 200 Kč měsíčně dostaneš shop s hostingem a podporou, který již tyto importy má zpracované a ozkoušené. Pokud vím, tak pro open source řešení přímo náš import nikdo zatím nezpracoval, ale je jednoduchý a průměrně schopný programátor to zvládá za 2-4 hodiny podle druhu shopu.

    Drzý kluk: Ano, to jsem já – jedn z mých BAN účtů na WT – nicméně bych se nenazýval “SLAVNÝ”, tím si mě pobavil. Fakt, že uloženka měla (a možná i má stále) finanční problémy a půjčuje si na to od zákazníků z dobírek je fakt. Po tématu se mi ozvalo několik dalších, kteří měli stejný problém.
    To že jsem označen za podvodníka je směšné, mé vyjádření k tomu je zde: http://webdeal.cz/volna-diskuze/webtrh-rakosnicek-t4359.html#p21899, ale na obhajobu před člověkem, který ji na webtrhu 4x smazal kašlu. Ať si každý myslí co chce, já mám svědomí čisté.

  11. Unreal][: Podle mě není tento článek špatným příkladem Guestbloggingu. Mě toto téma docela zajímá a o dropshipping se zajímám, takže tam pro mě bylo nějaké info cenné, i když už o tomto programu vím ;)

  12. Ano, jde o stejného pana Kalianka, který má na Webtrhu zablokovaných několik desítek účtů buď za smluvené příhozy, spam / astroturfing (propagaci vlastního projektu pod jinou identitou) nebo urážky.

    Všude lže, že jsme si smluvené příhozy vymysleli. Aby jeho lež nezvítězila nad realitou, tady jsou detaily:

    Šlo o aukci
    http://webtrh.cz/102479-prodam-notebook-lenovo-ideapad-s12

    Původně text “CENA DOHODOU – prosím do PM nebo na E-MAIL -> do aukce prosím nepřihazujte! Děkuji.”
    Což samo o sobě porušovalo tehdejší pravidla.

    22.08.2010 09:48 po upozornění komunity i moderátorů text smazán, cena na 3 050,-
    O týden později přihazuje účet sweni, která nakonec i vyhrává za 7 600,-

    Sweni je jeho obchodní partnerka Swenia Toupalik, společnice v Trading&Consulting s.r.o.

    https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-dotaz?dotaz=trading+consulting

    Webtrh už nahlas opustil, když ho ostatní odhalili jako spammera
    http://webtrh.cz/60475-partnersky-program-inau

    Ale vždycky se vrátil, aby se například pokusil zbavit své penny aukce v “aukci neaukci” (aukce, ale příhozy neakceptuji).
    http://webtrh.cz/131664-prodej-spolecnosti-provozujici-internetove-projekty

    Nesoudím ho, jiní lidé s ním můžou mít dobrou zkušenost. Za nás ho na Webtrhu ale už nechceme.

Comments are closed.