Francouzká médie chtějí podíl z reklamy za Google News, co na to Google?

Francouzká média si myslí, že by jim Google měl platit za zobrazování nadpisů a perexů v Google News. Údajně některým lidem stačí přečíst jen nadpis těch pár vět a pak už stránku nenavštíví. No a tak si stěžovali (zalobovali) až z té snahy vznikl návrh na zákon.

Není to ale první podobná snaha. Před pěti týdny jsem napsal článek Bude muset Google platit za indexaci německých článků? a vypadá to, že se myšlenky chytli i francouzští vydavatelé. V podstatě se bojuje o snippety, které by měly být chráněné jakýmsi rozšířeným autorským zákonem.

A co na to Google?

Ten začíná pociťovat dávný problém. Stále je ten uprostřed a po dlouhé době mu to někdo připomněl. Bez vydavatelů obsahu je vlastně jen prostředníkem, který nemá co distribuovat. Navíc pokud takto přemýšlí Německo a Francie, tak za chvíli můžou začat lobovat ochránci autorských práv v celé EU a to teprve bude zábava. Ostatně nejen podle mnoha organizací na ochranu soukromého vlastnictví autorského je právě Google největším distributorem warezu na světě.

Jenomže Google už je tak velký, že se může naštvat a začít kousat. Poslal dopis AFP (Francouzská tisková agentura), že pokud zákon projde, tak v Google News hodlá ignorovat všechna francouzská média. Což by rozhodně potěšilo všechna konkurenční média s působností mimo Francii, která zprávy překládají do francouzštiny.

No v každém případě to vypadá velice zajímavě.

[poll id=”163″]

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Francouzká médie chtějí podíl z reklamy za Google News, co na to Google?”

  1. Snáď si niekto z L’žabákov zapol analytics a pozrel koľko percent návštev im google prináša. A aj tak všetky médiá kopírujú medzi sebou – oni predsa udalosti netvoria, len o nich informujú. Nemal by potom hlavný zisk na základe autorského zákona dostať tvorca udalosti – napr. účastník nehody, ktorá obehne celý svet? Média na ňom parazitujú presne tak ako google na médiách.

  2. Je to zajímavé dilema, zda se dopustit pokřivení trhu státním zásahem, nebo tolerovat monopol. Co je menší zlo?

    To je ono – proč si Francouzi nepořídí svůj “Seznam.FR”? Oligopol mezi fulltextovými vyhledávači je pro koncového uživatele mnohem lepší, než monopol. Má alespoň nějaký výběr!

    Ale jak se zatím profiluje EU, tak namísto tržního řešení nás čeká nějaká byrokratická mašinerie :o(

    Nebo ne?

  3. Google by mal vyradiť stránky, ktoré chcú peniaze za niečo také a je po probléme. Len tak zbežne som pozeral Google News a zistil som že tam neviem najsť Slovensko.

    1. sonny: Tak to je dobré. Já jsem si tam sice nastavil Jižní Čechy, ale titulky jako “Tabor Runs Over Coyotes” ukazují, že bude něco v nepořádku :)

  4. No Frantici si neuvedomuji ze jim G nejakou navstevnost dava a jestlize pisou tak nezajimave nadpisy ze nikdo neklika dale tak pak uz to neni chyba u G, ale nekde jinde….

  5. Fandím Googlu. Kdybych byl zlomyslný a seděl ve vedení společnosti, vzkázal bych žabožroutům, že klidně, přestanu jejich zprávy indexovat. Svět o nic nepřijde, jak je ostatně uvedeno v článku. Zprávu prostě přebere někdo jiný.

  6. Je to jak s tim, jak nekterea media chteji zpoplatnit obsah. Taky se tu objevi jina, zdarma media, ktera preberou jejich navstevniky. Nevidim naprosty duvod, proc by google mel zrovna za tohle platit.

    To je, jak kdyby chteli, aby lidi platili za RSS. Proc jej nezpoplatni?

  7. Jak prosté, vydavatelé přece můžou Googlu zakázat ndexaci a maj po starostech.

Comments are closed.