Vyhledávače zaplácané spamem a malware

Zatímco se Microsoft chlubí jak kombo Yahoo! a Bing pomalu ale jistě ukusuje s koláče amerického vyhledávacího trhu, na nbcnews.com se objevila zajímavá zpráva. Bing má vážný problém s bojem proti spamu a malware. Údajně až 65% všech odkazů směřuje na stránky, kde můžete přijít k “úhoně”. Naproti tomu Google jich má “jen” 30%.

A co jsou to vlastně ty špatné stránky na které se můžeme dostat? Převážně se jedná o mezistránky plné neužitečného obsahu, který jsme ale hledali a na první pohled to vypadá, že je i to co chceme. Zřejmě mají na mysli linkfarmy, které se vytváří postupem času, podle toho na jaké dotazy chodí návštěvníci. Například vytažené informace o filmem s tlačítkem na stažení zdarma, které pokud rozeznáte od reklamy, tak vás přesune na další mezistránku. Není žádným překvapením, že takovýchto linkfarem jsou stovky tisíc, takže jednotlivých výsledků můžou být miliardy. Pořádná linkfarma je opravdový macek, na který rozhodně jeden soubor sitemap svou kapacitou nevystačí.

Zatímco Google se v rámci svého boje s black hat SEO už nějak přirozeně těchto stránek průběžně zbavuje, Bing bude mít rozhodně co dohánět. Google vs SEO spameři mají nabojovanou už více jak dekádu a obě strany se předhání kdo bude o krok napřed. Google za ty roky investuje každý rok pořádný balík peněz do zbrojení. Bing má tedy pořádný skluz. Pochybuju, že se s ním jeho větší konkurent podělí o know how.

Jenomže vyhledávače to mají často opravdu těžké. Musí myslet i za uživatele. Například vyskakující a překrývající plochy, které většinou dříve signalizovaly nebezpečnou reklamu, či snahu o přesunutí uživatele jinam, dnes používá každý druhý komerční server. Přiznám se, že často trefit se na malý křížek, když celou obrazovku překryje flash reklama, která řve, je opravdové umění. Jenomže vyhledávače prostě nemůžou jen tak vyhodit z výsledků csfd anebo aktualne. Rozdíl mezi stránkou s malým množství unikátního obsahu oplácaným velkou reklamou a MFA jaksi zmizel. Linkfarmy mají pomalu více unikátního obsahu než komerční weby nevalné slávy a většiny eshopů, které jen okopírují text od distributora. Kdo by také k těm stovkám produktů psal popisky že?

Většina závadného obsahu navíc pochází se supplement indexu, tedy výsledků, které jsou nevhodné a Google si je nechává jen pro jistotu. Lidé prostě nedokáží pochopit, že filmové premiéry se zdarma na internetu nevyskytují, anebo že jejich oblíbená celebrita se opravdu nikdy nesvlékla. Ve výsledku končí BFU, tam kde je tvůrci spam linkfarem chtěli. No a vina je to samozřejmě vyhledávače, že to tam našli.

Vyhledávače prostě mají problém. Nemůžou se spolehnout na onpage faktory ani na to, že lidé nebudou hledat to co evidentně neexistuje. Takže musí vymýšlet prozatímní čistící řešení. Máme tu Panda Farmera a nově přibude i Panda Pirát. Google to zkouší redukovat přes PR a SEO agentury mu s tím rády pomohou. Jsem zvědaví co vytáhne Microsoft.

Dost filozofování, dáme si jeden páteční SEO vtip.

Google, Seznam a Bing jdou do baru. Dají si panáka. Google si najednou stoupne pustí jukebox a začne pařit. Oba se na něj kouknou a on jen řekne: “Co koukáte? Google dance.”

Seznam si jen povzdechne. Bing ho poplácá po zádech a zeptá se: “Co se děje kámo?” Seznam vytáhne velký štos papíru a odpoví: “Vidíš to je můj todo list, tohle všechno musím zařadit do indexu.” Bing objedná další rundu a řekne: “A spěchá to?” Seznam schová štos a odpoví: “Máš pravdu, když chtějí být ve vyhledávání rychle ať si koupí reklamu.” a jde zapařit za Googlem.

Bing zůstane sedět úplně sám a mne si ruce: “Tak, když jsou teď ti dva na parketu, třeba se tu někdo staví a konečně se mě na něco taky zeptají.”


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Vyhledávače zaplácané spamem a malware”

  1. No přijde mi, že se spamem má taky šílený problémy seznam a nejhorší jsou ty zahraniční stránky co cpe do českého hledání… .

  2. Upřímně řečeno, Bing mě snad donutí používat snad jen můj plánovaný telefon Nokia 920, jinak nemám důvod měnit Google.

  3. Google začíná být u “technických” odkazů (mimo počítače) stejně nepřesný jako seznam, tudíž už přestávám rozlišovat. Nějakým způsobem tučňáci vytloukli hodně blogů, které byly relevantní a najednou člověk nachází při hledání odbornějších informací jen “skvělé eshopy”

    Dokud tučňák nepořeší problém s tím, že i malé množství špatných in linků může zlikvidovat ve vyhledávání web, tak se přinejmenším v čechách, které mají malou internetovou komunitu srazí a někdy klesne pod seznam. Oni vychází z amerických reálií, kde i když odpálí deset tisíc relevantních webů pro nějaké špatné reference, tak jim stejně zůstane top10 výsledků a možná i více od jiných webů. U nás, kde na nějaké odbornější téma píše pět lidí (mimo počítače, tam je to pět set)a čtyři z nich mají pouze deset zpětných odkazů z toho 8 nekvalitních (přehodnocení starých katalogů kde se člověk hlásil před pěti šesti lety bez ohledu na seo, ale pro návštěvnost a ony se s časem zvrtly nebo začaly prodávat odkazy) a díky tomu je strýček google odpálí na pozici nevyhledatelnout, je to najednou problém. Náš google je čím dál tím pitomější. Když hledám přes google informace, hledám je poslední dobou hlavně v polštině (větší trh) nebo angličtině. Když hledám něco česky, tak je mi jedno jestli je to seznam nebo google.

    Bing, co je to Bing? (samozřejmě s ohledem na ČR) Pánové místo aby šli tam, kde Google není ještě tak silný (neanglické trhy), honí ho kde je extrasilný.

Comments are closed.