Přepočet sRanku – směr GPR anebo jen moc indexovaných stránek?

Seznam.cz nás poslední měsíce trochu zlobí. Ve výsledcích se ve větší míře vyskytují zahraniční weby. Na oficiálních stránkách fulltextového týmu se v dubnu objevila zpráva, že hodlají indexovat množství cizojazyčných stránek. Což se i stalo. Na některé dotazy je to až nepříjemné (názvy seriálů, cizojazyčná slova bez českého ekvivalentu). Fulltextový tým to údajně označuje jako “zpestření”.

Ovšem od té doby se pomalu ale jistě sune dolů i srank. Osobně si myslím, že mezi tím je spojitost, ale problém může být i jinde.

Rozmělnění sRanku

Od zařazení několika stovek milionů zahraničních stránek do indexu postupně klesá srank všem webům, to je fakt. Což by mohlo ukazovat na jakési postupné rozmělňování sranku, který je přidělován stránkám na základě jejich zpětných odkazů. Srank se totiž přiděluje určitému % stránek. Na 10tku dosáhne třeba jen 0,00X procent, na 9tku, 0,0X procent, 7čku má 0,X procent, 6tku X procent, 5tku 1X procent atd. Jenomže teď se nám do výsledku dostalo hodně stránek s velmi kvalitně vybudovanou odkazovou strukturou. Například všechny stránky anglické, německé, slovenské atd. Wikipedie.

Takovéto weby nejen tlačí na ty nahoře, ale získají i silný střed. V důsledku čeho klesne síla těch dole. Teoreticky by jste měli spadnout o jeden bod, pokud máte weby dobře prolinkované mezi sebou. Jestli ale spoléháte na vysoké ranky odkud cucáte sílu, tak možná po kontrole zjistíte že 3ky popadaly na 1čky. Ovšem tohle všechno je jen teorie. Nemám přístup k dostatečnému množství dat.

Zavedení nového druhu penalizace

Poslední dobou se šušká, že se Seznam chystá vyrazit do boje proti “honičům ranků” či “naháněčům SEO”. Nevím kolik je na tom pravdy, ale nepřekvapilo by mě to. Hodně sranku teče přes u nás poměrně vzácné linkfarmy, takzvané PR weby a pijavice, což jsou stránky napojené na velké autoritativní weby z kterých přes follow odkazy odvádí link juice. Osobně si ale nemyslím, že by jich bylo zatím dostatek, aby mohly manipulovat ve velkém s ranky. Což ovšem nemění nic na tom, že by je nemohl Seznam prostě odříznout, popřípadě se na to připravit.

Dopad rozmachu nofollow

Jestli něco dokáže opravdu zabít ranky, tak je to nofollow. U Google Page Ranku navíc funguje jako černá díra. Ranky skrz něj sice neodchází, ale stránce se odečtou. Jak je to u sRank jsem nezkoušel. Pokud by se zachytával na webech jako je Wikipedia, mohl by pak venku chybět. Při zadání site:wikipedia.org vrátí seznam.cz 52 milionů stránek. Pokud indexuje 700 milionů dokumentů, tak je to velmi hodně…

Devalvace srank

Na WebDeal někdo zmínil, že má teď na většině webech stejný srank jako page rank. Na rychlo jsem se koukl na několik mých webů a musím mu dát za pravdu. Je to celkem zajímavý postřeh. Možná se chce seznam v tomto jen přiblížit Google. Rozhodně se zkuste podívat a dejte pak vědět do komentářů. Na 404m jsou srank i page rank pro všechny :)

Závěr

Poslední dobou se celkem rozmáhaly poptávky na zvýšení ranků u webů. Myslím, že spousta linkbuilderů asi nestihla kvóty. Tak k nim buďte ohleduplní.

Slabý linkbuilder


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Přepočet sRanku – směr GPR anebo jen moc indexovaných stránek?”

  1. Podobný trend s rovnakou úrovňou PageRanku a Sranku som zaznamenal aj ja. Seznam každopádne nepotešil a väčšine stránok znížil Srank. Zaplavovanie indexu zahraničnými stránkami nie je zrovna najlepšia cesta skvalitňovania fulltextu.

  2. Zajímavé postřehy k aktuálnímu tématu Drago. Chápu Seznam, že některé kroky jsou nezbytné, ale štvě mě, že došlo k pádům ranku u poctivých webů, které jsou pravidelně aktualizované, mají originální obsah a rostoucí návštěvnost. Připadá mi to spíš jako devalvace práce než devalvace ranku.

    1. prclan: njn weby, kde se dělá aktivně linkbuilding zůstaly na svém. Ty s přirozeným odkazovým profilem trochu pozaostávají :/

    1. Maki: jj paří. Ale už před nasazení koncem dubna 2012 jich bylo v indexu požehnaně. Takže počítám že seznambot to nějak zvlášť nerozlišuje.

  3. Podle mě Seznam proti SEO honičům a naháněčům ranků něco chystá dlouho, snad už od té doby, co začli bojovat proti patičkovým odkazům. A z praxe vím, že to pořád není ono.

    Nevíte kde se dá zkontrolovat nová hodnota Sranku? Měřil jsem si to na ranky.cz a žádné větší změny..

  4. Mně SR poklesl, dokonce ho mám teď nižší než PR.

    Radek: Nebo zkus xrank.cz.

  5. Podíl seznamu se u mě rok po roku neustále snižuje, nejprve to bylo tak půl na půl, pak 3/5 na 2/5, pak 1/3 na 2/3 a teď už je to jen nějakých 25%, seznam coby vyhledávač “složitějších” pojmů jde ke dnu… – případně rozlejvá těch 6M obyvatel mezi světovej internet čimž, ale zcela marginalizuje svůj význam i pro náš trh… .

  6. admin: Můžu se Drago prosím zeptat, jaký linkbuilding tedy doporučuješ? Protože, abych byl upřímný, docela se po tom, co Seznam předvádí, bojím cokoli s weby udělat…
    Děkuji.

    1. prclan: doporučil by jsem určitě guestposting anebo se dohodnout s více lidma, co píšete na podobné témata, že společnýma silama budete řešit nějaké aktuální téma. Například formou reakcí. Ideálně něco investigativního co přinese i přirozené odkazy. Dále více se zaměřit na nofollow zdroje. Cílit na konkrétní podstránky. Vyhnout se site wide odkazům. Mám teď rozjeté jedno testování a Google už měsíc ignoruje site wide v pravém sloupci výměnu mezi 2 mými blogy (podle GWT). Prostě víc tlačit na propagaci podstránek. Zkusím to ještě promyslet.

      Razer: mám stejný problém u více webů. Čím je web starší (i aktualizovaný) tím více klesá podíl návštěvnosti ze seznamu, naopak u google roste. A to jsem si říkal čím více obsahu nabídnu tím bude růst i návštěvnost z vyhledávačů, ale to je spíše na jiné téma :)

  7. pre google sa optimalizuje dobre, pretože tam človek aspoň vie čo a ako má robiť, ale optimalizovať stránku pre sesnam je už ťažšie

  8. Je to škoda. S-Rank jsem vždycky bral jako hodnotu, která značí jak si vedu na českém internetu. S tím je teď asi konec. Ono to pomalu bude k ničemu, když bude mít S-Rank a Pagerank stejnou hodnotu.

  9. U mě na jednom webu došlo k tomu, že GTPR zůstal na 4, ale S-rank klesl na ze 4 na 2.

  10. Mě to přijde že seznam nemá v tomhle ohledu vůbec žádnou koncepci a teprve nedávno ještě hledal lidi do fulltextu, třeba je to třeba už jejich práce – zatím jsou ve zkušebce zřejmě.

  11. Mě osobně Srank klesl u všech webu (vyjma jednoho) a ikdyz se na to cislo moc nehraje, tak me to rozciluje. Rikam si: Za co???

  12. No mě teda už SR spadl pod PR, prakticky všechny weby. Někde se ani nevyhrabu na 1, přestože jsou to aktualizované weby s obsahem. Takže nezbývá, než dělat “aktivní linkbuilding”, protože “SEO” už dnes dělá tolik lidí, že nějaký přirozený odkazový profil je daleko pozadu. Prostě spamovat komentáře, diskuze, vytvářet podpůrné minisite, linkovat každou pitomost přes všechny sociální sítě atd.
    Když má web s 18 tisíci indexovaných stran a více než 100 IP s backlinky SR 3 po 9 letech, ech, co na to říct, že? Mimochodem ještě před půl rokem měl SR 5. GPR je stabilně na 4, ale taky už se výš nemůžu hnout. Prostě chybí “aktivní SEO” (rozuměj umělý odkazový profil).

  13. Jako by si člověk neměl často měřit tlak a vůbec se nějak sledovat, tak by si neměl ani kontrolovat ranky. Po přečtení tohoto skvělého článku jsem to nepředloženě udělala a teď budu bojovat s depresí. sRanky jsou na sRa..y
    Díky za ty černé díry, to jsem nevěděla, takže jdu mýtit nofollow na svých webech.

  14. Tak ku příležitosti pokusu o monetizaci jsem změřil PR a SR u cca 40 webů a zjistil jsem, že cca u poloviny je SR o jedno menší, u čtvrtiny o dvě menší, u jednoho o tři menší. Tedy výrazný pokles SR relativně k PR za doby před mnoha měsíci (zase tak často to nesleduji).

Comments are closed.