Opravdu internet stojí jen na vyhledávačích?

Pod včerejším článkem Microsoft začíná tlačit na pilu se rozjela velice zajímavá diskuze. Za což všem zúčastněným moc děkuji. Občas si říkám, že by jsem měl delší reakce publikovat do zvláštní sekce jako samostatné články, protože hodnota poznámek zahanbí celý můj článek :)

Ale pojďme k dnešní reakci. Opravdu jsou vyhledávače tak potřebné pro existenci a fungování internetu, že by bez nich nemohl BFU existovat?

Dneska na Lupa.cz vyšel článek Napsal tento článek stroj? Počítače už umí stvořit texty stejně dobré jako novináři, který pojednává o možné budoucnosti, kdy zvláště články plné statistik, analýz a technických obratů vytvoří stroj. Přitom si dohledá všechna potřebná fakta a naváže na už hotové odborné práce z databáze. Výsledkem bude článek, který perfektně splňuje akademické předpoklady, ale bude tak trochu váznout v čtivosti. Na druhou stranu právě to nejdražší na každém článku je právě nahromadění faktů, analýz a popropojování s dalšími autoritativními pracemi a výzkumy. Takovýto výtvor sice výzkum nikam neposune, protože neobsahuje vlastní úvahy a názory, na druhou stranu je informačně neutrální a ideální pro BFU.

Pokud by podobný systém dokázal psát i bulvár, politické zprávy anebo sportovní zpravodajství potřebovali by jsme vůbec vyhledávače? Do políčka zadáme téma článku a do pár vteřin jej máme vygenerovaný. Pokud s výsledkem nejsme spokojený, doplníme pár klíčových slov a před našima očima se vygeneruje přesnější verze toho o čem si chceme přečíst. Co by jsme běžně hledali mezi miliardami stránek. Jednoduše nemá cenu hledat na internetu, když nám to systém vygeneruje na míru.

Tohle by asi byl konec vyhledávačů. Anebo by je to spíše hodně oslabilo. Stále budeme potřebovat hledat zboží na eshopech, dražit nepotřebné věci v aukcích, a hlavně s někým pokecat prostě mít interakci s dalšími lidmi. Je pravda, že z velké části by tohle všechno šlo přesunout na sociální sítě. Ostatně právě tam by se zdržovali lidé.

Většině BFU by asi stačil generátor zpráv na míru v kombinace s Facebookem. Takové personalizované generování podle témat o které má zájem. Každé ráno by si uživatel našel vlastní noviny podle svého gusta.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Opravdu internet stojí jen na vyhledávačích?”

  1. Ale aj tie informacie musi nieco vyhladavat, cize by to nebol ich koniec, ale skor ich transformacia

  2. V podstate je asi jedno ci tie data nahadze do formy clanku STROJ alebo CLOVEK. Zaklad je v tom, ze tie data pravdepodobne musel nejakym sposobom ziskat/zaradit clovek. Ked dokazu STROJE samostatne rozhodovat o zbere (zdroji) a zaradovani dat, potom to bude zaujimave…

  3. Drago, ako si napisal, toto moze fungovat, ak je hokejovy zapas, alebo dajaka firma vyda tlacovu spravu (ktoru napise clovek – stroj z nej vyhodi balast a prida porovnanie). Mozno este v ekonomike ako je kurz dolara, cena zlata, hodnota akcii a podobne.

    V pripade, ze sa stane nehoda, ze sa v parlamente o niecom hlasuje, alebo dalsie veci, stroj nema sancu. Ten reporter tam byt musi.

  4. Ne konec, ale budoucnost vyhledávačů .. však to Google takhle chce .. už teď nenabízí na některé dotazy jen odkazy, ale přímo informace.

  5. Já tu zprávu na Lupe nečetl celou, ale..

    Někdo tomu stroji musí ty data zadat. Stroj je potom doplní do šablony, protože je na stadiónu pokaždé jiná nálada musela by šablona mít pokaždé jinou omáčku – tu musí někdo napsat. Nálady na stadiónu se pak mohou opakovat, ale to stroj nepozná takže zase přijde na řadu člověk a určí patřičnou šablonu pro článek.

    Pokud by se šablony s omáčkou příliš často opakovaly lidi by to začalo nudit. Na řadu přijdou další pisatelé omáčky pro šablony. Takže stroj vlastně přidá jen ty výsledky obohatí je o druhou šablonu, kterou napsal člověk, s výsledky minulých utkání.

    Není práce stroje spíš na škodu a další náklad k současným redaktorům?

    Zatím není taková UI aby ji nemuselo obsluhovat víc lidi, kteří vyjdou platově výrazně dráž než redaktoři.

  6. …a pak jednou začnou vznikat sociální sítě a diskusní fóra, na nichž si mezi sebou budou stroje vyměňovat svoje zkušenosti s tvorbou personalizovaných článků pro hloupé BFU nebo kde si budou chtít stroje jen tak potlachat, protože budou cítit potřebu interakce s dalšími stroji…

  7. Vyhladavace maju buducnost istu pretoze ludia na webe hladaju konkretne informacie.

    Skor si myslim ze je ohrozena buducnost SEO ako ho dnes pozname, a budeme svedkami velkych zmien v prezentovani vysledkov vyhladavania. Bude zrejme viacej reklamnych pozicii a menej organickych vysledkov. Organicke vysledky v podobe odkazov na stranky budu postupne nahradene konkretnym riesenim problemu. Tymto trendom sa ostatne Google ani netaji.

Comments are closed.