Král klikaček Zynga zřejmě podcenil nové technologie

Je zajímavé jak jsou některé internetové služby náchylné na nové technologie. Například Zynga, velká společnost produkující hry jako Farmville anebo Cityville má problémy údajně kvůli tabletům a smartphonům. Osobně si myslím, že právě zásluhou Zynga je Facebook dnes tam kde je. Ať už v dobrém či zlém. Ostatně kdysi pumpovali do FB reklam velké peníze, které jej drželi nad propastí neúspěchu. Dnes přemýšlí jak sami přežít.


Když Zynga vstupovala na burzu, tak se jejich akcie prodávaly za 10 USD. Dokonce se na rozdíl od Facebooku vyšplhaly na 14 USD. Firma generovala velmi hezké zisky. Lidi nakupovali virtuální měnu, aby si mohli zkrášlit svoje městečka, farmičky, pekárny a kdo ví co ještě. Dnes jsou jejich akcie někde na 2,92 USD, což je 26 centů nad jejich absolutním minimem.
Velcí investoři se akcií už zbavili a nebojí se otevřeně problém pojmenovat. Facebookové hry musí bojovat s tablety, které toho nabízejí daleko více. Výhody FB her byla jejich dostupnost, to ovšem s mobilními zařízeními, které všude nosíme sebou padá.

Nevím jestli Farmiville opravdu zabíjí jen mobilní zařízení. V lednu tohoto roku jí hrálo 34 milionu hráčů, teď prý má jen 18 milionů. Je to stále dost velký pád, ale stále má dvakrát tolik než nejúspěšnější MMORPG světa World of Warcraft. Určitě v tom hraje roli i konkurence, která produkuje spousty podobných “her”, tedy spíše klikaček. Hráči se tak tříští do menších skupin.

Záchranu vidí ve vydání Farmiville 2, která má výt údajně naprostá bomba. No uvidíme.

Můj osobní názor je, že se vývojáři drží moc zkrátka. Nový flash 11 dokáže dělat naprosté zázraky s 3D grafikou. A co si budeme povídat u nové generace smartphone je rovnou dosažitelnost aplikací doslova na pár kliků. Takže ani žádný flash nepotřebují. Proč ještě nikdo tedy nenapojil pokémony (anebo jim podobnou hru) na sociální síť? Nevím kolik z vás hrálo pokémony, ale udělat je online s možností hrát offline, když pojedu do práce anebo budu čekat, tak … no radši nemyslet :)

V každém případě je to jedna z prvních ukázek jak technologické novinky opravdu mohou otřást internetovou firmou v základech.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Král klikaček Zynga zřejmě podcenil nové technologie”

  1. Nástup tabletů + lidi to omrzelo, pořád na jedno brdo. A docela mě štve, jak se v pokeru objevují prvky rulety a herních automatů, v podstatě se nyní Zynga chová jako moderní drogový dealer.

    1. Honza: 9M platících. Kolik je na free serverech nevím. Blizzard to má ale celkem dobře vymyšlené. Například, když jsi si předplatil WoW na rok dostal jsi zdarma digitální Diablo3. Poslední rok je znát, že bojují s konkurencí a vytahují různé marketingové akce. Popravdě se jim poslední datadisk moc nepovedl a poznali to na počtu předplatitelů. Spadlo jim to z 11M na 9M. Koncem září ale vychází nový datadisk, který vypadá celkem slibně :)

  2. Mluvil tu někdo o pokemonech? :-D (viz můj podpis)

    Já si myslím, že s nima je hlavně problém v tučné licenci, kterou se mnoha menším firmám nebude chtít platit.

    Jinak kromě FB existují i asijské sociální sítě (i placené…) a tam podobné hry samozřejmě jednou a vydělávají stamiliony.

  3. Zynga se jednu dobu pokoušela o vlastní sociální sít, ale moc se jít to nevedlo.

Comments are closed.