Začíná AdSense ztrácet dech?

Přiznám se, že by mě ani nenapadlo nějak detailněji zkoumat statistiky AdSense vs Sklik, kdyby jsem včera nenarazil na webtrh diskuzi, která dneska už je smazaná. Jeden z webtržníků tam zveřejnil screenshoty svého projektu, který mu vydělává na skliku poměrně slušné peníze. Rozjela se debata, jak by na AdSense mohl vydělávat více. Ovšem objevil se i hezký názor o změnách na AdSense, které naopak nemusí všem publisherům vyhovovat.

Jelikož nemám žádné informace ani neznám důvod, proč bylo toto vlákno smazáno, dohledal jsem jej v Google cache a dávám jej sem k nahlédnutí.

Smazané vlákno na webtrhu - I sklik.cz může slušně vydělávat

Adresa webu nebyla uvedena, dokonce ani konkrétní čísla k návštěvnosti. Celé to může být i fake. To už si každý z nás bude muset přebrat po svém. Ovšem přivádí mě to k zamyšlení.

EDIT 14:49 31.8.2012: Tak se nám autor vlákna vyjádřil v komentářích. Přidávám to i sem:

viz. PM co jsem posílal na webtrhu jednomu člověku:

Ahoj,


Traffic není žádný zázrak – ostatně to není tajemství – mám něco okolo 350UIP/den. Co mě ale vytahuje hodně nahoru je cena za proklik. Protože některé dny mi opravdu vychází průměr víc než 12 – 16 kč za jeden klik. Mám tam jeden oddělený kanál, na který jsem se dnes při tvorbě grafu díval – měl jsem tam 2 kliky a cena za ně 54,76 Kč. Toto mě prostě brutálně vytáhne zisk i bez monstrózního trafficu.

CTR mi hodně rozmělňuje to, že mám na jednoho uživatele dost pageviews (cca 6 stránek na uživatele).

Andy

Zrušil AdSense možnost vypnout cílení podle zájmů?

Už to bude nějaký ten týden, co se mi na více stránkách zobrazuje cílení reklam podle dříve hledaných frází (cílení podle zájmů). Přitom vím, že jsem tuto možnost v AdSense účtu vypnul hned po zavedení. Včera jsem to nastavení hledal a nedohledal jsem.

Za poslední měsíc mám 20% všech zobrazených reklam cílených právě podle zájmů. Je super, že tento druh reklam mají inzerenti rádi, ale na mých projektech by jsem radši zobrazoval tématické reklamy. Ostatně když poprůměruju ceny za proklik, ze všech webů tak je to 5,18 CZK kontext vs 4,24 CZK podle zájmů (v RPM 12,17 vs 8,23). Rozdíl je 0,96 CZK. Ale to je trochu nevhodné porovnání. Přeci jen jsou do toho započtené i weby, kde je PPC reklama spíše jako doplněk.  Tématicky jsou slabší.

I když mohl by jsem uvést i jeden konkrétní příklad. Mám jedno menší minisite (7 stránek), kde jsou rady ohledně úroků. Jak se co počítá atd. Stránka i přes poměrně špatné SEO se vyhledávačům libí. Posílají tam lidi, kteří si obsah čtou (reklama je striktně oddělena od obsahu, žádné matoucí odkazové lišty). Za tento měsíc dělal průměrný klik 5,69 CZK z kontextu a teď se podržte 0,1 CZK dle zájmu. Pokud by to byly kliky za 0 tak by jsem to chápal. Ale tohle? Možná to je jen nějaká chyba, kterou jsem špatně pochopil.

Ovšem neměli by jsme koukat jen na cenu prokliku. Chce to sledovat hlavně RPM aneb kolik nám reklama vydělá na 1000 návštěvníků. Síla AdSense je totiž v množství inzerentů. Zvláště pokud máte na stránce velké množství reklamních ploch. V určitých případech dokonce AdSense sáhne i po zahraničním inzerentovi. Opět příklad. Máte stránku o cestování konkrétní země v zahraničí. Píšete například o místních hotelech. Zmíníte jeden fakt kvalitní. No a po publikování se tam zobrazuje zahraniční reklama, kde je daný hotel zmíněný. Pokud to tedy nepřeplácne AdSense nesmyslnou zájmovou reklamou za pár korun.

A proč s tím mám problém? Protože to nejde vypnout. Rád by jsem to prostě vypnul i když tím budu riskovat, že na některých stránkách by RPM vycházel pro zájmovou reklamu lépe.

AdSense vs Sklik

Tím, že přešel AdSense na koruny se dá velice snadno porovnávat s Sklikem. Tak trochu padla pomyslná hranice. A je nutno říct, že majitelé stránek začínají daleko více porovnávat. A kdysi legendární “AdSense je minimálně 2,5x lepší než Sklik” už určitě neplatí.

Made for Sklik

Tento pojem začíná nabírat na vážnosti a řekl by jsem, že výše zmíněný screenshot bude jeho příkladem. Vlastně to není nic nového. Více lidé nezávisle na sobě mi potvrdilo, že to zkusili ze srandy a funguje to. Existuje určitá specifická skupina inzerentů, kterých je dostatečné množství na to, aby dokázali uspokojit poptávku po jejich reklamách. Žádné nahazování levných alternativ, ale opravdová přesně cílená reklama. Všechny plochy jsou zaplněné a navíc cena za klik je dostačující. Ba co víc kolují legendy o klicích, které běžně přesahují 100 korun.

Technická podpora

Nevím jestli u AdSense probíhala nějaká čistka, ale za poslední čtvrtrok jsem dostal čtyři zprávy o banu publisherů, kteří chtěli poradit co dál. AdSense také rozesílá stále více upozornění a banuje celé weby za maličkosti. Zatímco titulkové weby s odkazy na warez mají AdSense reklamu už několik let, tak člověk co napíše recenzi o filmu pro mládež a přidá fotku se scénou kde je polonahá herečka, dostane ban na celý web. Nedej bože pokud zveřejníte na webu recenzi na střelnou zbraň. To je už rovnou napomenutí.

Co myslíte, kde vysvětlíte nedorozumění rychleji? S technickou podporou sklik anebo adsense? Největší sranda je, že tento problém mají hlavně blogy, magazíny a informační portály. Minisite a MFA ne. Ty dělají jen dokonale bezchybné weby, přesně podle pravidel a požadavků.

Závěr

Na závěr jsem si nechal jedno menší porovnání. Na cn130.com jsem dal už dávno ze zvědavosti reklamu sklik. Tématicky se zobrazovaly zhruba stejné reklamy jako na 404.com (webhosting, domény, SEO). Je pravda, že na 404m.com občas problikla reklama na podnikání, účetnictví a investování. Jak myslíte že si vedou v ceně za proklik? Za srpen má cn130 6,77 CZK a 404m 6,36 CZK. Je pravda, že vzorek je malý. Na druhou stranu do 2,5x to má hodně daleko. RPM porovnávat nebudeme. Ostatně to ani v tomto případě není důležité. Na RPM vychází lépe přímý prodej, například reklama pod článkem, kterou jsem zlevnil o polovinu a zatím jí nikdo moc extra nekupuje :)

A jak je to u vás. Pochlubte, přihoďte klidně odkaz :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Začíná AdSense ztrácet dech?”

  1. Návštěvnost zveřejněna byla – 350UIP denně a cena za proklik v průměru 12-16Kč, tvrdí autor :)

  2. Taky jsem byl u jednoho důkazu, kdy Sklik byl výkonější než Adsense, ale viděl jsem to pouze v málo případech.

    Nicméně Adsense bych prozatím preferoval.

  3. Tak já k tomu mohu jen napsat, že Sklik bohužel stále moc často zobrazuje nerelavantní reklamu, zkoušel jsem vyměnit na 14 dní reklamní blok Adsense za Sklik, jednalo se o stejný blok a výsledek, katastrofa. Při návštěvnosti 250 UIP denně vydělal Adsense 3tisíce a Sklik 250 korun.

    Nicméně, po přechodu Adsense na koruny, se z nějakého mě neznámého důvodu propadli výdělky tak o 50% dolů, cena za klik je někde úplně jinde, než byla v červnu. Ano může to být částečně sezoní pokles, ale aby byla v srpnu průměrná cena za klik 2,10 to už je docela humus. Naproti tomu, když už někdo na Sklik klikne, cena za proklik je poměrně dobrá, průměr mám 9,50 a nejsou vyjímkou kliky za 45 korun.

    Taky momentálně dělám nějakou statistiku, tak uvidíme. Hlavně jsem zvědav na září, jestli se to vrátí do starých kolejí a nebo ne.

  4. viz. PM co jsem posílal na webtrhu jednomu člověku:

    Ahoj,


    Traffic není žádný zázrak – ostatně to není tajemství – mám něco okolo 350UIP/den. Co mě ale vytahuje hodně nahoru je cena za proklik. Protože některé dny mi opravdu vychází průměr víc než 12 – 16 kč za jeden klik. Mám tam jeden oddělený kanál, na který jsem se dnes při tvorbě grafu díval – měl jsem tam 2 kliky a cena za ně 54,76 Kč. Toto mě prostě brutálně vytáhne zisk i bez monstrózního trafficu.

    CTR mi hodně rozmělňuje to, že mám na jednoho uživatele dost pageviews (cca 6 stránek na uživatele).

    Andy

  5. mě by zajímalo co má každý s adsense a českou korunou.. já ho mám stále v eur a nikde žádné doporučení ani odkaz jak přejít na czk… jestli něco prý posílali na email, tak ten jsem si nemohl přečíst, jelikož mi seznam.cz (email na celý život) smazal emaily, že jsem se přihlásil po půl roce :(

  6. Moc pěkný článek. O tom, že AdSense házel velmi slušné peníze jsem měl možnost zažít. Po nespecifikovaném zabanování a neochotě podpory ani odpovědět na odvolání mám 6 let smůlu. S Sklikem to jde zatím jakž takž, bývalo to lepší. Chtělo by to dalšího konkurenta, aby bylo z čeho vybírat.

  7. ahoj,
    tak bohužel mám pocit, že Sklik má do Adsense stále stejně daleko jako před rokem. A to nejen co se týká výdělků, ale i servisu.
    Je to zhruba rok, co jsme na toto téma s kolegou připravili poměrně podrobný seriál: http://www.blabol.cz/adsense-vs-sklik-kdo-s-koho-cast-1/
    zrovna nedávno jsem měl chvíli času a tak jsem si udělal podrobnou srovnávací analýzu u cca 15ti webů, kde máme nasazen Sklik a Adsense. Pouze jeden jediný web z těch 15ti má srovnatelný příjem z adsense a sklik. Jinak všechny ostatní mají výrazně silnější Adsense a to až 10x!! V současné chvíli Sklik výrazně začínám tlumit, mám ho na webu tak z max. 10 – 15% neprodaného prostoru, jinak vše ostatní je Adsense nebo prodaná reklama.
    Sklik zaostává ve všem. Cena za proklik je nižší, RPM taky.
    Nyní dělám srovnávací studii grafických reklam z Skliku a adsense. Výsledky zveřejním zhruba za týden až dva, ale už nyní vím, že nemá prakticky ani smysl grafickou reklamu od skliku nasazovat…
    Trochu zarážející je jedna jediná věc – pokud Sklik dává publisherům málo, dalo by se čekat, že spokojení budou aspoň inzerenti. Kdo ale inzeruje prostřednictvím adwords a skliku v obsahové síti, tak potvrdí, že ve většině případů vychází adsense efektivněji.

  8. mě osobně se stále více osvědčuje adsense. Na adsense cca 70 webů, na sklik cca 10 webů, poměr příjmů je cca 75:8, zatímco na sklik ty nejlepší weby mají rpm 800 – 1200 CZK, na adsence 1600 – 2800 CZK a přitom se jedná o stejnou tématiku.

    Je ale pravda že u sklik za poslední 3 měsíce pozoruji setrvalý růst (bez toho že by se měnilo množství návštěvnosti, zatímco dřív byl průměrný zisk 4 – 5k CZK, poslední tři měsíce je to 6 – 8k CZK, u adsence je to stále stejné (při zohlednění výkyvů v souvislosti s prázdninami/hezkým počasím).

  9. cílení dle zájmů se stále dá vypnout na:

    povolení a blokování reklam/možnosti blokování/pokročilá nastavení

    1. top: teď jsem na to koukal, mám to zakázané. Zkusím to vypnout a zapnout :)

  10. taky jsem to ted zkusil vypnout tak jsem zvědavej na změnu :)

  11. Nemáš nějaké bližší info o tom, proč bylo vlákno z Webtrhu odstraněno ?

  12. Podle mě je u Adsense není velkou chybou cílení na to co má daný uživatel rád, ale chce to vychytat mušky.

    Třeba já dnes vybíral na heurece nové kolo a teď se mi všude kde je adsense ukazuje reklama na Heureku jízdní kola. WTF? To už mi přijde hodně zbytečné když jsem před tím daný web navštívil. Na branding je to dobrý, ale pro webmastera z toho pšenka nepokvete.

  13. Sklik roste, navíc zavedl grafickou reklamu, kterou dohání svůj malý problém s filtrem nerelevatních stránek. Bohužel vyžaduje dost ruční práce, ale když si ji člověk dá, tak dokáže příjmy dost hezky doladit (iq testy a různá hubnutí jsou mor, pokud na to není napsaný web).

  14. Na pár webů jsem Sklik nasadil a ceny za proklik jsou celkem pěkné. Relevanci se mi podařilo zvýšit díky tagům sklik-start/stop, které jsem nastavil vyloženě jen na článek, takže mi to nebere ten bordel okolo. Relevance se díky tomu zvýšila tak na dvojnásobek.

  15. Díky za zajímavý článek. Zkusím na některé weby nasadit Sklik a uvidím. Dobrá rada byla i kde vypnout v adsence nastavení cílení podle zájmu. Myslím, že by to u úzce specializovaných webu mohlo pomoci, kde zvýšení prokliku.

  16. Sklik se stále hodí jen pro některé tématické weby, u většiny mi jinak AdSense vydělává někdy i 10x tolik než Sklik.

  17. Vysvětlení celého problému je jednoduché, google částečně srovnal s konkurencí krok, tzn. ubral krok a vaše příjmy. Příště to bude třeba naopak.

  18. Tak ono je to s tim rozdelenim podle zajmu/kontaxtově osemetne, treba ja jsem si ted projizdel prehledy a:

    Kontextové cena za proklik 22,59 Kč
    Dle zájmu 21,80 Kč

    (oblast stavebnictví…)

Comments are closed.