Odkud berou zlí domaineři typo domény

V typosquattingu jsou údajně slušné peníze. Občas se dají typo domény koupit v aukcích na zahraničních diskuzních fórech za několikanásobek jejich měsíčního zisku.

Pokud jste někdy zkoušeli typo doménu sami najít, asi jste skončili z velké části neúspěchem. Ono najít dobrou překlepovku není zrovna jednoduchá záležitost.

Mezi jedny z nejlepších typo domén jsou takové napůl překlepovky a napůl type in domény. Jednoduše řečeno vezmete .com doménu a najdete k ní .ccTLD. Například wikipedia.org a wikipedia.cz. U nás .cz varianta vede na .org, ale najdete země, kde národní doména povede na zaparkovanou stránku.

Na rozdíl od zahraničí, kde se snaží vyhmátnout spekulanti .com doménu různých značek ještě dříve než si jí majitel stihne zaregistrovat, u nás máme poměrně více času a spousta kousků by určitě ani “právoplatná vlastník” neměl zájem registrovat. Sám jsem jich pár registroval a rozhodně to žádné terno nebylo. Ostatně ve většině případů se po čase většina lidí naučí chodit na správnou stránku. Budování obsahu je zase časově/finančně náročnější. Ale nebudeme zde rozebírat jak vydělat na typo doménách. Tento článek má být o tom jak najít takovou tu typo doménu s českou koncovkou.

V zahraničí jsou stránky sledující určité velké společnosti, které si kupují nové domény. Nemusí se vždy jednat o spekulanty. Nová doména, kterou si koupí producent filmů může věštit nový film a mít takovouto zpravodajskou informaci je výhoda vůči konkurenci. Tomuto tématu se věnuje například fusible.com. Například včera zjistili, že Lucasfilm zřejmě plánuje něco co se bude jmenovat Star Wars First Assault. V článku najdete i seznam právě registrovaných domén. Doména StarWarsFirstAssault.cz je “překvapivě” volná. I když v tomto případě by bylo nutné zauvažovat o jiné monetizaci než parking. Nevím kolik BFU v ČR by to vyťukalo správně do adresního řádku.

Jako další zdroj poslouží třeba wikipedia. Například připravované filmy pro rok 2013 a dále anebo seznam budoucích počítačových her. Co se týká firemních produktů, tak na to je ideální spíše ruční procházení. Nezapomínejte kontrolovat reference a zdroje. Ne vždy je horká novinka opravdu reálná. I když u typo domén to bylo vždy spíše o sázce do loterie.

Výše zmíněným návodem nezískáte ve většině případů domény vhodné na parkování. U .cz domén je monetizace stále náročná. I když třeba napojení přesměrování s affil linkem nemusí být vždy špatné. Když se to dobře udělá lidi nic nepoznají a vše píšou s .cz koncovkou. Dá se tak nabrat i nějaký ten rank. Ideální by bylo získat k doméně i nějaké nadšence, co vám budou tvořit zdarma obsah, popřípadě za nějaký menší peníze. Určitěje to efektivnější, jenomže to už chce zkušenosti s organizováním.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Odkud berou zlí domaineři typo domény”

  1. Teda Drago – to jsi teda vzal hodne zjednodusene kde brat typa…s takovou by se to delat moc nedalo…

    1. stoork: tak tohle je jen ochutnávka zbytek výjde v mém infoproduktu 666 kroku pekelného domainer.

  2. Jak je to vůbec u nás s legalitou držení takové domény? neříkám, že jsem pár podobných domény čistě ze spekulace nekoupil :-D

  3. Před časem jsem prodal jednu překlepovou doménu na seznam.cz

    Překvapivě byla volná :-) a generovala minimální návštěvnost 90 UN denně což je na české poměry slušné.

    Tedy věřím,že v rámci návštěvnosti třeba US s dobrým typo budou dobré výdělky…

  4. nedavno som registroval par domen za ucelom clanku, aby som zistil, ci je mozne robit peniaze na typo/tm v malom. zatial presiel asi mesiac, a mozem povedat ze moznosti je strasne vela, ale v malom to s najvacsou pravdepodobnostou nejde. je vidiet ze na traffic sa narazit podari, ale treba skusat, a jedina sanca su masove regy z generovanych listov. predpokladam ze v .cz vodach to nebude ine, skor v tomto ohlade podstatne tazsie.

Comments are closed.