Parazituje na vaší značce konkurence? Na Google to bude mít o 30% těžší.

Tak schválně. Začneme jednoduchou otázkou. Kolik výsledků dostanete pokud zadáte do Google nějakou známou internetovou značku, jejíž autorita je dostatečná, aby k ní Google přiřadil sitelinks (nebojte není to žádný chyták). Správná odpověď by měla být – přeci deset. Jenomže to už zanedlouho nebude platit. Už teď se u nás v ČR testuje novinka, která zkrátí při uvedených parametrech počet výsledků na sedm.

Zkrácená sedmivýsledková stránka vypadá následovně (pro plnou velikost stačí kliknout).

Tato na první pohled kosmetická změna může mít slušný dopad nejen na “parazitické” MFA/minisite ale i na eshopy, které přeprodávají určitý druh zboží či služby. Například Slevomat přišel o 30% posledních konkurentů. Obdobně je na tom T-mobile, webtrh anebo 1000her. Na žádný dvouslovný název jsem zatím nepřišel, ale klidně může u vhodně navržených stránek s dobrou doménou existovat.

Co za tím stojí je otázkou. Klidně to může být snaha o přehlednější stránku, anebo také využití reklamního potenciálu. Pokud na svého konkurenta nemůžete dosáhnout, prostě si musíte koupit reklamu. Když se bude jednat o zajímavé slovo, které na prvním místě zabere wikipedia se sitelinks, pod ní budou další autoritativní vědecké weby a horké zprávy z deníku, moc místa pro SEO šamany nezůstane. A to nemluvím o zaplácání stránky výsledky Google Images a YouTube. Ty se do počtu výsledků sice nezapočítávají ale rozhodně budou slušně ubírat z počtu kliknutí.

Aby to zanedlouho nedopadlo, jako v meme komiksu MFA se už nevyplatí. Mimochodem screenshot, který jsem použil v tom komiksu je pravý.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Parazituje na vaší značce konkurence? Na Google to bude mít o 30% těžší.”

  1. Otázkou zůstává, co se stane, pokud si nějaká firma vybuduje značku na běžně používané frázi.

    V důsledku toho pak mohou ve výsledcích vyhledávání tratit i weby, co optimalizují web podle nástroje Google Keywords na určitá slova či fráze a chtějí být nalezeni ve výsledcích vyhledávání podle toho, co lidé aktuálně hledají.

  2. Myslím že důvod pro změnu bude asi kombinace většiny zmíněných věcí z článku. Na mě osobně stránka s měnším počtem výsledků působí lépe a dojmem, že se tam ještě něco vejde. Co, to se necháme překvapit:)

  3. Spíš než snaha o koupení reklamy je to další logický krok, jak udržet lidi co nejdéle v serpu. V zahraničí se testují nové druhy linků, co jsou zobrazené dokonce v odrážkách – v podstatě kopie celé navigační struktury v serpu.

  4. No ono je to dobře :-). Když Google takhle pročišťuje internety, proč tam teda cpe na další stránky ty ostatní výsledky. Pokud si je jistý správností první stránky, proč si myslí že mě budou zajímat ostatní výsledky :-)

  5. Nevím, v určitých odvětvích už je PPC cena tak veliká, že si firmy radši najmou služeb SEO lobistů.

  6. Ahoj,
    nemyslím, že by to byl boj proti parazitování, ale jde spíš o přehlednost v souvislosti se sitelinks. Například na můj web dobraprace.cz vyjede v google na dvojslovnou frázi “dobrá práce” taky sedm výsledků s prvním sitelinks, ale přitom relevance ostatních výsledků je mizivá. Ostatně to je pěkně vidět i v tom tvém screenu, kdy mi některé nepřijdou relevantní (na první pohled podle snipetů, do hloubky jsem to nezkoumal)
    Jarda

  7. PPC reklama moze byt pri nazvoch spolocnosti pravne napadnutelna, takze by som si na to dal urcite pozor. Poznam viacero pripadov, kedy sa spolocnosti dohodli medzi sebou mimosudne na odskodneni spolocnosti parazitom. Podotykam, ze neslo o male peniaze. Takze ak chce niekto parazitovat na znacke, tak by si mal poriadne zvazit dopady, ktore mozu z tohoto kroku vyplynut.

  8. Ja sa obavam ze tieto zmeny predznamenavaju cosi horsie a sice pridanie dalsich xy PPC reklamnych pozic hore nad organic serp vysledky.

    Google musi tento rok zarobit o 25% viac na onlin reklame, odniekial tieto prachy vziat musi!

Comments are closed.