Dafuq did i just read?

Dafuq did i just read? – je obrázek, anebo kus textu který je velice nevhodný, často prezentovaný na konci se satiriským úsměvem anebo posměškem. Původně pochází z kultury meme komiksu, kdy Derp uvidí něco, po čem si chce vyškrábat oči, anebo následuje hláška “I don’t want to live on this planet anymore.” volně přeloženo: “Už na této planetě nechci dále žít”.

Pokud si myslíte, že jste dostatečně odolní tak si můžete prohlédnout následující screenshot, který jsem dnes sejmul na webtrh.cz

Na to nelze napsat nic jiného než výše zmiňované Dafuq did i just read? Ale aby jsem byl férový začneme od začátku.

Reklamní systém PostsGenius, který je v současností jediným “ani po špičky malíčku šahajícím konkurentem” PlaCla.cz. A taky má v poslední době problémy. Před pár týdny jej napadla nebezpečná virová infekce, který byla po pár dnech údajně přeléčena, ovšem některé antivirové programy dodnes označují web jako nebezpečný. Majitelé zřejmě jednali pomalu a web byl zanesen do nějakého seznamu nebezpečných webů.

Dalším problémem je údajně platební morálka. Systém PostGenius vyplácí peníze v určitých cyklech, pokud si tedy zažádáte o vyplacení. Chvilku to opravdu trvá, ale já jsem se peněz po cca měsíci dočkal. Bylo to tento rok tuším v druhém kvartálu, před zavirováním webu. Mám s většími firmami zkušenosti a platby po splatnosti nejsou ničím výjimečným. Osobně preferuji taktiku slušně upozorňovat a trpělivě vyčkávat než se pouštět do nějaké zbytečné potyčky. V každém případě jejich systém jejich pravidla.

Zřejmě tyto dva důvody. Vedli výše vyscreenshotovaného k napsání příspěvku. Pokud by to bylo mezi ním a PG tak je mi to jedno, jako většina takzvaných rage postů a flame war na Webtrhu. A popravdě nejen na něm, je toho dost všude. Co mě ale zarazilo je způsob jakým se chce systému PG pomstít. Odstranit všechny publikované posty, protože pak se naštvou inzerenti a třeba se nějak oni PG pomstí.

K inzerentům by jsme měli chovat určitou úctu. Investují svoje peníze do reklamy od které očekávají, že jim přinese nějakou zpětnou vazbu. Nemusí to vždy být prodej zboží, některým stačí prokliky, like, sběr email anebo i nějaký ten link juice. Spokojený inzerent je pro nás dobrý inzerentem, protože dostatečné množství spokojených inzerentů vytváří nejen potenciální dlouhodobou prosperitu našemu projektu, ale také kontakty do budoucna. Celý tento reklamní byznys není nic jiného než velká symbióza a je jen na vás jak z toho dokážete vytěžit co možná nejvíce. Třeba takové zabití symbionta u Jaffi mělo ve většině případů fatální následky.

Jeden lehký příklad. Pokud někomu publikujete článek přes PG anebo PlaCla, a ten jej odmění komentářem “dobře odvedená práce”, “jsem spokojený”, co vám brání mu za týden či dva napsat na email a zeptat se jak to dopadlo? Když bude stále spokojený můžete mu rovnou nabídnout napsání dalšího článku, reklamu na měsíc, oslovení emailem čtenáře, follwery na twittru anebo přihodit návrh na menší reklamní kampaň na vašem dalším blogu, či projektech vašich kolegů. Ve výsledku můžete úspěšný reklamní článek za 500 CZK na nějakém systému proměnit v reklamní kampaň za 5K CZK čistého zisku pro vás. Na druhé straně je jen další člověk, co potřebuje vynaložit prostředky, tak aby se mu vrátily. Stačí myslet jako podnikatel. Vytvořit seriózní nabídku z které budou profitovat obě strany a je to doma.

Další příklad je o tom umět se dívat. Někdo třeba v PlaCla vidí jen poptávky firem. Vím že jsou lidi, kteří tyto nabídky sledují, aby jim mohli obratem nabídnout linkbuilding. PlaCla PR weby zakazuje, ale proč je cpát do PlaCla, když stačí znát poptávající a rovnou jim poslat emailem nabídku na publikování v tématických PR webech. Úspěšnost je prý zajímavá. Navíc je to údajně pro obě strany zajímavější.

Ok ale zpět k tématu. Co jsem tu chtěl napsat je, že na prvním místě by pro vás měl být vždy inzerent, protože to je váš partner. Zprostředkovatel je vlastně jen takový pasák, kterého by jste vlastně ani nepotřebovali, ale někdo musí dělat účetnictví, zabezpečovat provoz a hlavně na vše dohlížet. Když vám pasák nevyhovujte jděte jinam, anebo jej jednoduše obejděte. Není třeba se mstít obchodnímu partnerovi, to je vlastně proti smyslu samotnému podnikání a navíc je to podle mě naprostá ********. To máme snad už z dob ničení báboviček na pískovišti za sebou ne?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Dafuq did i just read?”

  1. Ten text je ale i tak divnej, nepsal ho zahraniční blogger přes translator? A nebo ještě spím :-)

  2. PG byl už od začátku pochybný systém, ale spousta lidí hledá na našem trhu každou příležitost, jak své weby monetizovat, takže do něj šla. Dnes zřejmě někteří přijdou o své peníze. I já mezi ně patřím. Musím s Tebou Drago souhlasit, že je nesmysl zveřejněné články z webu odstraňovat. Mým webům to neublíží, a když už jsem přišel o peníze já, nemusí o ně přijít také inzerent.

    P.S. (Webdeal) – konkurenci by to hodně chtělo… :D

  3. Také mám v systému nějaké peníze, zkoušel jsem ho jednak jako inzerent a také jako blogger, obě varianty nejsou nic moc, no spíš nic. Inzerentům samozřejmě články neodstraním, nicméně pokusím se je kontaktovat, popsat jim situaci jako v systému je, že jejich peníze k bloggerům nedojdou a tak pokud budou v systému dál inzerovat se jim může stát, že blogger články stáhne, protože za ně nedostal zaplaceno. K čemu bude PG systém, v kterém nebudou inzerenti?

  4. Měl jsem radost, když jsem PG našel, že to bude pěkný doplněk PlaCla.
    Prý mají několik set poptávek měsíčně, o čemž pochybuji.
    Házím to do jednoho pytle s BackLinksGenius, se kterými také asi brzy skončím, protože mi nedokázali vysvětlit, proč mi platí za jeden odkaz v článku, když do něj umístily odkazy dva.
    Nakonec ta PlaCla nebude tak špatná…

  5. Jako inzerentovi by me to samozrejme vadilo, kdyby blogger clanek stahnul, prece jenom presne jak pises, jde i o profesionalni cest. To radeji napsat negativni clanek na zprostredkovatele, jen se to v serpu chytne, to je lepsi odveta.

  6. To je super v postsgeniusu mam jako bloger dost peněz a poptávky pořád chodí, tak snad to nemůže jen tak padnout a peníze prostě nevyplatit, ne ?

  7. škoda, len nedávno som objavil PG a myslel som si že sa na tom bude dať trochu privyrobiť, pretože ponuky na napísanie PR článkov mi chodi stále a aj za celkom pekné ceny, ale dočítal som sa na viacerých fórach že PG nevypláca peniaze blogerom, tak to je fakt blbé

Comments are closed.