Že by eTarget zkoušel nabrat druhý dech?

Pokud máte účet v PPC službě eTarget, zřejmě vám včera dorazil následující email:

Zajem o nakup reklamy (#NNNNNN)

Dobry den,

chteli bychom se informovat, zda muzeme na Vasich strankach koupit reklamu.
Mame vicero klientu, kteri maji zajem o nakup bannerove reklamy.

Format reklamy je 300×600. Suma za zobrazeni je vyplacena ve forme revenue
share, avsak garantovana minimalni suma je 15,- Kc CPT.

Pokud mate zajem o jeji umisteni na viditelnem miste Vasi stranky,
kontaktujte prosim pana Kolarovskeho na e-mailove adrese:
matej.kolarovsky(at)etarget.eu.

Do sve odpovedi napiste prosim:
– URL adresu stranky, na ktere by se reklama zobrazovala;
– priblizny pocet zobrazeni za mesic;
– zamereni stranky, cilova skupina.

S pozdravem,

Etarget tym

www.etarget.cz
info@etarget.cz

Seznam Google a ten třetí - nakresleno na zadní stranu obálky KBPřiznám se, že mě ta nabídka na první pohled zmátla. Žádná diakritika, oslovení, dokonce ani konkrétní webová stránka, kde by se měla reklama zobrazovat. Po pár vteřinách mi secvaklo, že se jedná o hromadný email, zřejmě všem členům reklamní sítě eTarget. Samotné provedení propagace emailem ponechme stranou. Velká reklamní společnost jako je eTarget určitě ví co dělá, když takto oslovuje své partnery.

Určitě nebudu sám, když řeknu, že by neuškodilo mít na trhu dalšího pořádného hráče s PPC (pay per click) anebo dokonce čistě jen PPI (pay per impression) reklamou. Mimo AdSense, který podává celkem stabilní výkon tu je sKlik, kde se mi zatím na testovacích stránkách spíše kupí imprese než kliky. Třetí hráč by určitě potěšil zvláště neplátce DPH.

V emailu je nabídka 15 CZK za 1000 impresí banneru 300×600. Pro takové weby s flash hrami, zábavnými videi anebo vtipy to rozhodně může znít zajímavě. Není problém, aby jim návštěvník udělal desítky impresí. Za den si tak mohou provozovatelé vydělat až stovky korun. Kam se na to hrabou prokliky. Otázkou zůstává jestli o tento druh webů vůbec bude ze strany eTarget zájem.

Jestli eTarget připravuje velkolepí návrat bude potřebovat kvalitní reklamní plochy. Jenomže ty už okupuje distribuovaná reklama, přímý prodej, AdSense, affiliate, popřípadě sKlik. A ve všech případech se vsadím, že mají lepší příjmy než 15 CZK za 1000 zobrazení. Zvláště u tak velké reklamní plochy jako je 300×600. Na druhou stranu co já vím, třeba opravdu připravují PPI systém. Cena by se mohla odvíjet od počtu kliků, podobně jako některé affiliate platí za prokliky, teprve když něco prodáte. Pokud vím tak v ČR se snad veřejně PPI nenabízí, takže nemají konkurenci.

Ale co. Čím více možnosti monetizace u nás budeme mít, tím lépe. Jako placeholder může tato reklama rozhodně dobře posloužit, než si seženete někoho kdo zaplatí větší částku. Není nad to mít na výběr. Rozhodně to může některým projektům pomoct při rozjezdu. Takže pokud vás nabídka oslovila klidně jim tam napište. Přinejhorším vás odmítnou :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Že by eTarget zkoušel nabrat druhý dech?”

  1. Mohl bys aspon ty emaily nejak upravit. S etargetem sice nic nemam, ale je to spatna praxe publikovat emailove adresy. Zvysuje to spam.

    1. Já mám vyzkoušeno, že schovávat email je spíše na škodu. Robotům to je dneska jedno, anebo shání emailové adresy jinak (myšleno levněji). Na druhou stranu lehce dostupná emailová adresa často vede k spontánním obchodním nabídkám :)

      Na druhou stranu musím souhlasit s Martinem, ohledně té soukromo-firemní adresy. Svolení zveřejnit ten email jsem nedostal :)

  2. myslim si, ze publikovanim info@etarget.cz vela toho nepokazi, zvlast vzhladom na fakt, ze samotny etarget tymto mailom vlastne spamuje ;)

  3. Taky mi tento e-mail přišel, ale vzhledem k nízké ceně jsem ho ignoroval, pro nějaké display-zaměřené weby by to mohlo ale být dobré.

    @Matěj Pilát: Jerry spíš myslel e-mail matej (tecka) kolarovsky (neco) etarget (tecka) eu ;-)

  4. taky mi to přišlo.. Provedení strašné…
    kdyby ho trochu přiblížili konkrétnímu zákazníkovi: např předmět: nabídka pro $web nebo $jmeno..

    Dobrý den pane $jmeno v databazi..

    1. MzK: souhlasím, ale alespoň se můžou přihlásit i lidé co nejsou v systému.
      Honza: tak mezi těmi adult obrázky se ti ten formát 300×600 ztratí :)

  5. Také jsem jim pár URL nabídl, přijde mi to zajímavé pro adult weby. Těžko se to monetizuje, mám třeba 125k zobrazení za měsíc a když dají 1800,-, tak beru.
    Jiná věc je ale ten formát, 300×600 může být problém. Připomene mi to vzhled super.cz.

  6. A cože je e-target tak aktivní? Nový majitel? Nový investor?

  7. Jaká je běžná cena na Skliku pro CPT? Minimálně mají 10 Kč, ale aby se ten eTarget nakonec oproti Skliku ještě nevyplatil.

    1. Benny: na rozdíl od AdSensej (tam to dělá 7,07 CPM) jsem nepřišel na to, jak tyto data z sklik dostat.

  8. Taky mi dorazil, tento email, ale zatím jsem nenašel čas abych to pořádně promyslel. Jinak mi to přijde celkem zajímavý.

  9. Novy hrac na trhu by se hodil, ale 15 korun na relativne statickych webech nema smysl. Jakmile je pocet stranek v tisicich, tak by jsem o tom uvazoval.

    Ale abych doplnil vlakno, tak prihazuju clanek o email komunikaci etargetu http://pooh.cz/pooh/a.asp?a=2017806

  10. Drago, moc se omlouvám, že ti to píšu tady. Ale nechtěl by jsi udělat praktický návod co se týče daní, živnostenského listu, plátce / neplátce DPH. Když si chce člověk přivydělávat s adsense? Jak to vše správně udělat a co je potřeba? Plánuju, že si na to najdu účetní, které vždy vše přinesu a ať mi to udělá… ale zase na adsense nevydělávám tolik aby se mi to vyplatilo dávat nějaký ženský… napiš praktickej návod co se týká adsense.. na netu jsou jen hrubý odkazy pořád na to že se to jen musí danit ale nikdy ten návod ještě nikdy nenapsal… takže aspoň máš tady tip na článek.. měj se..

    1. Tomáš: poměrně hezky je to popsané na http://www.jakpodnikat.cz/ Ono to vlastně není nijak složité. Kdyžtak zkus počkat do příštího roku, to by jsi nemusel být plátce DPH. Zatím můžeš jet přes sklik/affliate.
      – Pokud máš magazín/portál tak vydělávej prodejem reklamy, když neprodáš tak nahodíš affiliate/sklik. Mimo to prodávej reklamní články.
      – U minisite se vyplatí prodej odkazů a affiliate.
      Na obojí ti stačí ŽL a vést si daňovou evidenci (práce na pár hodin měsíčně, jednou za rok podáš přiznání k dani z příjmu). Když nejsi student, anebo nepodnikáš při práci tak máš náklady na podnikání tuším 3,5K (sociální + zdravotní). Při uplatnění paušálu 60% musíš vydělávat přes (teď jsi nejsem jistý) 300K aby jsi něco platil na daních. U AdSense je pak problém to plátcovství DPH a podávání VIES.
      Na druhou stranu teď máme takovou antipodnikatelskou vládu, která to tady tak trochu kazí. Takže nevím jestli se třeba ty paušály nebudou měnit k horšímu.

  11. Na konci clanku pises, ze tu nie je ziadna sluzba na cpi, ale povedzme si, kolko % inzerentov by preslo z platby za realneho navstevnika na platbu za zobrazenie reklamy. Jedine ak by to bolo cenovo vyhodnejsie, teda vysoek cpm, ale potom by uz mohol nastat problem s nastavenim ceny pre publishera. Osobne nemam rad ziadne reklamy, kde nemam zarucene, ze platim za realneho navstevnika.

  12. Ja som sa mailu celkom potešil, uvidíme, čo nám ponúknu a nakoľko efektívne to bude. Možno to bude vrámci Etargetu, možno vytvoria celkom nový systém. Celkom sa teším.

  13. Mě teda sice roste návštěvnost, ale prokliky na Skliku zůstávají pořád na nule. O eTargetu přemýšlím už déle, nemá tu někdo zkušenosti s přechodem z Sklik na etarget?

    1. Holina: myslím, že jen změníš kód a je to :)
      Mě osobně moc eTarger nefungoval. Pokud znáš své návštěvníky spíše by jsem zkusil nějaký affil popřípadě přímý prodej reklamy (adexpert + nabídnout plochy na webtrh/webdeal). adexpert umožňuje mít tam alternativní reklamu, než vyprodáš své plochy (třeba právě sklik/etarget).

  14. admin:
    Tak super diky, mozna to byla ta chyba, kontext reklama mi proste nejde :-)

Comments are closed.