Kupte si doménu od šedé eminence českého domainingu

Před pár dny si u mě objednal zveřejnění seznamu domén na prodej jistý člověk, který působí tak trochu v ústraní. V oboru domainingu se pohybuje už 12 let. Na kontě má přes 500 prodaných .cz domén a jak sám přiznává, snaží se zůstat spíše “neviditelný”. V současné době nabízí doménové poradenství, což znamená, že například radí nově vznikajícím firmám, jaký zvolit název firmy, jaké formáty emailových adres, čeho se vyvarovat apod. Celkem vlastní zhruba 400 domén a přes “investiční doménový fond” ovládá zhruba další tisícovku. Toto číslo se moc nemění. Průběžně domény prodává i nakupuje.

Pokud si chcete prohlédnout seznam domén, které má momentálně na prodej, naleznete jej na adrese domainex.cz. Vážení čtenáři, takto vypadá opravdové doménové portfolio skutečného doménového spekulanta. Běžně se k takovémuto seznamu nedostanete. Máte šanci se na něj podívat v rámci jarního testovacího výprodeje. Původně zde bylo 100 domén. Teď jich zbývá 74.

U některých kousků zůstává rozum stát že?

Za mě osobně můžu říct, že se mi líbí nejdražší kousek hiphop.cz. Nevím jestli by jsem cenu nastavil takto nízko. Na druhou stranu mít jednu velmi dobrou doménu, tak si jí asi ceníte jinak, než když jich máte desítky. Jak už to tak bývá určování cen je o zkušenostech a profesionálním odstupu.

Když jsme se domlouvali na zveřejnění seznamu domén, napadlo mě požádat šedou eminenci českého domainingu o zodpovězení pár otázek, které mi vrtaly hlavou. Ostatně takováto příležitost se naskytne jednou za dlouhou dobu.

 


Proč mají domény v ceníku rozsah cen? Každý kupec přece nabídne nejnižší částku?

S ohledem na stovky domén v portfoliu to ani jinak nejde, domény škálujeme do cenových kategorií, které jsou jasně dané a srozumitelné pro každého. Ze zkušenosti víme, že se často ozve více kupců, takže pak je doména prodána tomu s nejvyšší nebo spíše nejvýhodnější nabídkou. Často se také stává, že zájemce nabídne část barterem (například v souvislosti s doménou hiphop.cz už přišlo hned několik nabídek od eshopů, které chtějí část ceny vykompenzovat kreditem na nákup jejich zboží). Pokud je to zajímavé pro obě strany, není pro nás problém na takovou dohodu přistoupit.

Ze 100 domén zůstalo 74. Tomu říkám slušný úspěch, kde se berou kupci? Oslovujete potenciální kupce i jinak, než prostřednictvím stránky domainex.cz?

Předně se snažíme ceny domén držet opravdu nízko, aby byl prostor nejen pro koncové zákazníky, ale i pro domainery. Nastavit ideální cenu pro prodej bohužel moc českých domainerů neumí, proto je současný trh v poněkud neutěšeném stavu. Faktem ale je, že v tuto chvíli máme již tříčlenný prodejní tým, který aktivně oslovuje vhodné kandidáty a případné zájemce o domény. Web www.domainex.cz slouží především jako přehled domén, které aktuálně prodáváme, jaký má ve finálním důsledku podíl na realizovaných obchodech se dá těžko odhadnout. Více než polovina prodaných domén se na tento seznam ale ani nedostane a putuje ke klientům oslovených na přímo emailem nebo telefonicky či osobně. Dovolím si tvrdit, že v tomhle jsme jiní a za tím stojí i velká část úspěchu.

Vím, že je to otázka mimo téma, ale byl by jsem rád za odpověď. Spoustě lidem vrtá hlavou jestli se dají prodávat za slušné peníze české domény přes systémy jako dAukce anebo diskuzní fóra jako webtrh.cz? Jaký je Váš názor, popřípadě zkušenosti?

Webtrh a další diskuzní fóra jsem opustil před několika lety, takže nemohu soudit současnou situaci. Co se týče dAukce, byl to slibný projekt, ale přijde mi, že v poslední době o něj lidé ztratili zájem – alespoň to vypadá podle realizovaných prodejů. V Čechách vlastně moc kanálů na prodej domén není (Fandorův dList byl pro mě také jedno velké zklamání, ale třeba se jen minula nabídka s poptávkou), i proto jsem v loňském roce začal budovat tým prodejců. Dá se ale říci, že ani krize před pár lety nijak zvlášť neovlivnila naše prodeje, vše je zkrátka o vhodném nastavení prodejní ceny. Bohužel mnoho českých domainerů a “domainerů” nemá v tomhle ohledu soudnost…


 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Kupte si doménu od šedé eminence českého domainingu”

  1. Já ti teda nevím, ale odkazované portfolio ve mě nevyvolalo nic jiného než pobavení – např. honzovyfinance.cz za 1000 – 5000,-. Kromě pár kousků mi to připadá jako odpad a troufám si říct, že vlastním hezčí kousky, ačkoliv nejsem profesionální domainer.. Zdá se mi to jako PR článek.

  2. Osobne mne domeny az tak nezaujaly, ale maji rozumne ceny, takze chapu, ze s tim asi obchody lze delat. Osobne ale radeji prodam rocne pet domen za 100.000 nez 500 za 1.000,-

  3. Podle mě je to zajímavá “výprodejová” akce alá Retalův seznam, sám jsem dvě levnější domény poslal nabídku. A podle mých informací Domainex prodává neuvěřitelné množství domén, nakupuje domény jako prostředník pro firmy typu Seznam, Vodafone atd., takže jen tiše koukám a závidím! :)

  4. bohuzel tento seznam me tedy vubec neoslovil a prijde mi, ze hromadu z nich jsem v nedavne dobe potkaval v seznamech expirujicich domen, ale pro nekoho treba cenu mit budou

  5. Mě osobně se taky ten seznam až na pár vybraných kousků nezdá nijak zajímavý, taky si myslím, že mám/měl jsem pár kousků, které byli lepší a to nejsem domainer a všechno tahám přes handregy..

  6. No kde je nějaký zázrak, že s tím dělá takové drahoty?Vždyť to jsou domény vesměs příšerné až na pár kousků.Jak už tady bylo řečeno jsem také za, že je to propagační článek, jelikož jinak to nechápu.

  7. O klucích jsem už slyšel, ale abych se přiznal, tak mám podobný pocit jako většina lidí tady, a to spíše zklamání. Čekal jsem nějaké pěknější kouksky. Dokonce si myslím, že v mém seznamu pěkných volných domén po expirace jsou i daleko hezčí kousky: http://www.kvasnickajan.cz/VolneDomeny.
    Ale je zase pravda, že né vše musí být zveřejněno :) Klukům přeji i nadále hodně štěstí a ať jdou dále příkladem ostatním.

    1. T.Bear, Graph: Je to napsáno v první větě. Pro prezentaci doménového portfolia mám v této kategorii speciální cenu 500 CZK.

      Konkrétně v tomto případě mi to přišlo zajímavé a využil jsem toho. Zeptal jsem se na otázky a dostal zajímavé odpovědi. Domaineři, kteří vydělávají peníze toho u nás většinou moc nenamluví ani nekomentují. Osobně jsem za těch pár zodpovězených otázek velice rád.

  8. Mě osobně se tam líbí jenom 3 domény.
    Zbytek je nuda.

  9. Tady je jasně vidět, že obchod s doménama není až tak o “kvalitě” doménového jména, nýbrž o schopnosti a umění prodat i “bezcennou” doménu.

  10. taky pobavení – např. honzovyfinance.cz za 1000 – 5000,- jak psal Graph..ale tohle treba k smichu uplne neni, je treba znat honzovuhypoteku., honzovopojisteni a honzovonevimcojeste.cz a vedet neco o milionech v reklame teto “znacky”, pak by mozna mistni pitomci(mensina)nenaklikali 20+ taky nevedomemu..v kontextu toho vseho je to pak spis k placi..
    ..nicmene to nevyvraci fakt, ze domeny jsou, az na par extra svetlych vyjimek spise pekne, nez neco ke slintani..tretinu cizich brandu pocesku s moznym tm battlem, dalsi zase na superuzkou niku pro jednotlivce, ktery ji nezaplati a fa nema proc..jak psal jan kvasnička, nasel jsem u nej kolikrat lepsi kousky a zadarmo…a prave proto dozajista nezbyva nez souhlasit s posledni vetou, ze “Bohužel mnoho českých domainerů a “domainerů” nemá v tomhle ohledu soudnost…”.. :/

  11. Je tam aspon jedna dobra domena, ale je draha. Pak je tam jedna, kterou jsem pred 3 lety prodal na Webtrhu.

  12. Hezký poutavý nadpis, ale ten seznám domén je tedy opravdu nic moc :)

  13. Ty domény mají hodnotu max.pár stovek Kč. Šedá eminence v doménách je možná p.Šimon, ne toto.

  14. oceňme aspoň snahu a pokud někdo takové domény kupuje, tak dobře pro prodejce, já bych si většinu z nich netroufl koupit na spekulaci ani za regfee

  15. psi: Předchozím vlastníkem domény honzovyfinance.cz dokonce byl samotný Miton! .)

Comments are closed.