Jak poznat Tučňáka a Pandu

O tom, že se přes PR weby prohnal Tučňák alias Antispam Panda, jsem už psal. Bohužel to vzalo i moje DejEcho.cz, které sloužilo k testovacím účelům. Dost bylo truchlení, snad ho nějakým způsobem zase postavím na nohy. Díky jeho hrdinské SEO smrti se mi ale podařilo získat větší množství unikátních informací a statistik, o které se můžu s vámi teď podělit.

V článku budu místo tučňák používat termín Antispam Panda, protože tak jsem štítkoval články, ještě než byl oficiálně algoritmus spuštěn a pojmenován. Dále se v článku vyskytuje pojem, že penalizaci dá algoritmus, ale v tomto konkrétním případě jen označkuje potenciální web a penalizaci obdržíte pravděpodobně ručně od nějakého brigádníka, který je patřičně proškolen.

Jak vypadá, když si vás Antispam Panda podá

Jak jistě víte, pokud jste schytali penalizaci dojde k propadu návštěvnosti z Google. Podle grafu v Google Webmaster Tools to vypadá následovně:

V projektovém deníku mám zaznamenán útok Pandou 23.6.2012. Do té doby byl ke mě Google velice laskavý a posílal uživatelům na jejich články přes 500 lidí za měsíc. Za duben to bylo 376 a v květnu 579. Podařilo se mi vylepšit trochu odkazový profil na jednotlivé články (1 – 3 odkazy na konkrétní článek, z toho 2 nofollow), takže byl nárůst očekávaný. Kdyby nedostal web penalizaci, celkem by mě zajímalo na kolik by jsem to vytáhl.

Na přítomnost pand vás upozorní crawlovací robot

Původně jsem si myslel, že to je náhoda, ale zřejmě příchod Pand předchází zvýšená aktivita crawlovacího robota. Následující obrázek vytažený z GWT ukazuje Počet procházených stránek za den. Jak vidíte jsou tam podivné špičky.

Vzhledem k tomu, že si zapisuju i významné události do Google Analytics nebyl problém je porovnat.

Pro detailní zobrazení si klikněte na obrázek.

Podle mě to není náhoda, že v době aktivity Pand dochází k masivnímu procrawlování webů. Možná má celý proces několik fází. Dojde k vytipování stránky, následně je detailně procrawlována a otestována. Mimochodem ten zub úplně vpravo je den předtím než jsem dostal negativní odpověď na znovuposouzení stránky. Že by způsob jak docílit rychlé procrawlování a možná i reindexaci? Prostě si jen tak nechat znovuposoudit web.

Závěr

DejEcho rozhodně plní svůj účel testovacího projektu. Dokonce mi za dobu své existence tou minireklamou podařilo i vydělalo pár euro. Což je další zajímavá věc. Ačkoliv má web potvrzenou penalizaci, stále se na něm zobrazuje relevantní reklama AdSense. Nedostal jsem ani žádné upozornění. Z těch pár kliků za měsíc, ale nedokážu říct, zdali se snížila cena, tedy kvalita reklam.

Co se týká hrotů jako předzvěst Panda aktivit je to spíše spekulace postavená na pár grafech. Věřit jí můžete anebo také ne ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Jak poznat Tučňáka a Pandu”

  1. Mňa navštívil crawlovací robot len raz ale zato poriadne a potom nasledoval riadny úpadok :)

  2. Je zajímavé, že můj googlí zvěří zašlápnutý web zmizel z vyhledávání skoro na celou první desítku vyhledávacích frází, které mi nyní ze Seznamu posílají lidí 10x víc, než jich zbylo z dlouhého ocasu od Googlu. K pádu došlo už 26.4.
    Ze site-wide z vlastních webů mám návštěvnost větší, než z vyhledávání od Googlu.
    Další, co pozoruji, tak web, o který několik měsíců vůbec nepečuji, šplhá na G pořád nahoru. Ovšem na Seznamu leze z kopce.
    Absurdní závěr je: mít 2 weby na stejnou věc.

  3. To ti na dejecho.cz chodili návštěvníci jen z Google? Já jsem sice taky zaznamenal menší propady, ale celkově a dlouhodobě to tak špatné není, kdyby se o tom tolik nemluvilo, ani to nepoznám..

    1. Radek: samozřejmě chodí i lidi i odjinud jen jsem vybral pro ukázku zdroj Google, aby byl patrný propad.

  4. Hezká ukázka, praktický příklad a přesná čísla.
    Já mám nějaké propady od prosince, ledna, takže mně se tučnák a panda asi netýká, ale jiné zvířátko..
    Od té doby jsem zvolil taktiku: „Nic nedělat“ ale ta nepomáhá, na původní návštěvnost se to nevrátilo.

  5. Pozoruji stejné závěry jako Lydie, to co Google dává pryč, Seznam stále posiluje a jde to nahoru. Optimalizovat pro oba naráz je docela těžké a pakliže nejde o web, kde je důležité jméno, tak je snad opravdu lepší dělat dva weby :-D

  6. Potvora pandí přišla taky. Ty píky na grafu jsem neměl, ale výsledkem byl posun ve vyhledávači směrem do sandboxu a potažmo pokles návštěvnosti.Ale zase je fakt, že jsem na web dlouho nesáhl, to by možná taky hrálo roli v posuzování ..?

  7. Já si myslím, že tady je problém zejména v tematičnosti. Mám PR weby pro placla na určitá témata, články pouze tematické s odkazy a žádné penalizace se nekonaly. Radši třikrát klepu na zeď, jsem pověrčivý :-D

    Weby s XX obsaženými tématy jsou zkrátka podezřelé pokud se nejedná o autoritativní médium.

  8. Tak u jednoho mého jakoby test webu klesel počet zaindexovaných stránek ze dne na den na pětinu a návštěvnost tak na čtvrtinu. Na druhou stránku jsem s poklesem počítal, až tak mi nevadí, horší by bylo přijít o všechny stránky…

  9. No a jak to opravit ?
    Odstranit odkazy z článků a pak to poslat na znovuposouzení ?

  10. mna panda navstivila 25/4 a travel web na 3 top kws na prvej strane padol na cca 500 poziciu.. z 250uip denne ostalo 70 z long tailov..Znovuposudenie mi len dalo suchu info ze k manualnemu zasahu nedoslo. Doteraz som neprisiel nato, co sa pande na mojom webe nepaci, kazdopadne som rad ze to zasiahlo iba jeden web :) Zvlastne ale je, ze to bol jeden s dvojice webov, ktore presli takmer rovnakym vyvojom – aj co sa spatnych odkazov tyka a aj pridavania obsahu..

  11. U mě došlo taky 25.4. k masivnímu propadu, jedná se o e-shop. Návštěvnost z googlu klesla asi na pětinu a na většinu klíčových spojení se web propadl bůhvíkam.

  12. Mam dotaz .. Dejme tomu ze vlastnim 50 webu a chci si je prolinkovat stylem ze v clancich vyhledam klicova slova a udelam znich odkazy na me dalsi stranky .. Bude to google zoo brat jako PR web a hrozi mi tak kousnuti tucnakem?

    Diky.

  13. Jak tak čtu komentáře s podobným datem – gnk, Lukáš – nezačneme tomu místo panda říkat Černobyl?

  14. Co mohu říci – měl jsem nenápadnej pr web s originálními články a 4500 návštěvami z G. měsíčně. Pŕišlo nějaké zvířatko a zakouslo mi ten web takže návštěvnost poklesla na max. 5 lidí denně. GWT mi něco napsalo tak jsem nastavil všem odkazům odcházejícím z webu NOFOLLOW a poslal jsem jim žádost o přehodnocení s tím že web obsahuje – což byla pravda – pouze prémiové články s odkazy na užitečné a zajímavé weby. Pak jsem si ale řekl – k čertu s tím, s pr weby je amen bez ohledu na jejich kvalitu a mou žádost určitě nebudou kluci z Google ani číst, případně dostanou záchvat hurónskeho smíchu. Ve hlubokém dojetí jsem večer smazal všechen obsah asi 200 článků, a celej web jsem s pietou zlikvidoval. Na druhej týden mrknu jedním okem do GWT a tam byla zpráva že moje žádost byla pozitivně přehodnocena a můj mezitím mnou zlikvidovanej web je v pořádku!!!!!!! Budiž můj příběh poučením pro všechny.

  15. A co pomohlo ? to nastavení nofollow, nebo smazání obsahu ? a jak dlouho trvalo to znovuposouzení ?

  16. Zajímavý článek, u nás byl tučňák 7.6. a sestřelil hlavně sekce, na které byl použit větší počet odkazů. Problém je v tom, že problematické odkazy jsme odstranili a webmaster tools je pořád zobrazuje, u některých odkazů je to více než 3 týdny od stažení. Chci se zeptat jestli nemáte zkušenost jak dlouho mohou trvat aktualizace

Comments are closed.