Kontrovérzní Google Shopping

Novinka zvaná Google shopping anebo také Google Product Search by měla sloužit jako jakýsi srovnávač cen. Momentálně je ve stádiu testování. Původně se plánovalo, že bude naprosto zdarma. Google si za přidání produktu nebude účtovat žádné peníze, ani nebude mít z prodeje žádnou provizi. Služba bude žít pouze z reklamy inzerentů. Ovšem takovýto produkt, který je přímou konfrontací svobodného vyhledávání a komerčních služeb prostě nemůže fungovat jen tak.

Alespoň pro mě je jednou z nejzajímavějších věcí family friendly politika, kterou uplatňuje Google u většiny svých služeb. No spíše uplatňoval. U mnoha služeb už byla uzda popuštěna. Ale zpět k připravované službě. Na stránce What’s the policy? například zjistíme, že nebude možné prodávat zbraně, části zbraní, munici, bomby (překvapivě), nože, vrhací hvězdice ani boxéry na druhé stranu meče ano. Taková mačeta bude určitě bezpečnější než lovecký nůž.

Na jednu stranu nám to může být jedno, můžeme se tomu zasmát, jenomže otázkou je jestli to náhodou není nějaký seznam slovíček, které by mohli naši stránku vyřadit z vyhledávání při Přísném režimu. Co myslíte?

Další kontroverzi je změna neutrálního bezplatného modelu na pay-to-play, jak jej nazval autor článku Pay your way to the top of search results with Google Shopping. Výsledky totiž budou postaveny nejdříve na placených pozicích a až poté se dostane na klasické vyhledávání. Prostě klasické přetahování o top pozice na předních místech. Aby to pro obchodníky bylo zajímavější, tak se předpokládá, že se část výsledků při vhodném dotazu objeví i ve vyhledávání Google, podobně jako YouTube videa, anebo výsledky z Google Maps. Navíc kdo bude z obchodníků mít zájem za jednorázoví poplatek 1K USD si bude moct pořídit členství na Google Trusted Store. Myslím si, že akcionáři Google si rozhodně nebudou stěžovat.

Na jednu stranu se objeví pro obchodníky další možnosti propagace a nebudou se muset tolik spoléhat na SEO respektivě vyhledávání, na druhou stranu to má takovou podivnou příchuť čehosi.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Kontrovérzní Google Shopping”

  1. Je potřeba si uvědomit, že téměř za každou propagaci se platí – výjimkou je právě přirozené hledání, ostatní kanály něco stojí – reklamy ve vyhledávačích, bannery, zbožové vyhledávače – za to všechno se platí. Google nákupy je pouze jeden z mnoha dalších zdrojů. Jenže přijde mi, že Google se alespoň chová do té míry korektně, že pokud do AdWords pošlete KW “Tablet”, které si samozřejmě zaměňuje s tabletou, tak prostě zablokuje toto slovo a zbytek projde. Heurece pošlete špatná data do dostupnostního feedu a máte bann do doby než to opravíte.

    Dokud bude propagace obchodníkovi přinášet zsk, bude ji platit. Pak přestane. To je jednoduchý vzoreček.

Comments are closed.