Google vs Antimonopolní úřad EU

Google má problém s regulátory monopolu v EU. Ostatně jako každá velká firma. Například Microsoft dostal v roce 2008 od tohoto úřadu pokutu 1,3 miliardy dolarů. Což je rozhodně extrémní částka i na poměry nadnárodních firem. A co se nelíbí úředníkům EU? Samozřejmě to, že je nekompromisní jednička na evropském trhu, na což si stěžují jak menší vyhledávače tak i firmy, které konkurují službám Google. Některé se domnívají, že je schválně penalizuje.

Předseda Google Eric Schmidt poslal dopis komisaři pro konkurenceschopnost (Competition Commissioner) Joaquinu Almuniovi, kde se snaží vyvrátit údajné mýty o potlačování konkurence a manipulací s výsledky ve svůj prospěch. Tiskový mluvčí Joaquina Almunia potvrdil, že jeho šéf obdržel dopis se žádostí o ukončení vyšetřování. Ovšem detaily nesdělil.

Google je v podstatě pod drobnohledem všude. Dokonce i v USA, kde má jen něco málo přes 60% trhu s vyhledáváním. Jsou to právě konkurenti, kteří rádi upozorňují na možné manipulaci s výsledky vyhledávání. Ovšem popravdě nějaká jasné důkazy jsou u SEO poměrně obtížná záležitost. Zvláště u velkých stránek, které se snaží urvat dobré pozice na důležité fráze mnoho kvalitních webů.

7. června 2012 se na stránkách Wall Street Journal zmínil Jeffrey Katz (ředitel obchodu Nextag a bývalý ředitel Orbitz), že Google kdysi opravdu řadil výsledky podle relevance, ovšem jakmile firma narostla, tak se to prý změnilo. Nyní říká: “Nejvýznamnější výsledky jsou zobrazovány protože společnosti platí Google za toto privilegium”1 Dále Katz píše: “Navíc Google často využívá svého dominantního postavení k propagaci svých (často méně relevantních a horších) produktů a služeb, zakazujíc firmám koupit  nejvýhodnější reklamu”2

Google na takováto tvrzení reaguje slovy: “Dodejte nám nějaká fakta, nějaké důkazy”. Ovšem bez toho, aby člověk viděl pod kapotu Google se to prakticky nedá.

Proti Google dokonce vznikla FairSearch koaliace, která sdružuje na 17 společností.

 

Originální texty

  1. “the most prominent results are displayed because companies paid Google for that privilege”
  2. “In addition, Google often uses its prime real estate to promote its own (often less relevant and inferior) products and services, prohibiting companies from buying its best advertisements.”

Zdroje

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Google vs Antimonopolní úřad EU”

  1. Stále čítam len o tom, ako ich google penalizuje. To je také ťažké poslať nejaký dôkaz ? Veď stačí jednoduchý link.

  2. Ako môže google penalizovať iný vyhľadávač ? že si firmy platia to je jasné, veď google adwords funguje roky ale ak sa sťažuje vyhľadávač že ho penalizujú, tak to je dosť divné.

  3. Uvědomuji si záludnosti a nebezpečí monopolu googlu, jenže je zadarmo (ano reklamy se platí, ale to všude na internetu) a dává relevantní výsledky, tak proč ho nepoužívat?
    Naproti tomu Evropské unie zadarmo není, relevantní výsledky nedává (myšleno nedává to, co bych po ní chtěl), ale používat ji musím. Na ní bych poslal antimonopolní úřad :-D

  4. Shodou okolností jsem nedávno přemýšlel nad tím, zda by chování vyhledáváčů nemělo být předmětem dohledu antimonopolních úřadů. Vyhledávač představuje velmi významnou součást infrastruktury elektronického trhu. Když to trochu přirovnám, jsou to v podstatě koleje, po kterých se jede. A nyní si představte, že provozovatel tohoto kolejiště by jen na základě toho, zda se mu líbíte či nelíbíte rozhodoval o tom, zda váš vlak pojede první nebo až dvacátý. Cestujících je přitom asi tolik, že je odveze prvních pět vlaků, z toho čtvrtý a pátý už se ztrátou. Pravidla pro určování pořadí vlaků jsou neveřejná a pokud se provozovateli kolejí nelíbíte, neřekne vám proč. Možná někdo namítne, že koleje se staví za veřejné peníze, ale stejnou situaci si lze představit v energetice, telekomunikacích, zkrátka všude kde vzniká málo konkurenční prostředí. Na závěr musím přiznat, že si ovšem moc neumím představit, jak by to případně mělo fungovat jinak.

Comments are closed.