Bonusy pro inzerenty

Prakticky každý den se někde něco pokazí anebo zdrží. Aby jsme to nemuseli řešit volíme automatická řešení, s kterými se ochotně podělíme o část zisku. U monetizace webů je to například AdSense anebo Sklik. PPC systém, který se postará o výběr vhodné reklamy pomocí statistiky, metody pokus omyl a zájmu inzerentů. Stačí se kouknout jednou za čas do statistik, popřípadě vystavit fakturu, kterou v případě AdSense dokonce nikdo ani nechce.

Kdyby tu nebyl PPC systém museli by jsme se o všechno postarat sami. Vytvořit systém co bude započítávat kliky, fakturovat pro každého klienta zvlášť a to nejtěžší – sehnat si inzerenty. Nevím nakolik si věříte vy, ale já by jsem Vodafone,  Komerční banku anebo Škoda auto na reklamu asi neukecal. Což pro Google a Seznam zas takový problém není. Na druhou stranu AdSense si vezme 32% a Sklik 30%*. I přes takto vysoké provize AdSense a Sklik poskytují dostatečný přísun reklamy, pokud nemáme nic lepšího. Nemáme vůči nikomu žádné závazky a nezajímá nás ani efektivita, tedy dokud nám nezavřou účet :)

Když chceme více pro sebe, musíme sáhnout po jiném způsobu vydělávání peněz. Přímý prodej reklamy je super. 100% je nášich, tedy nepočítáme li daň z příjmu. Jenomže se musíme ohánět. Sehnat kupce, nabídnout dostatečně lukrativní cenu, postarat se o fakturaci, dohlédnout na všechno aby technicky fungovalo. Pokud bude zákazník spokojen tak reklamu prodlouží. Spousta nejistoty a práce navíc. Někdy to chce přidat nějaký ten bonus. Však to jistě znáte. Sleva při nákupu na delší dobu, PR článek k objednávce, bonus při dalším nákupu, možnost bezplatné inzerce pro budoucí projekt, pivo zdarma… Mimo to je nutné udržovat dobré vztahy s inzerenty. Myslet na ně, kontaktovat je s novou nabídkou, nezapomenout popřát k narozeninám na Facebooku… Obdivuju lidi co to stíhají.

Já osobně volím radši střední cestu. Buď vsázím na affiliate programy, které jsou za jistých okolností schopné vydělat slušné peníze. Když se něco pokazí. Je to jen můj problém. “Inzerent” o ničem neví a nezajímá se o to. Tedy pokud jste lukrativní partner tak se zajímat bude. Tehdy můžete zkusit dokonce vyjednat nějaké to procento navíc. To je ale spíše otázka menších affiliate provozovatelů. Větším značkám, často affiliate partneři nedělají dohromady ani 10%.

Mimo affiliate jsem si oblíbil reklamní systémy, které se postarají o technickou stránku věci a finance. Dlouhou dobu je mojim favoritem AdExpert.cz a to i přesto, že nemají affiliate. Velká škoda, určitě jsem jim přivedl nejednoho inzerenta a publishera. Dneska mě ale moc nepotěšili. Několikahodinový výpadek způsobil pomalé načítání a nervozitu inzerentů. Za což se serverům Včeliště.cz (zkuste ten jejich SEO newsletter, v každém pustí trochu know how), ProdejDomen.net a RegisterCompass.com omlouvám. Nechť jsou tyto permanentní odkazy takovým kompenzačním bonusem.

A proč se mi AdExpert tolik libí ačkoliv si navýší mou cenu o 25%? Člověk co za ním stojí je skvělí programátor. Není nic horšího než špatně naprogramovaný systém a provozovatel, který neví jak opravit náhlé chyby. Dále je to reklama účtována po dnech. Vaše závazky jsou tak pouze 24 hodinové. Můžete kdykoliv přerušit nevhodné reklamní kampaně anebo se pustit do kompletní přestavby designu a reklamních ploch.

To že využíváte zprostředkovatele vás ale neomezuje dávat bonusy. Například já jsem se rozhodl každému inzerentovi, jehož reklama běží na 404m.com už nějaký ten den, dát  zpětný odkaz zdarma, po dobu trvání reklamní kampaně. H1.cz s.r.o mi v lednu za zpětný odkaz nabídli 150 CZK/měsíc a ti myslím, že odkazy ocenit umí. Mě to nikdy moc nešlo.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Bonusy pro inzerenty”

Comments are closed.