Velcí inzerenti přehodnocují své reklamní kampaně na Facebooku

Společnost General Motors upustila od své reklamní kampaně za 10 milionů dolarů na Facebooku. Podle redaktora Wall Street Journal Dennise K. Bermana jednoduše reklama nafungovala1. GM se tak stal oficiálně prvním velkým inzerentem, který na neefektivitu reklamy na Facebooku poukázal.

Samozřejmě GM na Facebook nezanevřel. Jen místo klasického nákupu reklamy investuje peníze do jiného druhu propagace, který je pro ně efektivnější. Koneckonců na Facebooku se mohou firmy prezentovat různými způsoby zdarma.

Facebook nějakých 10 milionů dolarů rozhodně finančně nezrujnuje. Problém je spíše v psychologickém aspektu rozhodnutí GM. Ostatně tato společnost je třetím největším inzerentem v USA. Snadno by tak mohla strhnout i ostatní inzerenty a v nejhorším případě by se Facebook mohl dostat do finančních problémů.

Další společností, která provozovatelům Facebook může dělat vrásky je Procter & Gamble, která začátkem roku propustila 1600 zaměstnanců reklamního oddělení. Důvodem byla restrukturalizace marketingové strategie. Společnost chce hledat nové možnosti propagace, které jsou zdarma. Facebook byl jeden z příkladů, které uvedla2.

Takže tu máme další firmu, která preferuje využití reklamy zdarma nad placenou formou. Ostatně když to Facebook povoluje tak proč toho nevyužít, zvláště pokud je tento druh propagace efektivnější. Otázkou tak zůstává jestli se přidají další velké společnosti, které ročně do reklamy investují miliony dolarů.

 

Citace

  1. Breaking from WSJ: GM has pulled its $10 million advertising campaign from Facebook. Why? The ads didn’t work. $GM
  2. Procter & Gamble’s CEO Discusses Q2 2012 Results – Earnings Call Transcrip

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Velcí inzerenti přehodnocují své reklamní kampaně na Facebooku”

  1. To patecni IPO facebooku bude velice zajimave, ale nemyslim si ze by mohla tato zprava vyhradne zamichat kartami.

  2. V tomto okamžiku bych se začala obávat, že Facebook zpoplatní některé dosud bezplatné formy reklamy, jako např. firemní stránky apod. Zvykl si od velkých inzerentů na slušný příliv financí a pokud oni budou na facebookové reklamě šetřit, bude se snažit posbírat penízky jinde.
    Dovedete si představit, že by vám 1600 lidí pracovalo na umístění v SERPu?

  3. Taky na to koukám, propustit 1600 lidí ve velké firmě asi nic není, ale že je to jen marketing, tak to je mazec. Přitom třeba manželce tahle firma skoro nic neříká, tak asi moc dobrou práci nedělají. :-)

Comments are closed.