Dnes byla vypuštěna Antispam Panda

Dnes, možná už včera, byla do světa vypuštěna Antispam Panda. Jedná se o další algoritmus, který postihne přibližně 3% vyhledávání. Dovolil jsem si jí označit za Antispam Pandu, protože cílí na stránky využívající black hat techniky s účelem zaspamovat na výsledky vyhledávání. Zanedlouho budu muset vydat nějakou encyklopedii Pand, protože pokud dobře počítám tahle už je pátá.

Ale zpět k tématu. Na rozdíl od ostatních Pand má tato poměrně jasné cíle a zřejmě nikdo z nás nebude protestovat.

Hlavním cílem je boj s Keyword stuffing, duplicitním obsahem, Cloakingem a různými uvítacími stránkami s přesměrováním. Tedy technickými problémy, které přeci už dnes dávno řeší. Anebo neřeší?

Problém je, že dané techniky jsou často starší než Google sám. O spoustě z nich se dnes už moc nemluví. Mladí webmástři si často ani neuvědomují jaké problémy jim může přinést třeba výše zmíněný Keyword stuffing a stejně jej můžete vidět. Na PageRank webech nejsou výjimkou články, které pomalu obsahují klíčová slova ve všech variantách. Co PR webech, já to viděl i na minisite, které mají podporovat hlavní weby. Jednoduše to vypadá, že se rozhodl opět Google upozornit na problémy black hat SEO praktik.

Vzhledem k problémům s Panda Farmerem se tentokrát Google trochu lépe připravil. Odhadované dopady na celosvětovou síť jsou 3,1% stránek v angličtině, 3% stránek v němčině a 5% v polštině. Takže pozor na to. Antispam Panda už je nasazena mezinárodně. O ČR jsem nikde nic nečetl, ale zřejmě bude zahrnuta.

A obrana? Jako vždy stejná. Dělejte kvalitní obsah, který je pro návštěvníky dobře čitelný a bude se jim líbit. Když budou spokojeni oni, bude spokojený i Google.

Teď jsem si vzpomněl. Ještě je tu jeden cíl a tím jsou nerelevantní odkazy v textu. Pokud budete mít na stránce odkazy, které sice korespondují s klíčovým slovem, ale směřují na stránku naprosto o něčem jiném tak to je také cíl Antispam pandy. To ale nevím jak by muselo u nás vypadat. Na Googleblogu je i přímo řečeno, že to bez hloubkové analýzy nejde pořádně potvrdit. U nás něco podobného poskytuje služba BacklinkGenius, která se i přes nevoli snad úplně všude za poslední rok slušně rozjela.

 

Zdroje

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

22 Replies to “Dnes byla vypuštěna Antispam Panda”

  1. Já myslel, že PR weby jsou podle PR článků a ty znamenají Public Relations články – pletl jsem se?

    1. Tapety na plochu: Public Relations je článek, který má zlepšit povědomí o firmě či značce. Často ani nemusí být reklamou (příklady: společnost XY věnovala Z milionů na charitu, díky investici Z milionům bude společnost XY moct provozovat nejrychlejší internet v lokalitě, na trh přichází společnost XY která má v zahraničí Z zákazníků). Nepotřebuje obsahovat odkazy. To co se dává do PR webů jsou texty, které tam autoři dávají za účelem získání zpětného odkazu. Používám pro ně pojmenování Page Rank článek.

  2. Aha, tak už je mi jasné, proč jsem dnes ráno vytřeštila oči na výsledky na Googlu a kam se poděli moji miláčci. Asi bych měla být hrdá, že jsem se dostala mezi ty pouhá 3%, že? :-(

  3. Wow, celkem vysoka procentualni zmena. Co jsem koukal, tak zadny muj web nepostihla. Polaci zrejme maji vic seo-spam stranek nez jinde a veril bych tomu, ze cesku na tom bude podobne :)

  4. Dobrý den,

    pravděpodobně nás poznamenal propad kvůli Pandě. Bohužel si nejsme plně vědomi, že bychom udělali něco špatně.
    Pro nás je teď důležité, jak z toho ven. Když máme někde odkazy, tak ty smazat? Na eshopu máme vlastní texty kategorií, úvodní stránky. Texty u produktů mohou být stejné, ale to je myslím dnes problém všech eshopů.

    Nerozumím situaci, že některé výrazy se posunuli o pár pozic a některé o desítky. Podle čeho to tedy bere?

    A poslední dotaz, ať se nedělají nějaké unáhlené činy – dá se zjistit, že jsme byli takto penalizováni, ať se třeba pozice nevrátí zítra zpět?

    Děkuji

    1. Tom: tohle je trochu zvláštní případ. U předchozích Pand byly závadné weby označeny a po čase penalizovány. Tady bude ve hře spíše přerovnávání výsledků. Vždy když se něco hromadně mění tak to skáče. Dál by jsem tomu týden, než se situace ustálí a pak by jsem začal situaci řešit. Navíc když je web penalizovaný a majitel jej má v Google Webmaster Tools přijde zpráva.

  5. Webmaster tools moc nepouzivam, ale prihlasil jsem se tam a k danemu webu je tam toto:

    Žádné nové zprávy nebo závažné problémy.

    Je tedy mozne rici, ze se jedna pouze o docasny stav?

    U google jsme toto zatim nezaznamenali. Premyslim, kde by mohl byt problem. V ramci nasi obchodni strategie mame i velkoobchod a dropshipping. Partneri prebiraji nase produkty s nasimi popisky, v nekterych pripadech i kategorie.
    Toto je ale bezny stav v mnoha oborech. My se snazime mit vice kategorii, kazda kategorie ma vlastni popisky, title atd.

    Google nas navstevuje kazdy den, takze pokud by neco vyhodnotil jako treba duplicitniho, melo by se to projevit pripadne u partneru, protoze my bychom meli byt jako zdroj. Pokud by to tak nebylo, tak lze jednoduse poskodit konkurenci vytvorenim jejich duplicitniho eshopu.

    Dekuji za kazdy podnet a pripominku

  6. Tom: pockej dva dny nez se zobrazi data pro vyhledavane vyrazi (jsou o dva dny zpožděné) a pak se koukni v Google Webmaster Tools na klíčová slova a uvidíš jestli došlo k významnému propadu k aktuálnímu dnu.

  7. nová panda je pre mňa zatial v poho. MFAčka mi zostrelila (90%) ale eshopy a firemné weby, o ktoré sa starám si polepšili. a to je hlavné.

    Inak sa mi výsledky vo vyhľadávaní na frázy, ktoré pravidelne sledujem zdajú relevantnejšie. Netvrdím, že všetky, iba tých pár, čo som stihol pozrieť.

  8. Dobrý chaos :]. U hodně webů se místo HP zobrazuje podstránka snad s nejhoršími ranky. Tak snad si to sedne.

  9. U nas hlavni opecovavany eshop propad, na nektere vyrazy to vyskakuje na nesmyslne podstranky. Ostatni eshopy, na ktere se rok nesahlo zlepseni.
    Takze vysledku nerozumim. Pokud by byla penalizace, tak by o tom mohla byt zminka ve webtools, ale tam nic. Takze chaos.
    A vysledky mi neprijdou prilis relevantni. Do popredi se dostaly velmi nove weby a vysplhaky se weby, ktere jsem mel pocit, ze uz neexistuji.

  10. Aký program používate na sledovanie keywords ?? Máte niečo čo je free ??

  11. Já používám Collabim, měl jsem i placený ale free stačí. Každopádně po článku jsem na prvních pozicích, po čase padám do hlubin, předhání mě i agregátory. WoW, jsem zvědav na zítřek.

  12. mna tento google update poriadne zaskocil, eshop stary aspon 4 roky uplne zmizol z vysledkov vyhladavania (posledne 2 roky) nebol robeny ziaden linkbuilding. Niektore mfa weby (s unikatnym obsahom) strasny prepad, niektore zase dost stupli. Na vsetky pouzivam rovnake odkazy- katalogy a unikatne pr clanky.Najviacej ma zaskocilo, ze dva weby o ktore sa dost staram a pravidelne pridavam nove clanky prepad na druhu a tretiu stranu. Taktiez som si vsimla, ze hlavne stranky zmizli z vyhladavania a nahradili ich podstranky. Kazdopadne si myslim ze to nie je konecny stav a treba si urcite aspon 2 tyzdne pockat dokym sa pozicie neustalia. Vysledky vyhladavnia google sa zdaju byt nerelevantne na rozne anglicke frazy:
    http://www.warriorforum.com/adsense-ppc-seo-discussion-forum/586689-google-algo-change-today.html

  13. Tak a je to tu :)

    Zkontrolovali jsme váš web a opět jsme nalezli odkazy směřující na váš web, které porušují naše pokyny týkající se kvality.
    Konkrétně hledejte potenciálně umělé nebo nepřirozené odkazy vedoucí na váš web, jejichž účelem by mohlo být ovlivňování hodnocení PageRank. Mezi nepřirozené odkazy může patřit například koupě odkazů za účelem zvýšení hodnocení PageRank nebo účast v projektech výměny odkazů.
    Doporučujeme vám provést změny, abyste zajistili soulad s našimi pravidly pro kvalitu. Po provedení těchto změn prosím odešlete svůj web k opětnému posouzení ve výsledcích vyhledávání Google

    No a máme to tu. Takze uz nieje dobra ani vymena odkazov ani registracia do katalogov. (Odkaz by som v zivote nekupil..)Mohol to google zaviest skor. Usetril by mi hodiny offpage optimalizacie

    1. Michal: tak to naštve. Teď můžeš začít vybírat leda výpalné od majitelů webů, s tím že pokud nezaplatí tak na ně odkážeš :)

      Teď je otázka jak z toho ven. Asi by jsem začal tvořit víc zpětných odkazů a zkusil tak vyladit poměr dobré:špatné. Když se dostaneš nad určitý poměr tak by to mělo začít fungovat.

  14. 2 Michal: Prosim prosim gde jsi nakupoval odkazy?? Hned nakoupim vsem webum od konkurence co sjou ted predemnou :) :D

  15. Mě ten update taky sejmul stránku na který makám tři roky každý den (v aj). Webmaster Tools žádná zpráva o umělých odkazech, takže nemám páru. Už to ale trvá 14 dní, takže fakt nevím co dál. A samozřejmě, že přede mnou jsou stránky co jedou na automatu, nemají žádný obsah jen externí linky.

  16. Ta zpráva ve Webmaster Tools nemusí nutně znamenat penalizaci. Většinou to je tak, že MFA a podobné “štíhlé” weby jsou odstraněny z indexu – pak je potřeba začít znovu a lépe, nebo dojde k nějaké formě penalizace na klíčové slovo – většinou manuální a týká se to určitých “přeoptimalizovaných” klíčových slov. Problém u manuální penalizace je v tom, že jí Google musí odstranit “ručně”, takže je potřeba vyházet výměny odkazů, koupené odkazy, patičkové odkazy a všechny podobné sajrajty (alespoň se o to pokusit a odstranit toho co nejvíc), přidávat na web nový obsah a až si budeš jistý, že jsi všechno co šlo odstranit odstranil nebo že majitel webu kde máš odkaz nekomunikuje (udělat screenshot a poslat do Googlu s žádostí o odstranění penalizace), tak zkus požádat Google o odstranění penalizace. Většinou to napoprvé nevyjde a je potřeba prokázat hodně dobré vůle a snahy k tomu, aby to odstranili. Pak je potřeba začít dělat věci jinak :).

Comments are closed.