Budování odkazového profilu

Poslední dobou je trochu chaos. Google nás straší pandami a penalizací za špatné zpětné odkazy. Pomalu, aby kolem něj chodil člověk po špičkách a bál se kamkoliv cokoliv napsat. Všude se píše o odkazových profilech a jak je nutné je dodržovat.

Vzhledem k zmatenosti situace, tak nastal čas se zeptat pravého SEO šamana a SEO křečků jako na to.

Plánovaný linkbuilding

Content marketing je dnes běžnou praxí velkých firem. Je to budování svého obsahu pro své zákazníky. Učí je používat jejich výrobky, láká je doslova do své rodiny. Nenajdeme jí jen na internetu, ale prakticky ve všech formách. Ale o tom jak vydávat časopis pro své zákazníky jsem psát nechtěl. Jde o to, že budování obsahu je dnes trendem. Když chcete, aby lidé kupovali vaše zboží musíte jim o něm stále něco nového říkat.

S čerstvým obsahem se daleko lépe pracuje na rozdíl od suchých popisků v eShopech. Představte si, že si založíte k obchodu s oblečením blog. Na které části budete cílit? Na hlavní stránku? Na podstránky jednotlivých značek, anebo rozsáhlých sezónních předpovědí? Správná odpověď pro vás je: Na stránky, které budou mít nejlepší konverze a budou aktuální dostatečně dlouhou, aby se vyplatilo kampaň financovat. Takže to chce překvapivě zkušenosti v oboru a někoho kdo se vyzná.

Dobře, dejme tomu, že neplánujete reklamní kampaň za stovky tisíc a chcete si jen ukousnout něco pro sebe. Princip plánovaného linkbuildingu je už od začátku překvapivě mít plán. Rozvrhnout se kam budou zpětné odkazy nejvíce směřovat. Na hlavní stránku je to sice hezké, ale pokud někdo chce teď hned něco koupit, jen neví jestli jemu vybraný produkt je kompatibilní, tak se nebude proklikávat vaší hierarchií stránek. Takže dobrý odkazový profil předpokládá, že odkazy s odpovědí na otázku povedou na stránku, kde bude odpověď na otázku. Následně vyhledávače pochopí, že člověk, který se jich ptá na tu samou otázku najde odpověď právě tam, kam vede odpověď z jiných webů. Složitě to jen vypadá, stačí selský rozum. Když si k tomu ještě přidáte, že nejvíce se lidé ptají na fórech, tak dokonce i víte kam patří takový ideální odkaz v tomto případě.

Prostě je nutné si to všechno rozplánovat. Kouknout se na strukturu jak ten link juice postupně proteče. Z nejsilnějších stránek je pak nutné jej distribuovat postupně dál podle potřeby a hlavně zaměření. Přitom celou dobu mějte na paměti, že vám jde o zákazníka. Ten se kvůli snaze posílit nějaké slovní spojení nesmí zatoulat kam nemá.

Klidně si to rozkreslete. Udělejte si nákres a zvýrazněte stránky kam chcete vést nejvíc návštěvnosti. Zároveň si rozvrhněte čas. Propagační články, bannery a reklamní texty se dají připravit měsíce před jejich použitím. To samé platí i o domluvení se s lidmi. Pokud budete chtít publikovat propagační články u některých blogerů, klidně se domluvte pár měsíců předem. Spoléhat na poslední chvíli se nevyplácí.  Zvláště ti kvalitnější nemusí mít už volné místo. Popravdě na tohle jsou lepší větší SEO firmy. Buď tématické blogy vlastní, anebo už vědí na koho se obrátit a za kolik. Ale držme se příkladu, že chcete všechno sami.

Díky plánování se také nestane, že po spuštění propagačních stránek hned naberete desítky tisíc odkazů, pak týdny nic a dostanete dočasnou penalizaci. Prostě vše se dá pěkně naplánovat s spustit v ten správný čas.

Odkazy shánějte jen tam, kam patří

Uvedli jsme si příklad s diskuzním fórem, kde je jasně patrné, že je ideálním místem pro odkazy na stránku s řešením problému. Za takovýto odkaz vás nikdo penalizovat nebude. V průběhu vašeho plánování už máte zmapovaná tématická diskuzní fóra a vytvořené profily, které se netváří ani náhodou podobně. Mají nabráno několik příspěvků a chovají se naprosto přirozeně. Myslete ale na plánování. Ne že se v den publikování článku objeví všude stejný dotaz! Dejte tomu čas. Nechte nejdříve místní ať zakřičí UTFG atd. Pak vložte  zkrácenou odpověď a odkaz na zdroj. Odkazování na zdroj je totiž jednak slušné a také zvedá autoritu odpovědi. Mimochodem tato metoda vám nepřinese jen link juice, ale hlavně i návštěvníky. Tedy už by se dalo spíše mluvit o zákeřné reklamě.

U nás jsou velice oblíbené site wide odkazy. Tedy po celém webu. Mě osobně se moc nezdají, popravdě spíše je považuji za balast dobrý tak možná na zvednutí ranků, ale mohou i zabrnkat na tu správnou notu. Dříve se hojně využívaly mezi spřátelenými blogy, anebo jako forma +1 mé oblíbené stránce. Nebylo výjimkou mít tak třeba wikipedii, google, seznam, nasa anebo webtrh. Prostě místa, která rád navštěvuji. Věřím, že snad ještě na tuto formu vyhledávače nerezignovali. Pokud má tedy bloger takto v seznamu více odkazů stejného zaměření a nechybí mu ranky, tak by jsem do toho šel.

V rámci plánovaného linkbuildingu jsem zmínil propagační články. Ano je nutné o novinkách mluvit a psát. Vraťme se k našemu příklad obchodu s oblečením. Tématických webů jednak moc není a také je nutné už dnes myslet na demografické údaje. Takže chceme li cílit na mladé ženy, vybereme si nějaké aktivní blogerky a necháme si od nich napsat článek. Hmm to je moc jednoduché. Dohodneme se s nimi, že si mohou vybrat nějaké tričko, které jim zašleme a chceme za to, aby napsaly článek, kde budou v tomto triku vyfocené. Chce to dohlédnout, aby měla fotka správně vyplněný popisek. Přes obrázky totiž také teče link juice a chodí platící zákazníci. Navíc tyto akce většinou vzbudí ohlas i na sociálních sítích, čemuž jde i dopomoc při samotné dohodě.

Dobré, ale kam s odkazy na recenze produktů. Tady je to složitější. U seznamu vám většinou nezbude vsadit na nic jiného než drobky z long tail. U Google a Bing (však on MS přijde na to jak ho protlačit na Win) fungují sociální signály. Takže FB stránka povinnost a povinně lajkovat, protože pokud dosáhneme deset tisíc lajků tak místní útulek dostane 10 kilo psího žrádla. Šup šup se sdílením. Po dosažení samozřejmě povinně musíte vydat článek s fotkou jak předáváte žrádlo v útulku. Nezapomenout na své tričko s logem a fotka se štěňátky. Pokud jdou konverze dobře není problém dát si příště metu dvacet tisíc lajků. Jen s těmi akcemi opatrně. V rámci plánování už by měl mít blog nějaký ten linkbuilding za sebou.

A co obecný linkbuilding? Nějaké ty katalogy, PageRank články atd? Tak katalogy proč ne? Vyberte si nějaké ty stálice na českém trhu. Hlavně zdarma zápis do firmy.cz doporučuji. Kdyby z toho nemělo nic být tak se občas ozve člověk, co hledá odběratele/dodavatele apod. PageRank články to je kapitola sama pro sebe. Zatím s nimi nemám moc zkušeností. Když se článek dobře napíše tak lidé opravdu chodí. Opět vyberte ti nejlepší na trhu, co publikují pouze unikátní články, mají srank i page rank (penalizované vždy přijdou o ranky) a něco tam o tom napište. Klidně nechte jeden odkaz. Změňte formu psaní atd. Nemyslím si, že tím máte nějak extra co zkazit.

Prostě se obecně řiďte pravidlem, že odkazy se snažte dostat jen tam, kam logicky patří.

Článek jak získat zpětně odkazy jsem před pár měsíci napsal. Klidně tipy využijte.

Závěr

Jestli si něco máte odnést z tohoto článku tak je to nespěchat a plánovat. Jakmile jednou získá web autoritu, pak už je to celkem jedno. Můžete o ní přijít jen za vážně provinění. Pokud je web vytvořen pouze na propagaci firmy či eshopu chovejte se k němu i tak. Nemusíte vyměňovat žádné zpětné odkazy, nemusíte dávat lidem možnost dát si do podpisu ty své. Když už jste s tím měli tolik práce a došli jste až tak daleko je škoda si to zničit.

Ohledně těžkého začátku je otázkou jestli opravdu neutratit nějaké ty peníze a nepožádat o pomoc SEO firmu. Když jí načrtnete svůj plán může vám poradit a pomoct vyladit celou strategii. Když hned nebudete chtít první pozice, ale vysvětlíte jim své plánování mohou toho často dosáhnout daleko více, za méně peněz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Budování odkazového profilu”

  1. Přijde mi, že v poslední době, ať se snažím jak se snažím tak to nejde. Seznam ignoruje snad jakékoliv změny a řadí nesmyslně. Google zase lpí hrozně na stáří domény, takže se skoro nedá prosadit.

  2. výrobný článok, presne takéto články ma nútia každý deň, minimálne tri krát otvoriť web a pozrieť sa či si niečo nové nepridal. Asi by som to mal začať riešiť RSS čítačkou.

    V článku si spomínal fórum, už dlhšie čakám že v tebe dozrie pocit, že je ten správny čas vytvoriť forum ktoré bude konkurovať webtrhu a ďalším menej známym webom :)

  3. No a Drago, co je tedy to správné stáří domény? Je to datum první registrace? Mám třeba web na doméně s první registrací 2000. Jenže mezitím párkrát expiroval a pak si ho zase někdo regnul, až jsem to slovní spojení objevil sám…takže stáří je datum první registrace nebo ne???

  4. Jestli Google jednou začne kontrolovat plánování linkbuildingu, tak budeme my chaotici v háji zeleném. Panda RVHP nám to pak pěkně zavaří…

    Osobně buduji linkbuilding dle slov indiánských RedČelenka SEO šamanů. Jen větu: “Dnes je dobrý den na umírání” nahrazuji dle nálady za “Dnes je dobrý den na katalogy”, “… na PrageAnk články” a “… na dalších 48 způsobů”.

    Když mi zrovna nekiXne editor, povyměňuji naráz odkazy se všemi, co si o to za uplynulé týdny napsali. Slušnost je slušnost. No a když je mi zima, jako třeba dnes večer, svařím si hrnek vína a napíšu pár SPAMpagandistických vět na nějaký úplně nejvíc nejoblíbenější blog. Jen kvůli tomu zpropadenému gůůglovskému personalizovanému vyhledávání mám stabilně zaplé anonymní prohlížení, a tak musím dávat bacha, abych na ten svůj odkaz nezapomněla.

    Takže na SEO a na zdraví!

  5. často říkám, že to chce trpělivost, to je také důležité. Vlastně se to pojí i s tím, aby člověk nespěchal a plánoval.

  6. Diky za podrobny clanek, zakladem je prirozenost je jasne ze pokud privudou tisice odkazu za tyden a pal pak pul roku nic nekde je problem…

  7. Drago, celkom by ma zaujímalo či máš dáku pripravenú šablónu alebo vzor ako by mal taký plán vyzerať. Uvažujem že je na čase si niečo podobné spraviť, takže by sa mi niečo ako šablóna podľa ktorej isť hodila.

    1. sonny: jen na papíře, ale v menším měřítku. Vlastně jen 3 kola propojené s hlavní stránkou a u každého datumy + odkazy, kam odkazy dám.

Comments are closed.