Dělej kvalitní obsah a odkazy přijdou samy?

Říká vám ten nadpis něco? Asi určitě, je to totiž základní poučkou snad ve všech příručkách SEO. Jenomže dobrý obsah je dobrý snad ke všemu mimo právě ony zmiňované vyhledávače. Kvalitní texty si jednak s vyhledávači dost často nerozumějí a také se vám nepostarají o linkbuidling. Anebo si snad myslíte, že na základě vašeho článku se budou objevovat follow odkazy v desítkách? Jenomže to předpokládá, že tu bude někdo, kdo je vytvoří.

Utrpení začínajících blogerů

Weblogy, neboli též blogy, jsou jakési internetové deníky, které si vedou většinou jednotlivci. Věnují se nějakému specifickému tématu a jejich úspěch či neúspěch stojí na komunitě kolem nich.

Pokud se rozhodnete založit si blog, aby jste mohli sdělit světu své myšlenky, budete zřejmě nejdříve pracovat na obsahu. Napíšete úvodní příspěvek a rovnou se vrhnete na nějakou tu větší myšlenku. Jenomže pak přichází otázka jak sem dostat návštěvníky. Psát si jen tak sám pro sebe může být vcelku zajímavé a někdy i přínosné, jenomže váš původní záměr byl jiný. Potřebujete návštěvnost. I sebelepší obsah vám jí teď nepřinese, ani za týden, ani za měsíc, ani za rok. Tedy pokud dané téma ve vyhledávači není naprosto prázdné. SEO rovnou zavrhněte. Tohle není cesta pro začínajícího blogera. Jen seznamu trvá zařazení nové stránky do indexu 3 týdny. Většina blogerů to dřív vzdá.

Jak tedy zmínit utrpení začínajícího blogera. Jak začít a získat návštěvníky? Základem každého blogu je komunita kolem něj. Například 404m.com by nikdy nevzniklo nebýt webtrhu. Trávil jsem tam hodně času, psal příspěvky, sledoval témata. Jednoho dne jsem se rozhodl psát blog pro webtržníky. Články mi umožnily rozvíjet vlastní myšlenky, sledovat trendy a mít větší kontrolu nad obsahem. Sledoval jsem hlavně trendy kolem domén. Psal jsem na poptávku. Publikoval vlastní statistiky. Komunitě se to líbilo a neměl jsem nouzi o čtenáře. Majiteli webtrhu to nepřekáželo. Na základě mého aktivního psaní jsem získával zpětné odkazy z blogů dalších webtržníků, kteří na psaní neměli tolik času anebo nepsali každou blbost co jim proletěla hlavou jako já. Suma sumárům bez webtrhu, tedy komunity kolem něj by jsem to tady nerozjel.

Čtenáři a kmotři

Jak už jsem zmínil v předchozím odstavci, někteří webtržníci si začali na jejich blog dávat odkazy na mě. Tyto lidi označuju jako kmotry. Mají kolem sebe nějakou komunitu, a když se jim něco líbí nemají problém to dát najevo formou veřejné pochvaly. Jakmile tak učiní, jejich komunita je zvědavá co se jim vlastně líbilo a věnují tomu svůj čas. Při rozjetí blogu jsou právě tito kmotři velice důležití. Sami si to ve většinou ani neuvědomují, ale často jsou to právě oni, kdo stojí mezi úspěchem a neúspěchem začínajících blogerů. Stačí aby si přečetli nějaký váš zajímavý článek a zmínili se o něm. Nemusí přímo v článku, ale i třeba na Twitteru.

Pokud si váš článek přečte 1000 čtenářů, dál se o něm zmíní jen pár procent z nich. Samozřejmě záleží na tématu a druhu. Navíc často jejich nadšení vychladne po pár minutách. Chce to mít na blogu call to action výzvy. Jako sdílejte, přidejte si nás do RSS, chcete dostávat novinky emailem atd. U kmotrů je to ale jinak. Často cítí zodpovědnost vůči své komunitě, anebo prostě jsou kmotři už z toho důvodu, že dokáží najít a sdílet jen to nejlepší. U nich je šance na odezvu daleko vyšší. Schválně si zkuste představit nějaké známé osobnosti, které znáte z webtrhu, magazínů anebo twittru, že se dozvěděli nějakou novinku, anebo si přečetli zajímavý tématický článek. Jak dlouho jim bude trvat než na to nějak upozorní. U nich jakoby to nadšení nevychládalo. Prostě umí pracovat s informacemi i s komunitou. Nezapomenou a to, nemají problém se k článku vrátit a nazdílet jej pro ostatní.

Mimochodem toto rozlišení na čtenáře a kmotry se pod různým pojmenováním používá u virálního marketingu. Na FB jsou například lidé, tuším se jim říká nakopávači, kteří dokáží nastartovat právě virální šíření. Kde jsem o tom četl už si ale bouhžel nevzpomenu.

Jak tedy přežít?

Možnost vycházet z komunity je rozhodně dobrý začátek. Zvláště pokud už vás tam znají. Jednodušší to také mají veřejně známé osoby, které se mohou pochlubit hmatatelným výsledkem. Není nic zajímavějšího než si číst zápisky člověka, který postupně z malého projektu udělá milionový byznys. Pokud ale nemáte nic z toho bude to do začátku těžší. Ale jde to.

Jako krásná ukázka může posloužit Petr Jeník se svým blogem oWWW. Když rozjížděl blog opřel se o kritiku poměrů na Webtrhu a to nejen přímo na jeho novém blogu. Na webtrhu bylo spousta vláken, kde se nebál jít přímo do konfrontace s ostatními. Přišlo mi to, že to dělá až schválně. Na druhou stranu to pomohlo a spousta jeho článků sklidila pořádný ohlas. V současné době jsou podle mě největším lákadlem články o životě podnikatele postavené na reálných zkušenostech. Na jeho příkladě by se dalo demonstrovat, že důležité je být vidět a slyšet.

Závěr

Jestli plánujete budovat blog anebo magazín, je třeba si uvědomit, že ze začátku je nutné opravdu všechno poctivě dělat sám. Jen psát kvalitní obsah nestačí. Je to jako by jste publikovali ten nejlepší časopis na světě, ale to je všechno. Je nutné se postarat o distribuci obsahu ke čtenářům. Propagovat jej svým jménem. Doslova se snažit protlačit kam to jen jde. Nebojte se i trochu spamovat na diskuzních fórech. Pokud opravdu máte tak kvalitní obsah jak si myslíte, tak vám to určitě majitel fóra odpustí. Jednoduše řečeno samo se nic neudělá a kvalitní obsah si své čtenáře sám taky nenajde. Prostě to nefunguje, smiřte se s tím. Ani rozsáhlá komunita to neulehčí. Stále bude potřeba vaše zpětná vazba, stále se budete muset někam protlačovat. Dokonce i když tu nebudete mít konkurenci.

Pokud máte příklady jak se někomu podařilo rozjet úspěšný blog, tak se o ně můžete podělte s ostatními.

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Dělej kvalitní obsah a odkazy přijdou samy?”

  1. Tohle je tak trochu pověra Ivane. Hrozně záleží na oboru. Pokud budu mít herní web nebo nějaký web s fóry či hezkými videmi tak odkazy mohou přijít sami, protože sem tam na to někdo odkáže. Pokud budu psát o internetovém marketingu tak možná na to taky sem tam někdo odkáže. Problém je ale v ostatních oborech. Když budu psát blog o svařování nebo stavebnictví tak jen těžko získám nějaké rozumné odkazy. V Čechách je navíc problém s tím, že nejsou jiné “kamarádské” blogy, které by se daly využít pro psaní hostovských příspěvků (guest posts). Člověk tedy musí spoléhat na vlastní propagaci – zkoušet to zpropagovat na fórech a dát RSS feed do co nejvíce agregátorů a trochu to zpropagovat. Pak možná sem tam někdo odkáže. Ale v některých oborech zpětný odkaz získáš spontánně jen velmi těžko.

  2. Právě pomalu rozjíždím můj nový blog a musím souhlasit. Samo to prostě nepřijde. Hodně se mi zatím osvědčilo komentovat pod tématickými články, nemusím ani nijak zmiňovat můj blog, prostě ho stačí hodit do URL a lidi na to sami klikají – taky hledají zajímavý obsah, který chtějí číst a zajímá je, kdo za tím názorem v komentáři stojí.

  3. Základem je něco umět. Něco zařít. Kdo neprožívá zajímavý život ani nemá o čem psát..

    Např, o čem by psal John, kdyby úspěšně nepodnikal?
    O čem by psal RH, kdyby nebyl kontroverzní a rád kopal do Apple, AMD, ATI…
    O čem by jsi psal ty, kdyby jsi nepodnikal (snad úspěšně) s doménami.

  4. Oprav si nadpis, slovo “odkazy” je mužský neživotný rod :).

    “Dělej kvalitní obsah a odkazy přijdou sam*y*.”

  5. Akurát som komentoval u Petra Jeníka, tak skrátenú verziu hodím aj sem :-) Teória o kvalitnom obsahu a linkoch, ktoré zázračne nabiehajú samé je pre začínajúci web nepoužiteľná, až smiešna. Sčasti platí pre zavedený, autoritatívny blog, typu Tvoj Drago, je však pravda, že začínajúci autor si skrátka bez linkovania neškrtne. Platí ono biblické: “Pomôž si človeče, aj Pán Boh Ti pomôže”

  6. Přirozený build je otázka času. Je rozhodně dobré ho relevantně podpořit, což bude mít za následek větší efektivitu a samozřejmě i kratší časové období. Dělat kvalitní obsah, spíše bych dělal originální obsah. Pojem kvalitní je už dost OUT. Jako blog P. Jeníka, kde mi zaráží jeho Xkrát přečtené příspěvky při každé návštěvě článku.

  7. Každý blog má dvě základní období (no, možná ještě třetí – konec). V prvním je nutné blog propagovat a nezáleží na tom, jestli je kvalitní nebo ne, musí to dělat každý. Postupem času přibývají noví a noví čtenáři, až se blog v podstatě propaguje sám. A tam se pak už kvalitní obsah uchytí lépe, protože lidé sdílí a sdílí.

    Občas si ale říkám, že když je člověk slavný, má hodně čtenářů, tak je někdy jedno, co píše, stačí, aby si uprdnul a je toho půlka internetu.

  8. Naprosto souhlasím. Je třeba vytvořit komunitu kolem blogu a jít po krůčcích. Neočekávajte ihned tisícovou návštěvnost. Jinak ohledně toho expert psaní. Myslím že mnohem zajímavější je pro návštěvníky, když může číst blog třeba začínajícího podnikatele nebo podnikatele který s určitým projektem začíná a jde vidět progress. Jasný příklad John Vanhara.
    Takže pokud chcete začít blogovat nebojte se začít i když reálně nemáte nic za sebou ale začněte na něčem makat a to reportujte. To jsou nejzajímavější blogy!

  9. Já si myslím, že je důležízý jak obsah, tak se zviditelňovat na různých fórech a stránkách, kde se přidá komentář k článku. Bez aspoň trochu kvalitního obsahu to však nepůjde, protože lidé se nebudou vracet, sice třeba poprvé na stránky kouknou, ale více se tam nevrátí. Jen kvalitní obsah sy myslím nestačí, ale je zárukou, že se lidé, kteří stránky navštíví, vrátí zpět. Taky si myslím, že záleží i na vzhledu a přehlednoti stránek.

  10. No zrovna u nás by to měly vyhledávače přehodnotit. Žádný pravý Čech přece neodkáže zadarmo na cizí web či blog. Přece buď výměna nebo prodej nebo PR článek, ne?

    To Michal: dobrý s tou pověrou a pak povera.cz v podpisu. :-)

  11. Doom: Stačí pravidelně publikovat, pokud jsi vybral správné zaměření webu a umíš se něčím odlišit, tak si tě lidé najdou sami. Pokud ne, děláš něco špatně.

  12. Pěkný článek a naprosto souhlasím. Je to vlastně obdoba “Dobré zboží se prodává samo.”. To je taky oblíbená průpovídka… a stejně tak to taky není pravda.

    Samy se zpropagují jen zcela revoluční věci (zboží, blogy) nebo věci s bulvární komponentou, o kterých se lidi rádi baví. A i tak je třeba to nějak nastartovat.

  13. To co je ve článku je myslím pravda.
    Příklady úspěšných blogů vidím hlavně v zahraničí. Fascinoval mě třeba příběh smartpassiveincome.com

  14. Ano, rozjezd blogu je utrpení. Přesto je v dnešní době nesrovnatelně snazší než dřív – pokud se člověk v určitém oboru pohybuje, rozumí mu a má co říct, dokážou sociální sítě divy.

    Souhlas s kmotry, když Plaváček tweetnul o mém blogu, spadla z toho databáze :-)

    Nesouhlas se spammováním diskuzních fór – je to krátkozraké řešení, které čest a slávu nepřinese.

Comments are closed.