Jak Google v Německu ke gMail přišel

Google si může oddechnout. “Spor” o ochranou známku gMail v Německu je u konce. Popravdě nešlo ani tak o obchodní značku jako spíše o doménu. Ale pěkně po pořádku.

V Německu nemohl Google používat svou službu gMail, protože zde už existovala podobná obchodní značka. Podobný problém měl i v Anglii.

Problém v Německu

Aby zabránil případným sporům začal používat název Google Mail. Návštěvníci z Německa byli podle IP přesměrováváni z gmail.com na googlemail.com. To samé se stalo i s jejich poštou. Problém byl ve společnosti G-mail, kterou vlastnil Daniel Giersch. Vlastně to byla služba umožňující tisknutí emailů a jejich následného přeposlání klasickou pozemní poštou.  Google se pustil do sporu, ale v roce 2007 prohrál. Google to ovšem bral s humorem a na apríla 2007 představil Gmail Paper. Nutno dodat, že Daniel Giersch si obchodní značku G-mail registroval už v roce 2000.

Podle článku Google settles Gmail trademark dispute však právě Google získal kontrolu nad obchodní značkou v Německu. Zřejmě to byla jen otázkou času a peněz.

Problém v Anglii

Dalo by se říct, že obdobný problém měl Google i Anglii. Společnost Independent International Investment Research totiž podobnou službu pod značkou Gmail už provozovala. Nebylo to ovšem až tak horké. Uživatelé, kteří používali gmail.com adresu před rokem 2005 si jí mohli nechat. Ostatní museli přejít na novou adresu googlemail.com, podobně jako v Německu. Celá kauza skončila definitivně v roce 2010. Uživatelé ve Velké Británii měli možnost se rozhodnout jestli zůstanou, anebo se přesunou na gmail.com.

Jen pro zajímavost, prý to způsobilo celkem těžkosti uživatelům Androidu z Velké Británie. O co ale konkrétně jde jsem nezjistil.

Závěr

Oba případy mě zaujali hlavně kvůli užívání domény gmail.com. Ačkoliv se jedná o nadnárodní doménu, která by měla sloužit všem, Google u ní musí respektovat obchodní značky registrované v jednotlivých zemích. Google tedy neřešil problém toho, že by mu někdo “ležel” na doméně. Nepotřeboval doménu gmail.de anebo gmail.co.uk. Jediné co chtěl, bylo používat jeho vlastní doménu gmail.com pro uživatele těchto dvou zemí.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak Google v Německu ke gMail přišel”

  1. hezký přehled. Google na tom netratil, tratili na tom obyvatelé něměcka a anglie, nemohli používat nejlepší email.

  2. Musím říct, že tyhle patenty a právničení jsou věda. Kdybych byl právník, určitě se budu specializovat na oblast internetu.
    Protože jím ale nejsem, jenom se bojím, abych něco podobného nemusel řešit sám.

Comments are closed.