Jak poznat penalizovaný odkaz

Poslední dobou je stále více rušno kolem penalizace za nepřirozený linkbuilding. Google si nebere servítky a prosakují zprávy o změnách v SERP, které se mění podle toho jak postupně odpadávají stránky na které vede jedovatý link juice. Do tohoto chaosu se ještě míchají panda algoritmy. Jak se tomu všemu vlastně bránit?

Bez linkbuildingu to stále ještě nejde. Je to základní pilíř, který drží stránky ve vyhledávači. S postupujícím časem sice začíná růst i vliv social ranku, ale to je zatím spíše hudba budoucnosti. Otázkou dneška je tedy jak na bezpečný linkbuidling a co dělat, když už na vás jedovatý link juice směřuje.

Jak poznat penalizované stránky

Stránky, které byly penalizovány už nejsou ve vyhledávači. Google je kompletně vyhodil z indexu. Pokud tedy zkusíte zadat site:domena.tld a nenajdete nic, je doména penalizována. Samozřejmě pokud někdy byla indexovaná. Nové domény se nejdříve do indexu musí zařadit.

Jenomže jak na to přijít. Pokud si stáhnete všechny domény z Google Webmaster Tools, které na vás odkazují asi je nebudete jednu po druhé zadávat do Google že? Dalším znakem na který jsem sice nepřišel já, ale zato jsem jej ověřil je Google Page Rank. Domény, které Google vykopnul z indexu dostaly na cestu hodnotu n/a (not avaliable, v Google toolbaru je šedě), některé nástroje jej označují jako 0, což je špatně. Doména má 0 pokud na ní vede minimum zpětných odkazů, ale prošla už přepočtem. n/a má pokud nebyla hodnocena anebo je penalizována. Hromadně se Google Page rank už testuje lépe. Existují na to různé offline nástroje, které bez problémů projdou tisíce záznamů. Jestli nějaký osvědčený znáte, klidně napište své zkušenosti do diskuze. Osobně mám na to své řešení postavené na PHP.

Pokud na vás odkazuje velké množství stránek s GPR n/a, nemusíte hned začít plašit. Hodně webů už totiž nemusí fungovat a tak mají místo čísla prostě nic. Jestliže si takto řadíte odkazy třeba v excelu, chce to přidat i sloupek s odpovědí serveru (domény). Pokud žádná nepřijde není co řešit.

Co dělat , když na mě vedou penalizované odkazy

Rozhodně nepanikařit. Pokud jste nedostali penalizaci doteď, zřejmě vás něco zachránilo. Může to být slušná autorita vašeho webu, která přebije fakt, že na vás vedou jedovaté odkazy. Anebo prostě špatných zpětných odkazů je jen zlomek. Prakticky na každý projekt nějaký ten špatný odkaz vede. Zvláště jestli děláte kvalitní obsah. Weby, které dostaly penalizaci třeba od Panda Farmera, mohli v diskuzi obsahovat odkazy na váš web. Nějaký váš fanoušek prostě odkázal na pořádný obsah, aby lidé neztráceli na nekvalitním webu čas. Položit autoritativní web není nic jednoduchého, ale na druhou stranu také nereálného. Z indexu google vypadl při nedávném banování web s GPR 7 s více jak 54 tisíci odkazy. Tam šlo ale prý o masivní výměnu odkazů a možná to musel posvětit i někdo z Google. Nevím, čistě spekulace.

A pokud si myslíte že jste na hraně? Rozhodně nepřilévejte olej do ohně. Žádné výměny odkazů, patičky ani nic podobného, co se dělá za účelem získání zpětných odkazů. Prostě žádné site wide odkazy. Nic co se hodí někam na web a bude to na všech podstránkách. Zajistěte si odkazy z článků na autoritativních webech. Přemýšlejte a chovejte se jako uživatel, který je nadšeným fanouškem vašeho webu a chce se podělit, kde to jen jde. Vaše jednání musí vést ke snížení procentuálního zastoupení špatných odkazů a nejlepší cesta je ta, kdy zvýšíte počet těch nezávadných.

Samozřejmě se ujistěte, že neodkazujete na špatné stránky. Projděte diskuze pod články, profily uživatelů, prostě všechno, kde se nachází odkazy a ty podezřelé znehodnoťte nofollow. Osobně jsem i k nofollow odkazům skeptický, ale obecně se stále ještě věří, že jsou neškodné.

Závěr

Zatím panuje kolem celé té události celkem chaos. Zkusím dát dohromady trochu více informací. Pokud máte nějaké tipy, požadavky anebo náměty na články napište to do komentářů. Psát na zakázku není pro mě problém :)

P.S.: Teď mě tak napadá, že asi vzroste cena odkazů s GPR :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Jak poznat penalizovaný odkaz”

  1. Já bych řekl, že google může snížit hodnotu odkazu na naše stránky, aniž by je musel deindexovat.
    Z mých soukromých testů jednoduše není odkaz jako odkaz (ranky jsou ale ze všech webů stejné, podobná tematika, stejná pozice, kde je odkaz uvedený).
    Jako kdyby Google věděl,ž e tento web odesílá nějaké špatné či placené odkazy, nevím.
    Má s tím taky někdo jiný zkušenost?

  2. Pred nedávnom som získal odkaz ktorý je umiestnený v pätičke webu. Na druhý deň som na odkazované slovo klesol o 15 pozícii, len nedávno sa mi podarilo vrátiť na pozíciu kde som bol. Od tej doby o odkazy v pätičke nemám veľký záujem.

    Ak môj web nemá odkaz na cudziu stránku, vníma to google ako chybu alebo mu to je jedno ???

  3. Uz me s tim docela stvou.
    Odkaz z katalogu je spatne – OK
    Odkaz z paticky je spatne – OK
    Odkaz z PR webu je neprirozeny – no, dejme tomu.
    Zaplaceny odkaz z textu clanku je taky spatne, protoze je placeny.
    No a odkaz z diskuze jako je tato, je taky nic moc, protoze odkazy z diskuzi maji snizenou nebo nulovou vahu.

    Tak jaky odkaz je tedy spravne?

  4. Mít kvalitní obsah a mít víc přirozených odkazů, pak jedovaté odkazy nemohou nakazit. No jo, ale kde sehnat kvalitní obsah, že :)

  5. Já bych k sitewide odkazům nebyl až tak skeptický, viz třeba H1 a Ataxo, který kupujou ve velkým a nevypadá to, že by chtěli přestat. Při rozumném počtu odkazů mi přijde odkaz v sidebaru docela přirozený, mít fanouškovský web a být BFU, tak sidebar je jasná volba kam bych vložil přirozeně odkaz na mé oblíbené stránky, aniž by mi za to musel někdo platit.

    Na druhou stranu je třeba říci, že weby pro které kupujou odkazy jsou velmi autoritativní, něco vydržej a mohou si to dovolit a jsou většinou na prvních stranách ve vyhledávačích.

  6. Klasický link building už není to, co býval. Přestože stále hledám nové způsoby, jak zpětné odkazy vytvářet, snažím se spíše soustředit opravdu na to, aby na mém webu byl opravdu bohatý a kvalitní obsah. Je to sice dlouhodobější záležitost, ale za to mnohem stabilnější. Přezevšechny úpravy a medvědy, které Google zavádí, jsem nezpozoroval žádný propad v SERPu.

  7. Jaký odkaz je dobrý? Přeci ten, který na vás někdo vytvořil, protože se mu líbí váš obsah.

    Bylo to tak vždycky, tak nevím, co je na tom divného. Já tuto snahu Googlu velmi podporuji. Google se snaží vrátit odkazům jejich původní hodnotu. Původní funkce odkazu byla “Čtenáři, podívej se sem, stojí to tam opravdu za podívání se.”

  8. Jaky odkaz je dobry? No prece placeny. Ale ty penize muze dostat jenom jedna firma.

  9. Odkaz z katalogu je spatne – OK – není – jenom nemá skoro žádný efekt (výjimka jsou snad jen firmy.cz, který lze naopak jen doporučit)
    Odkaz z paticky je spatne – OK – kdyz je tam jenom odkaz a je jich tam tricet, tak jo
    Odkaz z PR webu je neprirozeny – no, dejme tomu – vsechny tyto weby vypadaji temer stejne (90% tvoří duplicitni clanky, odkazy vsude kam se podivas), navic vetsina lidi si sem nacpe clanek, ktery jiz publikovali ve stejnem zneni na 100 podobnych webech a pak se divi, ze to ma nulovy efekt
    Zaplaceny odkaz z textu clanku je taky spatne, protoze je placeny – neni, protoze to nema vyhledavac jak poznat (pokud to webmaster pulbikuje normalne mezi klasicky obsah). Jen na to lide nemaji prachy, aby si mohli zaplatit clanek na 15 webech, ktere zaroven jsou autoritou.

  10. Rozhodně zajímavé téma, podle mě už se musí dávat pomalu pozor na to jaký odkaz získáte. A dle mého pozorování mohou být některé formy linkbuildingu dokonce škodlivé pro linkovanou stránku…

  11. @robert němec. Ano Google se snaží, ale násilným a nepřirozeným způsobem. Nechápu jak můžeš schvalovat něco, co v mnoha případech nelze ovlivnit. Z vlastní zkušenosti jsem dostal jako nevyžádanou protislužbu site wide zpětný odkaz o který jsem ani nežádal. Pak zjistím, že se jako “partner” zobrazuju na každé podstránce a mám se děsit, aby mě za to Google nepenalizoval i když v tom nemám prsty? Proč? Aby zůstaly výsledky vyhledávání “čisté”, bude účel světit prostředky? Tomu tleskáš?

  12. Celkem dobrá stránka na zjišťování zpětných odkazů na stránku mi připadá taky alexa.com. Jen mi není jasné, proč se tam některé odkazy neukazují, i když z nich mám odkazy na stránku. Je možný, že to jsou penalizované stránky?

Comments are closed.